Lyngborghave

:
december 2013

Der er brugt flere farver til det nye børnehus i Birkerød, hvor taget bugter sig skulpturelt både ude og inde. En udfordring for projekteringen af tagelementerne for totalentreprenøren Ole Jepsen A/S.

De forskellige loftshøjder i børnehuset er med til at give rummene en anderledes oplevelse.

HR Gulvservice ApS har bl.a. leveret og monteret et akustisk linoleum på gulvene.

previous next

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Lyngborghave børnehus i Birkerød er en ny fælles institution, hvor rammerne i sig selv giver oplevelser

Byggefakta

Lyngborghave
Lyngborghave 42-46
3460 Birkerød
Danmark

Bygherre:
Rudersdal Kommune
Bygherrerådgiver:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Site A/S
Arkitekt:
Domus Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Ole Jepsen A/S
Ingeniør:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Areal:
2000 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2012 - september 2013

Man får næsten lyst til at synge ‘Se min kjole’, når øjnene falder på det nye børnehus Lyngborghave i Birkerød. Naturligvis set ud fra den vinkel, at kjolen i sangen kan have mange farver. Ligesom det nye børnehus er klædt i – både ude og inde – nærmest som en regnbue. Farverne er dog ikke kun for udtrykkets skyld - de er også orienteringspunkter for stedets brugere. Gavlenes farver gentages på en af væggene i de tilstødende gangarealer. Legenichernes farver genfindes i de bagvedliggende rum.

Børnehuset er opført i ét plan og skal rumme 150 børn i både vuggestuealder og børnehavealder. Her er fællesfaciliteter, servicearealer og legeplads, haveanlæg og parkering. Alene udearealet er på over 6.000 kvadratmeter til at boltre sig på. Det er så vidt muligt tilpasset brugernes ønsker, som har været inddraget i processen.

Huset er indrettet med projekt-rum i stedet for den traditionelle stue-inddeling, som man oftest ser i daginstitutioner.

En stjerne

Bygningens arkitektur er nærmest stjerneformet. Den er udformet som en skulpturel og rumlig enhed, tegnet af Domus Arkitekter A/S. Projektets hovedidé består i at samle alle institutionens forskellige funktioner under et og samme tag. Børnehuset er bygget med eget produktionskøkken, så huset også kan servicere andre institutioner i kommunen – altså levere mad ud af huset. Redskabs- og legetøjsskure samt kryberum er inkorporeret i hovedbygningen. Sammen med de skråt afskårne tagudhæng markerer de bygningens sekundære indgange.

Netop taget er markant anderledes og giver byggeriet et skulpturelt islæt. Der er nærmest tale om et taglandskab, som skaber både enhed og variation – udenfor såvel som indenfor. På særlige steder og i de store rum skubbes tagfladen op for at danne lyse og luftige rammer omkring børnenes leg og læring. Ovenlysvinduer og højt siddende vinduesbånd giver højde, luft og lys også til områder, der ligger inderst i bygningen.

- Taget har helt klart været en udfordring både logistisk og byggeteknisk grundet geometrien på de præfabrikerede tagelementer. De har varieret i udformningen grundet de mange vinkler og sammenskæringer i huset, fortæller administrerende direktør Ole Jepsen, Ole Jepsen A/S, der har været totalentreprenør på projektet.

Derudover har det været en udfordring at placere de tekniske installationer. Arkitekten ønskede nemlig ikke at benytte gangarealet til installationer, som man normalt gør, men at de forskellige loftshøjder blev holdt frie, så de kunne være med til at give en ønsket rumvirkning. I stedet er de tekniske installationer placeret parallelt med gangarealet i de sekundære rum.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium