Truelsbjerg Vandværk

:
december 2014
Truelsbjerg vandværk-front

Truelsbjerg Vandværk er harmonisk integreret i landskabet og fremstår med markante facader, beklædt med sinus-plader, udført af Pro Montage A/S.

Truelsbjerg Vandværk-cylinder

To kæmpestore cylindriske rustfri-stålvandtanke indeholder hver 1.000 kubikmeter rent vand.

previous next

Visionært vandværk

Truelsbjerg Vandværk er et moderne anlæg med fremadrettet teknologi og samtidig landskabeligt integreret

Byggefakta

Truelsbjerg Vandværk
Randersvej 440
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommunale Værker
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
1500 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2013 - september 2014

I et naturskønt område i det nordlige Aarhus toner Truelsbjerg Vandværk frem, enkelt og harmonisk integreret i landskabet.

- Det var vores mål fra starten, at bygningen skulle være enkel, stringent og logisk, så der blev plads til, at installationerne kunne tale deres eget sprog, så på den måde træder huset lidt i baggrunden for derved at synliggøre vandets vej gennem huset, fortæller Christian Hartvig, sagsarkitekt fra Cubo Arkitekter A/S og tilføjer:

- Samtidig er bygningen integreret i et smukt landskabsrum, hvor vi ud af et par mulige placeringer lagde os fast på den valgte, hvor vi kunne udnytte terrænets fald til bl.a. at skabe to niveaudelte indgange i huset – en nedre indgang for mandskab og vedligehold og en øvre for gæster og til parkering, siger Christian Hartvig.

En hovedtanke bag det nye Truelsbjerg Vandværk er lukket vand­behandling, hvor hele vand­linjen og vandrensningsanlægget er lukket og under konstant tryk, så vandet er beskyttet mod enhver form for forurening. Teknisk er det takket være løsninger fra Grundfos, der sikrer trykket hele vejen fra brønd til vandhane – lige fra de rustfrie stålpumper og – motorer med indbygget frekvensstyring til sensorstyrede distributionsløsninger.

Tre dele

Vandværket er inddelt i tre dele, hvor den nederste del er en tung betonkonstruktion med alle rør, pumpestationer og elementer til driften. Over betonkonstruktionen er en let rammekonstruktion i stål med lukkede blå filtertanke og et stort østvendt panoramavindue med udsigt over det smukke landskab.

Ved siden af hovedbygningen er der placeret en oval bygning, der indeholder to kæmpestore cylindriske rustfri-stålvandtanke til renset rent vand – tanke på i alt 2.000 kubikmeter, der er svejsede op på stedet. Samlet er anlægget i stand til at behandle 400 kubikmeter vand i timen. Desuden har anlægget også faciliteter til besøgende, mødelokaler samt et lille laboratorium, som gør det i stand til at være testanlæg for virksomheder og forskere. Det markante facadeudtryk på byggeriet er skabt ved anvendelse af sinus-plader:

- Den ydre facade er udført i mineraluldspaneler beklædt med antracit sorte sinus-plader, i alt 1.400 kvm, oplyser Erik Gammelgaard fra Pro Montage A/S, der har stået for monteringen af facaderne. Virksomheden har også haft ansvaret for den udvendige beklædning af aluplader samt den indvendige gipsbeklædning.

Partnering

Projektet for det nye Truelsbjerg Vandværk var udbudt som partnering og er udviklet af totalentreprise-teamet med baggrund i Aarhus Vands ambitiøse vision for fremtidens vandværk. - Den samarbejdsform indeholdt alle de rette kompetencer, den burde være et must i byggebranchen. Vi kan få de små snublesten og misforståelser væk i rette tid og afstemt kvaliteten, så det er en mangelfri aflevering. Alle er åbne om økonomien, så der er ingen overraskelser, og tidsplanen er som aftalt. Med tydelig åbenhed mellem alle parter får man et fantastisk byggeri, fremhæver Hoffmanns regionsdirektør Steffen Hansen.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet

Aalborg-modellen i størrelse 1:1

Bolig

Amager Strandpark

Amager royal

Bolig

Bolværket

Monumental på Teglholmen

Butikscenter

Copenhagen Designer Outlet

Fra dagligvarer til et paradis for mærkevarer

Lager

DSV Roskilde

Lagerhaller præget af lys og rummelighed

Uddannelsescenter

Herning Gymnasium

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Sport

HFK Fodboldstadion

Stadion med mere

Ungdomsbolig

Katedralen

Ungdomsboliger på første parket

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Søllerød

Plejecenter indrettet til hjem

Sport

Pulsen i Salling

Pulsen op i Salling

Kulturcenter

Radiohuset

Et hus med musik i

Sundhedscenter

Sundhedshus Sæby

Firlænget sundhedshus med atrier

Bolig

Sydbo

Individuelle boliger til bosted

Offentlige kontorer

Vestre Landsret

Ny retsbygning løfter blikket

Uddannelsescenter

VUC Nordjylland og SOSU Nord

Campus med respekt for fortiden

Domicil

Welltec

Well done - lige efter bogen

Butik

Østjysk Våbenhandel

Turen til Afrikas savanne begynder i Hedensted