Vestre Landsret

:
november 2014
Vestre landsret-front
Vestre landsret-indgang

Indgangspartiet i glas virker meget imødekommende og elegant med de fine proportioner. Schüco International KG har leveret alle glaspartier og udvendige døre og vinduer samt ovenlys til Vestre Landsret.

vestre landsret-sal

Retssalene er holdt meget enkelt med inventar i lyst træ. Ovenlys og indirekte lys giver en behagelig stemning i rummet.

Vestre landsret-facade

Det organisk formede facadebånd i kobber er fint opdelt med varierende bredde mellem falsene. Blikkenslagerfirma Steffen Petersen ApS har udført arbejdet med kobberfacaderne.

vestre landsret-foyer

Den centrale foyer går som en bred akse ned igennem bygningen, hvor retssalene klædt i egetræslister, ligger på begge sider af foyeren.

previous next

Ny retsbygning løfter blikket

Vestre Landsret er, med sit klassiske udtryk og velkendte materialer, et kulturbærende sted, der indgyder både respekt og glæde

Byggefakta

Vestre Landsret
Asmildklostervej 21
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
9800 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2012 - juni 2014

Overfor Viborgs historiske bykerne, på østsiden af Nørresø, ligger den nye Vestre Landsret, som om den altid har været der. Bygningen ligger smukt placeret på et let skrånende terræn, og det horisontalt dominerende hovedgreb er en fin og enkel måde at manifestere sig som en retsbygning med dens mange betydninger. Vestre Landsret ligger i en visuel kontakt til domkirken, Viborg Katedralskole og den tidligere retsbygning, men har med den nye placering samlet tre adresser til én og en væsentlig bedre logistik omkring adgangen til bygningen og retslokalerne.

Samlende tag

Vestre Landsrets arkitektoniske hovedgreb består af en kvadratisk indramning af de forskellige funktioner. Tagskiven står som et markant element klædt i natursten, hævet over den otte meter høje, centrale foyer og retslokalerne. Vestre Landsret huser to store retssale for nævningeretssager, syv retssale for domsmandssager og fire mindre retssale for civile sager. Administrationen optager et større volumen og gennembryder den horisontale tagflade med en ekstra etage, hvilket også giver mulighed for mere dagslys til arbejdspladserne via et indre atrium. Udover et klassisk og stærkt hovedgreb er det gennemgående for byggeriet, at der er anvendt holdbare og smukke materialer på en måde, der sætter mennesket i centrum. Materialer som kobber, sten og egetræ har en lang holdbarhed og en robusthed som er passende for en retsbygning. Samtidigt har materialerne en fin stoflighed og patinerer med ynde, hvilket påvirker stedets atmosfære i en positiv retning. Der er tydeligvis gjort mange tanker om mødet med stedet og rummenes proportioner og overflader. Men hensynet til de implicerede parter i en retssag er også grundigt tænkt ind i bygningens struktur, der funktionelt fungerer med en ydre og indre zone, der understøtter personalets sikkerhed og retssikkerheden for vidner og arrestanter.

Opført til fremtiden

Vestre Landsrets nye bygning er også opført i holdbare materialer af totaløkonomiske årsager. For fire år siden blev fem entreprenørvirksomheder indbudt til at være OPP leverandører på byggesagen, da Vestre Landsret er opført som partnering. A. Enggaard A/S vandt opgaven med et forslag fra KPF Arkitekter A/S. Entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S har seks gange tidligere opført byggerier i partnering og har derfor en del erfaringer med de totaløkonomiske beregninger. Som OPP leverandører har A. Enggaard A/S forpligtet sig til at finansiere, opføre og drifte bygningen i 25 år. Det betyder, at det for entreprenøren er en fordel at opføre en bygning med minimal vedligehold og energiforbrug, hvilket der er helt oplagte fordele ved for alle parter. Projektleder Jens Skinnebach fortæller, at der har været et godt udbud fra Bygningsstyrelsen og Domstolsstyrelsen, og den videre proces derfor også har været positiv og effektiv - faktisk blev bygningen færdig to måneder før aftalt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet

Aalborg-modellen i størrelse 1:1

Bolig

Amager Strandpark

Amager royal

Bolig

Bolværket

Monumental på Teglholmen

Butikscenter

Copenhagen Designer Outlet

Fra dagligvarer til et paradis for mærkevarer

Lager

DSV Roskilde

Lagerhaller præget af lys og rummelighed

Uddannelsescenter

Herning Gymnasium

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Sport

HFK Fodboldstadion

Stadion med mere

Ungdomsbolig

Katedralen

Ungdomsboliger på første parket

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Søllerød

Plejecenter indrettet til hjem

Sport

Pulsen i Salling

Pulsen op i Salling

Kulturcenter

Radiohuset

Et hus med musik i

Sundhedscenter

Sundhedshus Sæby

Firlænget sundhedshus med atrier

Bolig

Sydbo

Individuelle boliger til bosted

Offentlige kontorer

Vestre Landsret

Ny retsbygning løfter blikket

Uddannelsescenter

VUC Nordjylland og SOSU Nord

Campus med respekt for fortiden

Domicil

Welltec

Well done - lige efter bogen

Butik

Østjysk Våbenhandel

Turen til Afrikas savanne begynder i Hedensted