Lisbjergskolen

:
januar 2009
De fleste facader er beklædt med Trespa-plader, der i det omfang anvendes for første gang i Danmark. Trespa er et miljøvenligt kompositmateriale, der på Lisbjergskolen tilfører utrolig meget dynamik til det arkitektoniske udtryk.
Skoletorvet er skolens samlingspunkt med mange funktioner og desuden et arkitektonisk spændende rum. Fra gangbroerne er der fantastiske udkig i landskabet. Richard Thomsen A/S har leveret værn og gangbroer. Tinglev Elementfabrik A/S har leveret huldæk til skolebyggeriet.
Kjaer & Richter har tegnet den nye skole, der er opbygget som klodser omkring et samlende skoletorv i glas.
Hjemmeområderne er samlet omkring en lokal trappe, og de er fleksibelt indrettet med meget glas. Her er lagt vægt på en god akustik og et godt indeklima. Begge dele er løst med Troldtekt Ventilationsloft, hvor frisk luft fordeler sig optimalt i lokalet. Loftet er en rolig flade, der ikke forstyrres af spredte ventilationsarmaturer.
I skolens centrale rum er placeret en rotunde til mindre samlinger. Trappen omkring er gjort til et vigtigt element, ikke mindst pga. udsmykningen af rotunden. Værnet er leveret af Richard Thomsen A/S, mens glasset er fra bo-glas a/s. Fugningen er foretaget af Bang's Fugeteknik ApS.
Gymnastiksalen er meget i visuel kontakt med omgivelserne. Bygningen er forberedt til en overetage med faciliteter til de ældste skoleelever. Troldtekt er anvendt øverst på væggene og mellem betonribbene, der er leveret af Expan.
previous next

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Lisbjergskolen udgør første fase i en ny bydel, hvor skolen spiller en central rolle som identitetsskabende og samlende aktivitetssted

Byggefakta

Lisbjergskolen
Lisbjergvej 15
8200 Århus
Danmark

Bygherre:
Århus Kommune
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Bascon A/S
Andre aktører:
GBL Gruppen
Areal:
8500 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Ud af det meget bakkede landskab nord for Århus dukker et skulpturelt og levende byggeri op og markerer sig som et spændende sted, som var det et helt andet kulturelt sted. Lisbjergskolen ligger på en bar mark og venter, på at byen slutter op omkring den. I 2006 udskrev Århus Kommune konkurrencen om både en ny skole i Lisbjerg og en tilhørende byplan. En vanskelig opgave, der er løst ved at tage opgaven alvorligt og gøre skolen til en del af den nye bydels samlingssted. Samtidigt havde det vindende forslag en fin struktur til den byplanmæssige opgave, der især tog udgangspunkt i bydelens skalatrin og menneskets færden.

Lisbjergskolen kan entreres fra mange sider og væver sig på den måde også ind i den kommende by. Den på afstand komplekse sammenstilling af changerende, skråt afskårne kasser er separerede afsnit. Disse voluminer støder til en samlende glasbygning med skoletorvet. Her er samlet en række funktioner, og er i høj grad også et tilgængeligt rum uden for skolesammenhængen.

Teamarbejde giver resultater

Arkitektfirmaet bag, Kjaer & Richter, har på en meget præcis måde formået at forene en høj rumlig kompleksitet med et i øvrigt enkelt byggeri. Tegnestuen har stor erfaring i undervisningsbyggeri, hvor de formår at gribe fat i stedet og bruge nogle materialer, der underbygger det arkitektoniske udtryk.

At tilpasse proportioneringen til forskellige skalatrin er også et kendetegn for deres arkitektur. Men teamet MTHøjgaard, Kjaer & Richter, Bascon, GBL og Gorm Nielsen har også været på arbejde, for det var et meget detaljeret byggeprogram, bygherren leverede. Med vægt på fremsyn var der taget stilling til utrolig mange punkter vedrørende fx materialer, miljø, drift og praktisk hverdag.

Bygherrerepræsentant Henriette Kristensen fra Århus Kommune/Børn & Unge fortæller:

- Det har virkelig været en holdopgave, og det afspejler sig i resultatet, som vi alle er meget begejstrede for. Samarbejdet og resultatet vil efter den nye karakterskala godt kunne nærme sig 12.

- Det flotte er jo netop, at teamet med MTH, Kjaer & Richter, Bascon, GBL og Gorm Nielsen har opfyldt byggeprogrammet næsten 100 %. Det vil jeg som bygherrerepræsentant godt rose holdet for, de har virkeligt læst på "lektien" og løst opgaven, siger Henriette Christensen.

Enkel konstruktion med nye materialer

Skolen er opbygget med en bygning for indskolingen og en for mellemtrinet, begge med faglokaler i stueplan og to etager med undervisningslokaler ovenpå. Det sidste afsnit for de ældste børn er endnu ikke bygget, men bliver bygget over gymnastiksalen omkring en tagterrasse. Den sidste fløj, der støder til det centrale torv, er administration, sundhedscenter og sognegårdsfaciliteter, der forstærker skolen som byens kulturhus.

Konstruktionsmæssigt er byggeriet enkelt med bærende facader i beton, der muliggør en omstrukturering af undervisningsfaciliteterne. Expan A/S har i alt leveret og monteret 10.000 kvm betonelementer til bagmure, skillevægge og kældervægge. Huldæk, i alt 6.500 kvm, er leveret af Tinglev Elementfabrik A/S.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation