Københavns Biocenter

:
juni 2007

Københavns Biocenter kanter universitetets campus mod syd. De solvendte facader er udført med en lækker travertin fra Pihl & Søn.

Mod nord åbner facaden sig med glas ind mod Universitetsparken, så forskere og studerende får arbejdsplads med udsigt. Facadeentreprenør: EK-Viktoria A/S.

Lundbeckfonden har doneret biocentrets auditoriebygning, der er udført i en parallel, men selvstændig entreprise. Arkitektur: KHR arkitekter AS.

Sammenhængskraft skabes i den sociale akse, der samler fællesfaciliteter og administration bag skillevægspartier af glas fra Sesam Mobile Vægsystemer.

Fløj med laboratorier: Efter KHR arkitekternes idé skaffes masser af dagslys til arbejdspladserne, der er indrettet med en inventarleverance fra IC Inventar.

Administrative arbejdspladser er afgrænsede af skillevægge i fuldglas, udført med et system fra Sesam Mobile Vægsystemer, Metaline 82.

previous next

Genetik med udsigt

Bioteknik foregår traditionelt bag lukkede døre. På Københavns Biocenter er et paradigmeskifte på vej mod lys, luft og åbenhed

Byggefakta

Københavns Biocenter
Ole Maaløes Vej 5
2200 København N
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
MT Højgaard A/S
Totalrådgiver:
KHR Arkitekter A/S
Ingeniør:
Carl Bro A/S, NNE Pharmaplan A/S
Areal:
30000 kvm.
Byggesum: 
555 mio. kr.

Også for kommunikationsfolk er det en interessant øvelse, der er gennemført på Københavns Universitets byggegrund Tagensvej 24 i København. Her ligger i dag Københavns Biocenter, 26.000 kvm forskning og undervisning af kommende genetikere og beslægtede med en imponerende og let skræmmende viden om dna, gener og arveanlæg.

KHR arkitekter AS gennemførte en stramt bunden opgave, hvis væsentligste udfordring bestod i rammer om arbejde med biologiske byggeklodser, minimale i størrelse, maksimale i deres krav til præcision og sikkerhed. Opgavens budskab til arkitekterne blev imidlertid besvaret med ny viden fra tegnebordet til forskningens univers.

Hus med social akse

- Som arkitekter kunne vi definere vigtige behov, som også forskere og studerende har for at dyrke et socialt samvær, for at arbejde i dagslys, og for at bevare en kontinuerlig kontakt med verden udenfor, konstaterer en af sagens arkitekter, Anja Rolvung.

Dialogen skabte et hus, der nok er præcist og teknologisk, rent og transparent, men som også respekterer menneskelige værdier som nærhed og omsorg, samvær og samtale.

Det sker centralt i projektet på en nord-sydgående tangent, hvor man finder den sociale akse. Københavns Biocenter samler en række forskningsenheder samt Molekylærbiologisk Institut under Københavns Universitet. I den sociale akse, et prægtigt lyst og åbent rum med adskillige integrerede funktioner, samles alle, her mødes man, her udveksler man ideer, her ankommer man og tager igen afsked.

Auditorium

Samtidig danner aksen forbindelsen til biotekcentrets selvstændige auditorium, doneret af Lundbeckfonden. Auditoriet opfylder de strengeste audiovisuelle krav og har plads til 320 tilhørere. Grundplanen er vifteformet, ligesom huset er sektioneret i tre med ensidigt hældende tag, vippet i indbyrdes forhold, så taget kan lede dagslys ind i auditoriet. Bygningen er placeret, så der her kan gennemføres specialarrangementer uden at forstyrre studie- og forskningsmiljøet. Der er eksternt direkte adgang til auditoriet, der har sin egen foyer og adgang til kantineområdet til bespisning af gæster. Samtidig ligger auditoriet spektakulært placeret ved områdets spejlbassin, hvorunder Københavns Biocenters NMR-scannere er placeret i dybe underjordiske kældre.

Forsknings- og undervisningssektionerne er plandisponeret som øst-vest rettede fingre på aksen i tillæg til auditoriet som en solitaire komponent. Resultatet er en klar opdeling af de store arealer med yderligere identifikationsstyrke i signalfarver på etagerne.

En blød dimension

I den sociale akse er skråt sammenflettede etageopdelinger, balkoner og vægge bibragt en rolle som afgrænsede og håndgribelige komponenter i rummet, ofte med en skulpturel effekt. I samarbejde med en vellykket akustisk regulering af de hårde overflader har KHR-arkitekterne på bundlinjen tilføjet det ellers teknologisk præcise hus en humanistisk, blød dimension med et stort talent for en samlende kommunikation. Åbenheden ses også af den sprøde, homogene glasfacade mod nord, der er en del af EK-Viktorias store facadeentreprise. Facaden er udført med høje moduler af energiglas i Schüco FW50 profiler, ligesom EK-Viktorias entreprise også omfattede husets rytterlys i taget og tagets teknikhuse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front