Solsikken

:
december 2013

Foto: Tom Jensen og Frederikshavn Kommune.

Udenfor er området opdelt i stillezone, motorisk zone og actionzone. Flisebelagte områder er forsynet med ledelinjer og opmærksomhedsfelter, så svagtseende kan finde rundt.

Overdækning sikrede godt vejr. Det forbedrede arbejdsmiljøet, forkortede byggeperioden og beskyttede materialerne mod fugt. Foto: Tom Jensen og Frederikshavn Kommune

previous next

Solsikker byggeplads

Bygherren bestilte godt vejr – og fik det – da fritidsklubben Solsikken i Frederikshavn blev opført. Overdækning forbedrede arbejdsmiljøet, forkortede byggeperioden og beskyttede materialerne mod fugt

Byggefakta

Solsikken
Toftegårdsvej 48
9900 Frederikshavn
Danmark

Bygherre:
Frederikshavn Kommune
Arkitekt:
Frederikshavn Kommune
Hovedentreprenør:
Carlo Sørensen A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
557 kvm.
Byggesum: 
9 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2012 - juli 2013

Fritidsklubben Solsikken er det første af Frederikshavn Kommunes byggerier, som har været overdækket i langt størstedelen af byggeperioden. Det betød, at entreprenører og håndværkere kunne arbejde uafhængigt af vejret.

- Vi ønskede at gøre os erfaringer med totalinddækning. På grund af tidspunkterne for kommunens budgetlægninger risikerer vi at skulle bygge på årstider, hvor det vil være en fornuftig løsning, fortæller arkitekt Jacob Børresen hos Frederikshavn Kommunes ejendomscenter og fortsætter:

- Det koster naturligvis lidt ekstra, ja. Til gengæld får vi en del igen i den anden ende, da der ikke er noget, som hedder vejrligsdage, ligesom håndværkerne ikke i samme omfang behøver at fjerne materialer undervejs. Samtidig er det godt for arbejdsmiljøet og mere effektivt. En knap så målbar, men yderst væsentlig effekt er, at vi ved, at det er sundt for byggeriet og minimerer risikoen for skimmelsvamp. Så det er positivt hele vejen rundt. Det bekræfter adm. direktør Lars Brandt fra entreprenør- og byggefirmaet Carlo Sørensen A/S, som har stået for opførelsen af råhuset samt jord- og betonarbejdet og udenomsarealerne:

- Vi har gennem hele byggeperioden haft en del folk gående, og jeg kan se, at det var rigtig godt med overdækning, især for vores murere. Det har efterfølgende også sparet både tid og penge til udtørring af murværket.

Brugerne inddraget

Netop skimmelsvamp var årsagen til, at en børnehave på adressen blev rømmet og jævnet med jorden. I stedet valgte kommunen at lægge to afdelinger af Solsikken sammen og opføre en ny, fælles bygning på grunden.

- Solsikken er en fritidsklub for børn og unge i alderen 11-18 år med særlige fysiske eller psykiske behov. Mange af dem er følsomme over for f.eks. stærke farver og støj. Derfor var det vigtigt at inddrage personalet og forældrerepræsentanter i processen. Hvor vi i andre institutionsbyggerier ofte bestræber os på at ‘sprælle’ med klare farver, runde vinduer og skæve vinkler, var det helt anderledes her, forklarer Jacob Børresen fra kommunens ejendomscenter.

Resultatet er blevet et byggeri, hvor der er fokus på det harmoniske og neutrale i materiale- og farvevalg. Eksempelvis er der anvendt gedigne og solide materialer som grå mursten og sort tegltag. Samme filosofi går igen indenfor.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium