Herning Gymnasium

:
december 2014
herning gymnasium-front

I den indre gårdhave, Grønnegården, har landskabsarkitekt Torben Schønherr skabt et stort udendørsmøbel udført i hvidt beton.

herning gymnasium-auditorium

Herning Gymnasium har fået et stort auditorium, hvor fire klasser kan være samtidig. Fjerner man bordene, kan der laves dobbelte stolerækker og plads til otte klasser.

herning gymnasium-agora

Ny agora har plads til alle gymnasiets cirka 1.250 elever og lærere.

previous next

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Herning Gymnasium er med sine 1.100 elever et af landets to-tre største gymnasier. En udvidelse på omkring 5.400 kvm var tiltrængt og har samtidig sikret bedre faciliteter

Byggefakta

Herning Gymnasium
H.P. Hansens Vej 8
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Herning Gymnasium
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
5400 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2013 - juni 2014

Det er kun otte år siden, at gymnasiet udvidede senest, men en større udbygning har alligevel stået øverst på skolens ønskeliste i flere år. Så med indvielsen af ca. 5.400 ekstra kvadratmeter har skolens omkring 1.100 elever og 150 lærere vinket farvel til pladsmangel.

I en konkurrence mellem 31 virksomheder vandt et konsortium bestående af lokale C.C. Contractor, Cubo Arkitekter, landskabsarkitekt Preben Skaarup og Midtconsult opgaven med at udvide gymnasiet for ca. 50 millioner kroner. Udvidelsen blev lagt ud i totalentreprise og bestod af ca. 3.000-3.500 kvm nye bygninger til en agora/multiområde, auditorium, undervisningslokaler, idrætsfaciliteter, musiklokaler og personalefaciliteter.

Hertil kom ca. 300-500 kvm ombygning af eksisterende bygninger og omdannelse af Grønnegården, et udvendigt gård- og haveareal på ca. 1.500 kvm.

Udeliv og højt til loftet

Herning Gymnasium består af to undervisningsfløje koblet sammen af en bygning indeholdende mediatek, kantine og festsal samt en idrætshal.

- Den nye tilbygning består af et sydligt og et nordligt byggefelt. På det sydlige byggefelt har vi forlænget de to undervisningsfløje og bundet dem sammen, så man har fået en sluttet form. Funktionen er disponeret ud fra placeringen af de eksisterende funktioner. Den irregulære, kantede form med ‘knæk’ danner forskelllige rummelige sammenhænge og oplevelser, fra det lille intime studieområde til det mere spektakulære højtloftede samlingsrum med balkoner, forklarer Søren Nygaard Jensen, byggeleder fra totalentreprenøren C.C. Contractor. Han forklarer videre:

- På det nordlige byggefelt har vi bygget rundt om den eksisterende idrætshal. Her har vi blandt andet placeret de nye musikøvelokaler i tæt tilknytning til de eksisterende musiklokaler. Det nye dramalokale ligger naturligvis op ad den eksisterende festsal og scene. Det opfylder skolens ønske om direkte adgang til de eksisterende sminkerum.

Plads til alle

Det mest opsigtsvækkende er den nye og enorme aula – eller agora/multirum, om man vil. Her er der plads til alle cirka 1.250 elever og lærere. Det er en luksus, fortæller rektor Søren Brøndum. Hidtil har man holdt morgensamlinger i festsalen, hvor man var nødt til at gøre det årgangsvis.

Spæncom har leveret omkring 5.000 kvm huldæk til etageadskillelse og tag til nybyggeriet. Med en spændvidde på 17,5 m og tykkelse på 40 cm på de længste elementer bekræfter sagsingeniør Henrik Jensen, at aulaen hører til i den større ende af skalaen.

- Det er altid sjovt at være med til noget lidt ud over det sædvanlige. Det er rart, når vores produkter er med til at hæve overliggeren eller måske snarere øge spændvidden.

Hele haven som skulptur

Mellem undervisningsfløjene ligger den nyindrettede gårdhave, og blikket drages uvilkårligt mod det, der bedst kan betegnes som et gigantisk skulpturelt udendørsmøbel i hvidt beton. Det bugter og kanter sig i flere niveauer og er tegnet af landskabsarkitekt Torben Schønherr.

Rektor Søren Brøndum beskriver begejstret gårdhaven – Grønnegården – som et multifunktionelt rum, hvor man kan spise sin frokost, rykke undervisningen ud eller lave koncerter.

Gå glad i bad

Rundt om idrætshallen er der lavet nye faciliteter til musik, drama og mindre idrætslokaler. Samtidig har vvs-virksomheden H.J. Christensen A/S været med til at lave nye omklædningsrum. Hvor der før kun var to klasser ad gangen, der kunne have idræt, kan tre klasser nu dyrke idræt på samme tid.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet

Aalborg-modellen i størrelse 1:1

Bolig

Amager Strandpark

Amager royal

Bolig

Bolværket

Monumental på Teglholmen

Butikscenter

Copenhagen Designer Outlet

Fra dagligvarer til et paradis for mærkevarer

Lager

DSV Roskilde

Lagerhaller præget af lys og rummelighed

Uddannelsescenter

Herning Gymnasium

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Sport

HFK Fodboldstadion

Stadion med mere

Ungdomsbolig

Katedralen

Ungdomsboliger på første parket

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Søllerød

Plejecenter indrettet til hjem

Sport

Pulsen i Salling

Pulsen op i Salling

Kulturcenter

Radiohuset

Et hus med musik i

Sundhedscenter

Sundhedshus Sæby

Firlænget sundhedshus med atrier

Bolig

Sydbo

Individuelle boliger til bosted

Offentlige kontorer

Vestre Landsret

Ny retsbygning løfter blikket

Uddannelsescenter

VUC Nordjylland og SOSU Nord

Campus med respekt for fortiden

Domicil

Welltec

Well done - lige efter bogen

Butik

Østjysk Våbenhandel

Turen til Afrikas savanne begynder i Hedensted