HFK Fodboldstadion
Stadionvej
6100
Haderslev
Danmark
De lyseblå fra SønderjyskE, og ikke mindst deres fans, har fået optimeret forholdene på Haderslev Stadion, hvor der er blevet etableret en ny vest-tribune med plads til næsten 3.000 siddende tilskuere under tag.
Dertil kommer de ca. 300 fodboldentusiaster og erhvervsfolk, der er blevet plads til i ti nyetablerede skybokse, hvorfra man kan nyde grønsværen og Superligaholdets forsøg på at holde sig oppe over spærregrænsen. Der er med den nye tribune ikke blot tale om flere siddepladser, men i høj grad også om en optimering af stadionfaciliteterne generelt. Der er bogstaveligt tale om en helt ny boldgade, idet både fans og administration ved samme lejlighed har fået nye lokaler: fans og klubmedlemmer kan glæde sig over velfungerende klublokaler, hvor de kan mødes før og efter kampene og de administrative medarbejdere for Haderslev Fodboldklub kan arbejde i lyse og indbydende rammer. Der er nemlig ikke bare blevet mere plads på lægterne, der er i samme arbejdsgang også etableret 42 ungdomsboliger til sportsakademiet samt et sportel med 32 sengepladser. Dertil kommer en ny lounge på den eksisterende øst-tribune.
Der har været to bygherrer på det omfattende projekt: HFK Tribune ApS og Haderslev Andelsboligforening. Opgaven er løst i totalentreprise af K.G. Hansen & Sønner A/S, der kunne aflevere det færdige projekt i løbet af godt et år fordelt på fire etaper. Første aflevering var den nye overdækkede vest-tribune, der består af en stålkonstruktion og betonelementer.
Contiga Tinglev A/S har leveret over 200 specialfremstillede tribuneelementer. Dertil kommer 2.400 kvm huldæk, 2.800 kvm betonvægge, 500 kvm sandwichelementer og 40 trappeforløb til det samlede projekt. Mængden af beton er særlig synlig når man bevæger sig ned under tribunen, hvor der er etableret salgsboder, toiletter og depoter.
- Byggeriets anden etape var etableringen af 10 skybokse, fortæller Lars Bork, der har håndteret sagen for K.G. Hansen & Sønner A/S. Hver enkelt skyboks, der ud mod fodboldbanen har glas fra gulv til loft, kan anvendes af ca. 24 personer og indrettes efter behov. Boksene er leveret helt rå således at lejerne selv kan sætte deres præg på indretningen. De er samtidig gjort fleksible med lette vægge, som gør det muligt at slå flere bokse sammen.
Tredje etape var ungdomsboligerne og sportellet, der er placeret på tribunens bagside, og som netop er det element, der adskiller stadion i Haderslev fra mange andre stadionbyggerier, som normalt er skærmet af mod omgivelserne med nøgne facader. Koblingen mellem stadion og boligkompleks er ikke alene praktisk, den giver også en blød overgang til det omkringliggende villakvarter. Det er netop mødet mellem arena og villakvarter, der har været afsættet for P+P Arkitekter A/S, der har valgt murermestervillaens skala og stoflighed, gennembrudt af arenaens rå beton og monumentalitet.
- Ungdomsboliger, sportsværelser og tribunehal kobles sammen ved hjælp af vinduesnicher, som kaster dagslys ind i de lange gangforløb, og trækker aktiviteter ind til de unge sportsstuderende, lyder det fra arkitekterne. Fra tribunehallen vil man ligeledes opleve, at den store betonvæg bliver brudt af lys og liv fra ungdomsboligerne.