VUC Nordjylland og SOSU Nord

:
november 2014
VUC Nordjylland-front
VUC Nordjylland-haller

De rundbuede haller udgør skolernes fællesfaciliteter, hvor fortiden som styk­gods­bane­terminal tydeligt kommer til udtryk i indretningen.

VUC nordjylland-godsterminal

Det var meningen, at de oprindelige bygninger fra godsterminalen skulle bevares. Det viste sig at være uhensigtsmæssigt at renovere de rundbuede haller, og derfor er de genopført som tro kopi af de gamle.

VUC nordjylland-atrium

Alle faglokaler er placeret i bunden af bygningerne, så de både er tilgængelige, men også bliver eksponeret for omverdenen, hvorimod de generelle undervisningslokaler er placeret på de øvre etager i de to tårne.

VUC Nordjylland-grøn

Friis & Moltke A/S har skabt sammenhæng og åbenhed imellem niveauerne med åbne atriumhuse og indre gange med dagslys fra toppen og glaspartier ind til alle undervisningslokaler.

VUC Nordjylland-hyggekrog
VUC Nordjylland-møbler
VUC Nordjylland-gang
previous next

Campus med respekt for fortiden

Et nyt campus i Aalborg er placeret unikt på det gamle stykgodsbaneareal. Uddannelserne SOSU Nord og VUC & Hf Nordjylland har valgt at bevare et stykke af Aalborgs kulturhistorie

Byggefakta

VUC Nordjylland og SOSU Nord
På Sporet 8a og 8b
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
VUC & HF Nordjylland
Totalrådgiver:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Areal:
28000 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2013 - juli 2014

Fællesbetegnelsen for området er ‘Campus På Sporet’, og det er et længe ønsket projekt om uddannelser midt i byen, der er blevet realiseret i samarbejde med en række samarbejdspartnere som blandt andre Aalborg Kommune, entreprenør A. Enggaard A/S, arkitekt Friis og Moltke og elinstallationsvirksomheden KT Electric. I en årrække har begge skoler været nødsaget til at fordele de øgede aktiviteter på flere lokaliteter. Nu bliver campus ‘en by i byen’, der både rummer uddannelser, boliger og rekreative områder i et åbent og udadvendt miljø.

De to uddannelsesinstitutioner har opført et spændende fællesareal, hvor togvogne engang rullede ind i de store rundbuede haller. Der er trukket tydelige paralleller til jernbaneterrænets struktur, platforme og forskellige niveauer. Et gammelt terminal-ur hænger ned i midten af hallerne, men tiderne er skiftet, og nu er det 2.200 elever og kursister samt 350 ansatte, der fylder de lange, åbne haller med liv.

– Det var meningen, at de oprindelige bygninger fra godsterminalen skulle bevares. Det viste sig at være uhensigtsmæssigt at renovere og energioptimere de rundbuede haller, og derfor er de genopført i tro kopi med samme geometri, så de konstruktionsmæssigt er tidssvarende og har bæreevne til at stå midt imellem de to skolebygninger, fortæller afdelingschef Mogens Husted Kristensen fra Friis & Moltke A/S.

Gammelt versus nyt

Enkelte dele og elementer af den oprindelige bygningsmasse fra godsbanen er blevet restaureret som eksempelvis de store industrilamper, der hænger i fællesarealet – nu med LED-pærer.

Ligeledes er skolecaféen opbygget af gamle mursten, og dele af det gamle loft hænger over indgangen. Tilsammen giver de originale materialer de nye skolebygninger sjæl og tilfører et råt look i de offentlige fællesarealer. Til gengæld er de nye skolebygninger moderne og mere ‘private’, jo længere man bevæger sig ind og op i bygningen, der strækker sig op i seks og syv etager til henholdsvis VUC & Hf Nordjylland og SOSU Nord. Alle faglokaler er placeret i bunden af bygningerne, så de både er tilgængelige, men også bliver eksponeret for omverdenen, hvorimod de generelle undervisningslokaler er placeret på de øvre etager i de to tårne.

– Det har været en gave for projektet at have en forhistorie, som vi kunne bygge videre på. Det er spændende at arbejde i spændingsfeltet mellem det gamle og det nye, beretter sagsarkitekt Thomas B. Ushus fra Friis & Moltke A/S.

Byggeprocessen har været speciel, da der har været synergi mellem de, der bygger, og de, der skal ‘bo’ i det.

– Alle parter har været med fra starten og deltaget i workshops, og det har været en dynamisk proces, hvor vi har arbejdet for det fælles mål; nemlig at skabe et dynamisk uddannelsesmiljø, der kan bruges til mange forskellige formål, uddyber Mogens Husted Kristensen fra Friis og Moltke.

Energioptimering

I forbindelse med de elektriske installationer og energitiltag i huset er der også skabt sammenhæng mellem fortid, nutid og fremtid. Byggeriet lever op til de nuværende krav i BR2015 uden at gøre brug af aktive energitiltag. Ønsket har været at bevare udtrykket fra den gamle godsbane, og her ville eksempelvis solceller på taget eller facaden ikke passe ind i helhedsindtrykket. Skolebyggeriet er til gengæld spækket med passive tiltag som forbedret isolering af taget, vinduer og facaden. Bliver der behov for at tilføre aktive tiltag på grund af øgede krav til energioptimering, så er der gjort klar til at gøre det.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet

Aalborg-modellen i størrelse 1:1

Bolig

Amager Strandpark

Amager royal

Bolig

Bolværket

Monumental på Teglholmen

Butikscenter

Copenhagen Designer Outlet

Fra dagligvarer til et paradis for mærkevarer

Lager

DSV Roskilde

Lagerhaller præget af lys og rummelighed

Uddannelsescenter

Herning Gymnasium

Plads til begejstring på Herning Gymnasium

Sport

HFK Fodboldstadion

Stadion med mere

Ungdomsbolig

Katedralen

Ungdomsboliger på første parket

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Søllerød

Plejecenter indrettet til hjem

Sport

Pulsen i Salling

Pulsen op i Salling

Kulturcenter

Radiohuset

Et hus med musik i

Sundhedscenter

Sundhedshus Sæby

Firlænget sundhedshus med atrier

Bolig

Sydbo

Individuelle boliger til bosted

Offentlige kontorer

Vestre Landsret

Ny retsbygning løfter blikket

Uddannelsescenter

VUC Nordjylland og SOSU Nord

Campus med respekt for fortiden

Domicil

Welltec

Well done - lige efter bogen

Butik

Østjysk Våbenhandel

Turen til Afrikas savanne begynder i Hedensted