Sems Have

:
december 2013

Engang var det Ungdommens Hus. Som en Fugl Føniks er det kiksede 1960’er-byggeri genopstået i helt nye klæder og ramme om 14 meget specielle familieboliger.

Man havde et lidt andet syn på, hvad der er pænt byggeri i slutningen af 1960’erne. Det gav noget af en udfordring for både arkitekter og håndværkere at forvandle disse to bygninger til attraktive familieboliger anno 2013. Især blok B med sit besynderlige mansardtag gav anledning til mange grublerier. (Foto udlånt af Kullegaard Arkitekter A/S)

En gang rummede blok A ungdomsboliger. Nu er der indrettet 16 attraktive familieboliger i bygningen. Adgang til de tre etager sker via de næsten skulpturelle trappetårne på husets vestside, der står i forbindelse med de nye altaner i hver lejlighed.

Virksomheden Profile A/S leverede de trædæk, der udgør kernen i det nye byggeri. Som kæmpestore byggeklodser blev de leveret og derpå tilpasset direkte på stedet. (Foto udlånt af Daurehøj Erhvervsbyg A/S)

Lyst og rummeligt. Førstesalslejlighederne i blok B tager imod med åbne arme, med overblik over hele boligen fra første færd.

En solid trappe forbinder de to etager i boligen. Set ovenfra er det nærmest en skulptur, der indgår som en naturlig og vigtig del af boligen.

previous next

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Der er tænkt utraditionelt og meget kreativt, med to nedslidte bygninger midt i Roskilde, der som en Fugl Føniks nu er en flot ramme om 30 familieboliger

Byggefakta

Sems Have
Parkvej 15
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Sjælland
Arkitekt:
Kullegaard A/S
Totalentreprenør:
Daurehøj Erhvervsbyg A/S
Ingeniør:
Terkel Pedersen Rådgivende Ingeniører ApS
Areal:
3268 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2012 - december 2013

Boligselskabet Sjælland stod med en vanskelig opgave, da man i 2012 sendte et projekt i licitation. To nedslidte bygninger skulle moderniseres, så de kunne anvendes som familieboliger. Bygningerne ligger i et stort boligområde i den vestlige del af Roskilde, hvor de øvrige boligblokke er traditionelle etagebyggerier fra perioden 1940-1970. De to smertensbørn blev bygget i 1968, på et tidspunkt, hvor det var uhyre populært at anvende beton i alle afskygninger.

Den ene bygning, blok A, rummede ungdomsboliger. En bygning, der på mange måder faldt i med kvarterets øvrige bygninger. Mere håbløs var den anden bygning, blok B. Tanken i tidernes morgen har været et hus med plads og rum til mange forskellige aktiviteter, lige fra sport og teater til klubaktiviteter.

Resultatet lignede en uskøn blanding af en idrætshal og en lagerbygning. Som prikken over i’et var bygningen forsynet med et ualmindeligt kikset mansardtag. Begge bygninger var bygget op om et betonskelet, der gav dem et særegent præg, som Boligselskabet Sjælland ønskede at bevare, da de sendte projektet i licitation.

Virksomheden Daurehøj Erhvervsbyg A/S fik i totalentreprise at gennemføre et projekt, udarbejdet af Kullegaard Arkitekter A/S. Arbejdet blev påbegyndt i september 2012. Et år senere fremstår de to bygninger i en helt ny udformning. Som Fugl Føniks har de rejst sig som attraktive familieboliger.

Helt ind til benet

- Vi kom med et utraditionelt forslag til, hvordan opgaven kunne løses, der skilte sig noget ud fra det oplæg, bygherren selv havde foreslået i udbudsmaterialet, fortæller arkitekt Nicolas Munkø fra Kullegaard Arkitekter A/S.

- Vi ønskede at give de to bygninger et mere ensartet præg og samtidig sikre at de opfattes som et samlet kompleks, der falder naturligt ind i hele området.

For håndværkerne bød opgaven på både op og nedture i helt bogstavelig forstand. Som det første skulle de eksisterende bygninger næsten rives helt ned. De blev rippet så eftertrykkeligt, at der stort set kun var det betonskelet tilbage, der tidligere havde holdt huset sammen.

Nu skulle det blive kernen i et praktisk talt helt nyt hus.

- Det har virkelig været en helt speciel opgave, fortæller projektleder Franz Bræmer fra Daurehøj Erhvervsbyg A/S.

- Det er ikke bare en renovering. Det er en total renovering.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium