Syddansk Universitet, Bygning 44

:
december 2015
Syddansk Universitet, Bygning 44 - Facade
Syddansk Universitet, Bygning 44 - Plantevæg

Byggeriet har fået etableret en plantevæg på godt 200 kvm fra Natural Greenwalls, der serviceres af Jydsk Planteservice A/S.

Syddansk Universitet, Bygning 44 - Vinduer

Bygningen har stort lysindfald fra store vinduespartier.

previous next

Grønt appendiks til campus

Sider

Byggefakta

Syddansk Universitet, Bygning 44
Campusvej 55
5230 Odense M
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
Arkitema Architects K/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
TC Anlæg
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - oktober 2015

En grøn overraskelse

Bygherre havde ønsket en grøn plantevæg, og der var lagt op til at bruge en af de traditionelle eksisterende løsninger, men så blev Peter Norup overbevist om en helt ny løsning – nemlig en over 200 kvm stor plantevæg fra Natural Greenwalls, hvor den løbende drift varetages af Jydsk Planteservice A/S.

Der er en del opmærksomhed omkring grønne plantevægge, fordi bæredygtighed er oppe i tiden blandt såvel bygherrer som arkitekter, og her er en løsning, som er kendetegnet ved meget lavt energiforbrug samtidig med et godt indeklima, hvor man får et langt større CO2-optag end ved almindelige planter i rummet – vor plantevæg indeholder således intet mindre end 6.120 planter, og det kan mærkes, siger Ulrik Grønning fra Natural Greenwalls.

Systemet går ud på, at hver plante har sin egen potte, hvor der løber en slange forbi. I potten ligger et materiale, der suger det vand, der bliver tilført planten en gang om ugen. Det gør vandforbruget mindre end ved andre løsninger.

– Det har kostet lidt mere end den løsning, der først var tænkt. Men resultatet er blevet flot, og når planterne er vokset lidt mere og har dækket de sorte potter helt, så kommer det til at se rigtig godt ud, fremhæver Peter Norup.

Energikrav blev toppet

Bygningsstyrelsens krav i udbudsmaterialet var, at bygningen skulle overholde energi krav i henhold til BR 2015.

Men på grund af høj udførelse af kvalitets- og commissioningsprocessen gennem hele byggefasen overholder bygningen kravene til BR2020 i Blowerdoortesten. Bygherre har tilkøbt solceller, og derfor kan den nu overholde 2020.

– Faktisk ligger blowdoortesten 40 procent under 2020-kravene. Det vil sige, at vi kunne aflevere en bygning, som levede op til 2015, uden solceller, siger Peter Norup.

Bygningen bliver en del af den samlede bygningsmasse på campus­området og skal i arkitektonisk udtryk og med hensyn til materialevalg indgå naturligt i helheden.

Det betyder blandt andet, at bygningen er iklædt cortenplader, der ruster, og ‘skorstene’, der bruges som indtag til ventilationsanlæg, der er placeret i kælderen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål