Katedralen

:
december 2014
katedralen-front

Cementindustrien er fortid på Lindholm Brygge, hvor den nye katedral har skabt nyt liv og nyt image.

katedralen-nedrivning

En langarmet specialgravemaskine fra P. Olesen & Sønner A/S med en rækkevidde på 28 meter klippede den gamle cementfabrik ned bid for bid.

katedralen-bolig

Katedralen på Lindholm Brygge huser nu 200 moderne ungdomsboliger.

katedralen-atrium

Som en grøn kontrast til Katedralens markante arkitektur er atriumgården et samlingspunkt for beboerne i de tre karréer.

katedralen-terrasse

Udsigt over Limfjorden og Egholm fra Katedralens tagterrasse. Den andel halvdel af taget er dækket af et solcelleanlæg.

previous next

Ungdomsboliger på første parket

Boligbyggeriet i Aalborg Kommune bærer præg af alt andet end nordjysk beskedenhed. Seneste skud på stammen er Katedralen på Lindholm Brygge, hvor fjordudsigt og SU går hånd i hånd

Byggefakta

Katedralen
Lindholm Brygge
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Sundby-Hvorup Boligselskab
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Nord Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Orbicon A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Der var en gang en industriby. Katedralen på Lindholm Brygge i Nørresundby, som nu huser 200 moderne ungdomsboliger, er mere end bare betonelementer og stålkonstruktioner. Den udgør et særskilt kapitel i historien om områdets selvforståelse, integritet og DNA. På niveau med Nordkraft i hjertet af Aalborg, spritfabrikkerne i Vestbyen og Eternitten ved Øgadekvarteret. Bombastiske monumenter af både fysisk og mental karakter som afspejler fortidens fremdrift og generationers kulturarv. Industrikulturens epoke har dog ikke helt sluppet sit greb. Fra Katedralens fælles tagterrasse kan Aalborg Portland skimtes ude på Østhavnen. Et symbol for den lokalt forankrede robusthed der i ensom majestæt klarede skærene i konverteringen til Aalborgs prædikat som moderne uddannelsesby.

For der bliver ikke længere produceret akvavit på spritfabrikkerne, Nordkrafts rustikke bygninger er blevet en kulturmetropol, Eternitten er forvandlet til erhvervspark og det eneste levn fra Katedralen er dets navn. Der gøres op med fortiden i stor stil, og bybilledet transformeres eksplosivt med nye fysiske rammer som matcher den genopfundne identitet. En ny tendens af intellektuel vækst gør, at det ikke længere klinger hult at kalde Aalborg moderne.

Den nye katedral

Fra 1913 til 1978 var Katedralen på Lindholm Brygge et af omdrejningspunkterne for områdets blomstrende cementindustri. Årtiers tæring og manglende vedligehold blev dog dødsstødet for den faldefærdige bygning trods en status som bevaringsværdig i kommuneplanen som følge af den unikke industriarkitektur.

Den grå og fallerede industribygning, som fyldte godt i Nørresundbys landskab med sin 15.000 tons tunge betonkrop, er revet ned og har frigivet plads til 200 moderne ungdomsboliger fordelt på tre karréer. Her får beboerne fuld valuta for pengene. Med placering ned til havnefronten, altan til hver lejlighed, tagterrasse med fjordudsigt og SU-venlige priser var samtlige 200 lejekontrakter skrevet under før 1. august 2014, hvor Katedralen officielt bød de nye beboere velkomne.

Kuben Management har fungeret som projektfacilitator for byggeriet på Lindholm Brygge som meget belejligt for Katedralens primært yngre beboersammensætning kun ligger et stenkast fra akademi- og professionsbacheloruddannelserne på UCN samt Jomfru Ane Gades pulserende natteliv. I tæt parløb med bygherre, Sundby-Hvorup Boligselskab, og totalentreprenør, Dansk Boligbyg AS, har konstruktiv dialog og god kemi skabt fremdrift i byggeprocessen.

- Projektet for Katedralen var ligetil, men som bygherrerådgiver ved man, at det er de – på papiret – simple opgaver, som typisk volder problemer. Drejebogen blev dog fulgt til punkt og prikke og med det fantastiske slutresultat, så blev det en succes for alle involverede parter, fortæller Michael Gaba fra Kuben Management A/S. Den smidige byggeproces skal blandt andet ses i lyset af, at Katedralen ikke blev et renoveringsprojekt af den 100 år gamle bygning, men et komplet nybyggeri bestående af primært præfabrikerede elementer.

- Charmen og nostalgien ved Katedralen kan der ikke røres ved, men de åbenlyse faldgruber og risici forbundet med renovering gjorde, at den mulighed blev skrinlagt forholdsvis hurtigt, konkluderer Michael Gaba og roser totalentreprenøren, Dansk Boligbyg A/S, som vandt licitationen med en plan, der sikrede beboerne de bedst mulige rammer ud fra projektets rammebeløb.

Bolig til SU-pris

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet

Aalborg-modellen i størrelse 1:1

Bolig

Amager Strandpark

Amager royal

Bolig

Bolværket

Monumental på Teglholmen

Butikscenter

Copenhagen Designer Outlet

Fra dagligvarer til et paradis for mærkevarer

Lager

DSV Roskilde

Lagerhaller præget af lys og rummelighed

Uddannelsescenter

Herning Gymnasium

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Sport

HFK Fodboldstadion

Stadion med mere

Ungdomsbolig

Katedralen

Ungdomsboliger på første parket

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Søllerød

Plejecenter indrettet til hjem

Sport

Pulsen i Salling

Pulsen op i Salling

Kulturcenter

Radiohuset

Et hus med musik i

Sundhedscenter

Sundhedshus Sæby

Firlænget sundhedshus med atrier

Bolig

Sydbo

Individuelle boliger til bosted

Offentlige kontorer

Vestre Landsret

Ny retsbygning løfter blikket

Uddannelsescenter

VUC Nordjylland og SOSU Nord

Campus med respekt for fortiden

Domicil

Welltec

Well done - lige efter bogen

Butik

Østjysk Våbenhandel

Turen til Afrikas savanne begynder i Hedensted