Sydbo
Stationsvej
5771
Stenstrup
Danmark
De 24 nye boliger for mennesker med nedsat funktionsevne på bostedet Sydbo i Stenstrup midt mellem Ringe og Svendborg på Sydfyn afløser en række meget utidssvarende boliger i landsbyen Hundstrup. Tidligere havde beboerne blandt andet ikke deres egne badeværelser, og der var ikke adgang til at benytte offentlig transport.
Det nye moderne byggeri er tænkt, så det arkitektonisk passer ind i de landlige omgivelser. Det er synligt, men ikke så synligt at det træder ud af omgivelserne. Generelt er der taget stort hensyn til beboernes oplevelse af boligen. Det har nemlig været et mål med bostedet, at det skal føles som et rigtig hjem – også selvom det indeholder ting, der ikke er i et almindeligt hjem. En del af beboerne sidder f.eks. i kørestol og har behov for at blive løftet med lift. Der er installeret lejlighedsdækkende lifte integreret i lofterne, og de vil nærmest bare fremstå som anonyme profiler.
Det er Casa Arkitekter, der i samarbejde med ingeniører fra OBH-Gruppen, har arbejdet på at tænke moderne velfærdsteknologi ind i boligerne. Byggeriet rummer således flere kreative velfærdsteknologiske løsninger – for eksempel brusekabiner med et slags indbygget toiletskyl i gulvet.
Byggeriet af de nye handicapboliger har været udbudt som fagentrepriser, og byggeriet er i vid udstrækning blevet udført af lokale håndværkere. Byggeriet har omfattet opførelsen af bostedet og et aktivitetstilbud for mennesker med betydeligt og varigt nedsat funktionsniveau. Desuden tilhørende fælles opholdsarealer og personalefaciliteter, samt aktivitetscenter med aktivitetsrum, sanserum og spabad. Byggeriet er forsynet med solpaneler og bygningen er opført ifølge BR2015.
Bygningen er opført i en enkelt etage med murede og zinkbeklædte facader, mens de indvendige vægge er udført i letbeton helvægselementer og tegl. Tagkonstruktion af huldækelementer med isolering og tagpap. Lofter er udført som akustiklofter, mens gulve er i linoleum og vinyl.
Der er tænkt en del på indeklimaet også, og det er HJ Ventilation Service A/S i Odense, der har haft opgaven med al komfortventilation, oplyser projektassistent Ann Amstrup fra virksomheden.
- Vi har haft ansvaret for ventilationen, herunder komfortventilation som dækker lejlighederne, fællesrum og cafeen i Bogruppen. Køkkenet har dog sit eget procesanlæg. For at tilgodese miljø- og energiforbruget og samtidig reducere de daglige driftsomkostninger, er alle komfortanlæg specielt designet med et højtydende genvindssystem, fortæller Ann Amstrup.
- Endvidere er projektet udført med variabel air volumen (VAV-styring) for alle fællesrum og cafeen, selve styringen sker automatisk via vægplacerede rumfølere for temperatur og CO2, så ventilationen altid er tilpasset i forhold til mængden af personer, der opholder sig i rummene. Derved sikres hele tiden den bedste luftkvalitet for fællesrummene.
- Anlægget for lejligheder m.m. er desuden røgventileret, hvilket betyder at i tilfælde af brand, vil ventilationsanlægget stoppe og røgventilatoren starte – derved vil der blive fjernet røg gennem både indblæsnings- og udsugningsarmaturer, så al røg hurtigt fjernes i forbindelse med en evt. evakuering, fortæller Ann Amstrup.
Også administrationsbygningen er ventileret og aktivitets- og fysioterapi/træningsrum er også her VAV-styret.