Jægersborg Vandtårn

:
juni 2007

Vartegnet Jægersborg Vandtårn er intakt efter Pihl & Søns nænsomme totalentreprise ifølge et projekt af Dorte Mandrup Arkitekter.

Der er maksimalt lysindfald i de højloftede New Yorker inspirerede boliger med udkragede karnapper i stål og alu fra bgb a.s.

Jægersborg Fritidscenters tre etager forbindes med en halvsvings-ståltrappe med skridsikre, perforerede trin fra HB Trapper & Stål A/S.

Et nyt trappetårn forbinder ungdoms- boligerne på 4.-8. etage. Det centrale trappetårn er beklædt med Markant gipspaneler fra Danoline.

Et nyt trappetårn forbinder ungdoms- boligerne på 4.-8. etage. Det centrale trappetårn er beklædt med Markant gipspaneler fra Danoline.

Bgb a.s. monterede 400 kvm Troldtekt akustiklofter i en ultrafin struktur fra L. Hammerich A/S på boligernes topetage.

previous next

Undervandshybler

Øverst krones Jægersborg Vandtårn stadig af en gigantisk vandtank. Derunder følger nu 36 moderne ungdomshybler: New Yorker-loft en miniature

Byggefakta

Jægersborg Vandtårn
Ørnegårdsvej 21
2820 Gentofte
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune, Domea
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
E. Pihl & Søn A/S, Hansen, Carlsen & Frølund A/S
Areal:
2880 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.

Et lille stykke af New Yorks berømte loftsboliger – bare i mindre skala. Det var et af de temaer, Dorte Mandrup Arkitekter afspillede, mens tegnestuen slog stregerne til de nye ungdomsboliger i Jægersborg Vandtårn: En ungdomsbolig må ikke have karakter af et hotelværelse, men være en bolig med nogle af de kvaliteter, vi alle ønsker i et hjem: Luft og plads, intimitet og varierede rumlige oplevelser. Ved at skabe plads til alle funktioner og stemninger, opleves rummet ordentligt, velproportioneret og spatiøst – som et New Yorker-loft i mindre skala, hedder det i en udtalelse fra arkitekterne. Til opgaven hører også et bemærkelsesværdigt arbejde med vandtårnets facader. Vandbeholderen er intakt og fortsat et vartegn for området, men boligernes rum- og lysvirkninger er opnået med tilføjelse af beregningsmæssigt udfordrende karnapper, ophængt i den eksisterende facade: Som krystaller kan karnapperne opleves, solglitrende om dagen, lysende ved nattetide.

Nydannede etager

Med de filosofier er der i samarbejde med totalentreprenøren Pihl & Søn skabt 36 moderne ungdomshybler i den del af vandtårnet, der engang var lutter tomgang. Boligerne er placeret i tårnet på fem nydannede etager, hvoraf den øverste befinder sig lige under den fortsat fungerende vandbeholder med 200.000 liter cirkulerende friskvand til forsyning af Vangede borgernes haner. På de tre første etager fortsætter Jægersborg Fritidscenter som lejer i lokaler, der er gennemgribende ombyggede og renoverede. Fritidscentrets tre etager forbindes midt i tårnet af en ny ståltrappe fra HB Trapper & Stål, en robust, praktisk konstruktion i fuldstål med gelænder med Ø43 mm rørhåndlister, balustre og vanger af galvaniseret stål, og trin i en perforeret, oprastet udførelse, der sikrer en optimal skridsikkerhed. Metoden er oprindeligt udviklet til boreplatforme i Nordsøen. Der er tale om en halvsvings-repostrappe i seks moduler med en trinbredde på en meter og gelænder i begge sider.

Karnapperne

Vandtårnets transformering har fundet sted under ledelse af Pihl & Søn med en totalentreprise, komponeret med dygtige leverandører og håndværksspecialister. Til den gruppe hører fx bgb a.s., kendt som tømrer, snedker og totalapteringsvirksomhed. Med Jægersborg Vandtårn har bgb a.s. kastet sig ud i en ny rolle som facadeentreprenør. For vandtårnets udkragede karnapper har markante dimensioner: Fire meter i bredden, godt to meter i dybden. Den ekspansion er udtænkt af Mandrup-arkitekterne og derefter ingeniørprojekteret hos Pihl i forhold til tårnsøjlernes bæreevne. Udførelsen af bærende stål med en beklædning af aluminium stod bgb a.s. for, og det blev en ikke helt traditionel opgave med den mest komplicerede 3-dimensionale, digitale teknologi. Karnapperne skråner i top og bund, ligesom der på den anden akse er tre forskellige typer. Bgb a.s. valgte at bygge konstruktionen på værkstedet i Ishøj for derefter at transportere de 36 karnapper frem til den højt beliggende, pladstrængte montageadresse med betydelige vindhastigheder. Her blev det en kranopgave i mesterskabsklassen at sikre en sikker opsætning.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front