Det Faglige Hus
D. Lauritzenvej 14
6700
Esbjerg
Danmark
Der er truffet nogle kompromisløse valg fra bygherreside og kun det bedste har været godt nok i forbindelse med opførelsen af et nyt og funktionelt domicil til Det Faglige Hus, der efter flere år med vækst har samlet alle funktioner i ét spektakulært domicil i udkanten f Esbjerg med frit udsyn til det flade landskab, Esbjerg Lufthavn og motorvejen. Fra fugleperspektivet kan ses, at det nyligt indviede domicil er formet som et stort Y – et arkitektonisk greb, som er udtænkt af arkitekterne hos Arkitema Architects A/S, der vandt konkurrencen med et projekt, der i høj grad forener æstetik, arkitektur og funktion.
Y-formen er ikke blot en visuel markant form, der giver byggeriet et dynamisk ydre. Formen med de tre ben sikrer også, at der ledes ekstraordinært meget lys ind i bygningen, og at stort set alle medarbejdere får mulighed for at sidde ved et vindue. Samtidig opstår der et naturligt og uprætentiøst atrium i Y-ets ‘bæger’, som byder på et rekreativt miljø med udgang fra blandt andet den store fælles kantine.
Domicilet, der er opført som en energi-0 bygning, er 8.000 kvm fordelt på tre etager plus parterre. Huset indeholder foyer med reception og venteområder – elegant møbleret med Finn Juhl klassikere, moderne indrettede kontorlandskaber, en indbydende kantine med produktionskøkken samt arkiv- og depotrum i kælderetagen. Selve bygningen ligger højt i landskabet og kan i kraft af sin spændstige form sagtens hamle op med både lufthavnen og de omkringliggende bygninger. En taktil facade, beklædt med 175.000 håndsorterede grå/gule mursten fra Petersen Tegl til den nette sum af 11,50 kr. stykket, forsyner domicilet med en klædelig underspillet elegance og et humant look, der matcher de landlige omgivelser. Facaden gennembrydes af vandrette vinduesbånd, der følger de tre etager og som er med til at understrege bygningens fremadstræbende horisontale linjer. Hovedindgangen markeres af et meget stort skråtstillet glasparti, der leder indenfor til et trippelhøjt lyst atrium, hvorfra der er et kig ind og op til kontorlandskaberne. Atriet, der også rummer receptionen, trappeforløb og et elegant indrettet vente/opholdsareal, oplyses flot af en række cirkulære ovenlysvinduer.
Kendetegnende for hele projektet er en gennemgående kompromisløshed, hvilket bekræftes af Erling Hjorth Sørensen fra Ingeniør’ne, der har været totalrådgiver og stået for projektledelse, ingeniørprojektering og byggeledelse.