AutoC Park

:
januar 2014

Trappeanlægget til indgangen ved nordtribunen er oplagt som mødested inden kampen og det er hensigten, at man fra trapperne kan følge med i tv-transmitterede kampe på en storskærm. Samtidigt åbnes stadionet op og knytter sig til bydelens mange aktiviteter.

Boder med salg af mad og drikke er placeret på niveau 0 med udkig til banen. Derved fastholdes både tilskuere og sælgere i arenaens stemning, selvom man ikke sidder blandt tilskuerne.

Det nye erhvervsbyggeri med skybokses og VIP tribune er bygget sammen med de eksisterende tribuner og via en glasgang forbundet til VIP lounges mod vest.

Glas-alu facaderne står i fin kontrast til det mere grove beton og strækmetal. Facaderne er leveret af KBL Metalbyg ApS, ligesom facaderne orienteret ind mod banen er fra samme leverandør.

Kontorlokaler og mødelokaler er lyst og moderne indrettet. Gangens gulvtæppe med citater er en fin detalje.

Fra skyboksene er der direkte adgang til særlige VIP pladser på tribune (polstrede stole med varme). Skydedørene er leveret af Sapa Group.

Der er indrettet en del toiletfaciliteter til både tribunens tilskuere og i det nye erhvervsbyggeri. Laufen Nordic ApS har leveret gulvstående og væghængte toiletter, urinaler og håndvaske, alle produkterne er fra Laufen’s nordiske serie pro-n.

previous next

Helstøbt arena skabt med overblik

Det kan ses fra motorvejen og opleves fra alle vinkler som et helstøbt bygningsværk. Inde omkring fodboldbanen handler det til gengæld kun om spillet, som nu er perfekt indrammet af tribuner

Byggefakta

AutoC Park
Viborgvej 92A
8920 Randers
Danmark

Bygherre:
Randers Kommune, Miljø & Teknik, Bygning & Energi, Randers FC
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S, Fårup Betonindustri A/S
Areal:
6338 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2012 - november 2013

AutoC Park Randers er navnet på superligaklubben Randers FC’s hjemmebane. Stadionet ligger usædvanlig flot landskabeligt på en skrånende grund og med udsigt over egnen vest for Randers. I 2006 blev tribunerne mod øst, vest- og syd opført, mens en landskabelig ‘ryg’ delvist lukkede arenaen mod nord. Hovedgrebet for byggeriet er en enkel, men formsikker helhed med en krystallisk form materialiseret i beton og strækmetal. Et godt udgangspunkt for en færdiggørelse af AutoC Park Randers.

Fuldendt stadion

Tilbygningen, som netop er færdigbygget, er vævet fuldstændig ind i helheden og er nu vanskelig at forestille sig Randers Stadion uden. Beton og strækmetal er fortsat gennemgående materialer, der er fint suppleret med glasfacader i erhvervsbyggeriet bag nordtribunen. Randers Kommune har været bygherre for tribune-delen, mens Randers FC har suppleret med en række ekstra faciliteter. Bygningen i to etager rummer kontorlokaler som allerede er udlejet til iværksættere og derudover fleksible undervisningslokaler orienteret ind mod banen. De kan desuden benyttes til konferencer og kurser. På overetagen er der indrettet med sky-bokse med direkte adgang til VIP pladser i to rækker på egen tribune. Tribunerne omslutter nu fuldstændig fodboldbanen, med en glidende overgang til erhvervsbyggeriet ved nord
tribunen. Således fremstår stadionet harmonisk og enkelt i sin skulpturelle helhed.

Friis & Moltke på banen igen

Arkitektfirmaet Friis & Moltke har tegnet tre andre stadions i Danmark – senest en tilbygning til Lyngby Stadion (også Aalborg og Esbjerg Stadion). Derfor har arkitektfirmaet også efterhånden nogle erfaringer med netop denne type byggeri, som udover at være nogle store bygningsværker skal huse mange mennesker. AutoC Park Randers har nu plads til 9.000 siddende publikummer. Mikkel Wienberg, arkitekt og partner i
Friis & Moltke, fortæller:

- Et vellykket stadionbyggeri kræver især fokus på to vigtige ting: logistik og intensitet. God logistik betyder, at der ikke opstår kaotiske situationer før, under og efter kampen. At der er gode pladsforhold ved indgange og toiletfaciliteter. Den intense oplevelse af hvad der foregår på arenaen har stor betydning for stedets succeskriterium. Her er også flere strenge at arbejde med, men muligheden for at lukke stadionet med sammenhængende tribuner og understrege arenaformen er af stor betydning for den visuelle og lydmæssige fokus på plænen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium