Dania Kollegiet

:
juni 2007

Lang og slank fremstår tredje etape af Dania Kollegiet langs med Helsingforsgade. Eriksen Arkitekter har opdelt bygningen i tre niveauer og med to farvenuancer i teglstenene.

Lyse køkkener i slidstærk højtrykslaminat fra Wega A/S.

Gårdmiljøet mod syd med de udvendige altangange.

previous next

118 meter ungdomsboliger

Bynær kollegieudvidelse på snæver plads i Århus N

Byggefakta

Dania Kollegiet
Helsingforsgade 9 - 19
8200 Århus
Danmark

Bygherre:
Kollegiekontoret i Århus SMBA
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Eriksen Arkitekter MAA
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
32 mio. kr.

At bo på kollegium mens man studerer, er ikke et så oplagt valg, som det har været. Nutidens unge er kræsne, og da forældregenerationen samtidig nærmest bugner med realisable friværdier i egen bolig, er forældrene i stor stil begyndt at købe lejligheder i de store uddannelsesbyer til de unge døtre og sønner.

Ligger i smørhul

Den tendens havde endnu ikke vist sig, da Kollegiekontoret i Århus i 2002 bad Eriksen Arkitekter MAA skitsere en mulig udvidelse af Dania Kollegiet i Århus Nord. Den står nu klar i form af 56 nye boliger, hvoraf 29 er etværelses og 27 er toværelses.

Dem er der ingen problemer med at leje ud, for Dania Kollegiet ligger i smørhullet for videregående og højere uddannelser. Nærmere bestemt i Katrinebjergkvarteret med kort afstand til Aarhus Universitet og Handelshøjskolen i Århus og desuden i centrum for byens it-miljø. Midtbyen med de lokkende cafeer og spillesteder ligger tilmed inden for en acceptabel cykeldistance.

Fortætning på trang grund

- Århus Kommune havde efterspurgt muligheder for fortætning af eksisterende bynære ungdomsboliger. Her var Dania Kollegiet oplagt, og da vi havde tegnet de tidligere etaper, var det oplagt, at vi skulle gøre opgaven færdig. Først overvejede man køb af en nabogrund, der imidlertid blev afsat til anden side. Så opstod tanken om at udnytte det smalle stykke ud mod Helsingforsgade, hvor vi kunne imødekomme kommunens ønsker om at give kvarteret en mere bymæssig karakter med karrébebyggelse, fortæller indehaver Freddie Eriksen, Eriksen Arkitekter.

Det århusianske arkitektfirma, der har eksisteret siden 1985, har specialiseret sig i bolig- og forretningsbyggerier. Denne gang var opgaven særligt udfordrende, fordi den grund, der var til disposition, er usædvanlig lang og smal og tilmed kantet af en allé af seljerøn, som kommunen ønskede bevaret.

Friholdt fra sammenbygning

- Vi har projekteret en fireetages karré, som er hele 118 m i længden, men kun fem meter bred. Gavlene er af brandsikringsmæssige årsager friholdt fra sammenbygning med de oprindelige dele af kollegiet, men afstanden mellem bygningerne er helt ned til 80 cm inkl. postkasse. Et enkelt sted tangerer tagfladerne tilmed hinanden. Vi ønskede at fastholde det udtryk med teglmurede facader, som karakteriserer Dania Kollegiet. For at skåne træerne undgik vi at opstille facadestilladser. Facaden er derfor opført af sandwichelementer med indstøbte teglskaller. Sandwichelementerne blev monteret med kran, fortæller sagsarkitekt Peter Viskum, Eriksen Arkitekter.

Tre niveauer og to farver

Visuelt har arkitekten villet undgå, at huset fremstår som en lang ubrudt stang. Det er gjort ved at ved at udnytte et terrænspring på 2,80 m fra den ene gavl til den anden til at bygge i tre niveauer. Desuden er der anvendt to farvenuancer af tegl, som også signalerer forskellen på placeringen af torums-enhederne på op til 50 kvm og etrums-enhederne på ca. 25 kvm.

De tre sammenbyggede dele af karreen har hver sin opgangskerne med trappe, elevator og gennemgang til bagarealet med cykelskur, pulterrum opholdsareal og kollegiets fælleshus. Der er ikke passage på tværs bag nabokarreerne, men boligerne har udgang til sydvendte altangange, som i sommerhalvåret sikkert vil fungere som et solfyldt, omend trangt mødested for beboerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front