GD Grunden

:
januar 2014

Der er lagt stor vægt på detaljeringen af vinduespartierne, som den del af facaden, der fortæller den ‘moderne historie’ om liv både i bygningen og på facaden.

Beboerne i det nye hus har adgang til en stor tagterrasse med en fantastisk udsigt over både mark og by. Et glasværn hele vejen rundt giver tageterrassen et eksklusivt og moderne præg som passer til bygningen.

Skorstenen er nu et elevatortårn, der fortsætter op til tagterrassen, herefter angives skorstenens oprindelige højde med en signatur i stål. På tagterrassen ser man ser glashuset som en moderne version af det oprindelige maskinhus på toppen af turbinehallen.

Midt i bygningen ligger et ovenlys, der trækker lys helt ned i det fælles vaskeri i stueetagen. En fin detalje, der længere oppe i etagerne udnyttes til at lave udsmykning i ‘lys-skakten’.

Boligen her er orienteret mod syd og får masser af dagslys ind fra flere retninger. Lejlighederne er forskellige på den måde, at vinduerne ikke er ens i to boliger.

previous next

Industriel inspiration med et tvist

Hvor der før var kedelhus, turbinehus og vandrensning er der i dag indrettet 53 ungdomsboliger. Rammen er dog moderne, selvom der er en klar linje til de historiske bygninger i Grenaa

Byggefakta

GD Grunden
Østerbrogade 65
8500 Grenaa
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Grenå af 1945
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Arkikon Arkitekter & Ingeniører
Totalentreprenør:
Aalsrode Tømrerfirma A/S
Andre aktører:
Fårup Betonindustri A/S
Areal:
2650 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2013 - oktober 2013

Boligselskabet Grenaa af 1945 har opført nogle fantastiske ungdomsboliger med udsigt, tagterrasse og et spændende miljø midt i Grenaa by. Boligbebyggelsen har allerede en velformuleret identitet i kraft af den markante virksomhed, som har ligget i (næsten) samme fundament, og som har præget hele bydelen arkitektonisk. Grenaa Dampvæveri har været byens største arbejdsplads og Danmarks største væveri, hvorfor virksomheden i sit klimaks udgjorde sin egen by i byen, endda med tilhørende arbejderboliger. De ældste bygninger er fra 1893, mens den bygning, der lå hvor ungdomsboligerne nu er opført, er fra 1946. Bygningens højde og volumen hænger sammen med funktionen som turbinehal med mere – en bygning med et begrænset antal vinduer, men en klassisk industriel arkitektur. Efter den sidste arbejder forlod fabrikken i 2002 er området gradvist afviklet, men turbinehallens volumen i bybilledet har der været et ønske at bevare som et fysisk spor i byens kulturhistorie.

Først nedrivning

Grenaa-tegnestuen Arkikon Arkitekter & Ingeniører har både tegnet de indledende skitser og tegnet det endelige projekt. Undervejs i forløbet har Kuben Management A/S udført de økonomiske og administrative sider af bygherrerådgivningen for boligselskabet. Kuben Mangagement A/S har været med under hele forløbet og varetaget kontrakter, licitation og byggeregnskab. For at byggeriet kunne indledes måtte de gamle, nedslidte bygninger nedrives sammen med skorstenen. En opgave, som firmaet P. Olesen & Sønner A/S har varetaget. Selve nedrivningen tog ca. to måneder og var især en udfordring, fordi bygningen lå lige ud til en vej og tæt på andre bygninger. Bygningen var 23 meter høj, og den murede skorsten var 43 meter høj. Også fundamenter og miljøsanering tog P. Olesen & Sønner A/S sig af.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium