Erhvervstårne

:
december 2008
Som to store terninger omkranser de geometrisk enkle kontortårne hver sin ende af den ny Vejle Stadion. De mange vinduespartier sikrer lyse og luftige kontorer.
Uanset på hvilken etage, man har kontor, kan man følge kampene på Vejle Stadion fra første parket.
De 186 franske altaner har farvede glasværn, som giver bygningen et flot farvespil både udvendigt og indvendigt. Bo-glas A/S har leveret de farvelaminerede glas.
Store udvendige alupersienner giver kontortårnene sin særlige karakteristika. Indvendigt er det vandborede kølesystem diskret skjult i kælderen.
Køkken, toiletter og teknik er samlet i bygningens midterkerne, hvortil der lukkes af med pladsbesparende skydedøre fra Skydoor.
Hvert kontor har et stort hjørneparti i glas, som kan åbnes helt, så man får stadionstemningen helt ind på kontoret. Skydepartierne er fra Glasbyggerne og værn i glas og træ er leveret af Richard Thomsen.
previous next

Kubistiske fodboldtårne

Kontorplads, naturudsigt og gratis pladser til alle fodboldkampe på Vejle Stadion. Som lejer i Vejle Stadions nye og geometrisk enkle erhvervstårne får man alle tre ønsker opfyldt på én gang

Byggefakta

Erhvervstårne
Helligkildevej 2
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Vinding Gruppen A/S
Arkitekt:
Ark-Teq A/S
Hovedentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.

For en række arbejdsgivere i Vejle bliver det helt sikkert af stor betydning, at boldklubbens fodboldkampe foregår uden for normal arbejdstid. Ellers ville der ikke blive lavet meget i de to nye erhvervstårne, som er beliggende i hver sin ende af Vejle Stadion. Tårnene, der er opført af Vinding Gruppen og siden solgt til Vejle Boldklub, byder på førsteklasses udsigt til alle kampe på banen.

Arkitekt og partner i arkitekt- & ingeniørfirmaet Arkteq, Jørgen Serup fortæller om byggeriet, som består af seks etager inklusive penthouse med adgang til stor træterrasse:

- Det har været et byggeri, hvor der var flere særlige hensyn at tage. For det første skulle kontortårnene presses ind i den eksisterende arkitektur i forlængelse af VIP-faciliteterne i den nye stadionbygning. Det i sig selv var en udfordring, blandt andet fordi der på grunden står en kæmpestor 450 år gammel eg, som er fredet. Dernæst skulle alle kontorer selvfølgelig have udsigt til selve stadion, og der skulle sikres en god lyd. Endelig skulle der tages hensyn til naturen omkring stadion, som jo er placeret inde i skoven.

Inspiration fra skoven

Løsningen blev to terninger på 27x27x27 meter, hvor hver etage har et stort oplukkeligt vinduesparti ind mod stadion, så man kan suge stemningen af lys og lyd helt ind i bygningen. Men også den omkringliggende skov inddrages i byggeriet.

- Vi har holdt os på niveau med trælinjen for ikke at bygge for højt. Trækronerne er kun tre meter fra facaden, så det er praktisk talt som at have en bøgeskov inde midt på kontoret, smiler Jørgen Serup og tilføjer, at man om vinteren kan kigge gennem skoven helt over til broen over Vejle Fjord.

Han fortæller, at den omkringliggende natur har spillet en stor rolle i materialevalget, ligesom man har taget højde for, at samstemme materialerne med dem, der er anvendt på den eksisterende stadionbygning. Derfor er der heller ingen malede overflader udvendigt, hvor en sølvgrå teglstensfacade i farven Silverspur, dominerer. Farvevalget er inspireret af de sølvgrå bøgestammer, der strækker sig gennem den omkringliggende skov. Øverst er der monteret en stålkant hele vejen rundt på betonelementerne for at markere skyline.

- Tårnene udgør en geometrisk enkelthed, som understreger den tætte kontakt med naturen, siger Jørgen Serup.

Lys og glas i hovedroller

Stueetagen i de kubistiske bygninger, som er placeret i stadions nordøstlige og nordvestlige hjørner, er hævet over terræn, og øverst har penthouse-etagen udgang til en 300 kvm stor tagterrasse i træ.

Det er Richard Thomsen, der har leveret det bærende stål og de udvendige værn med glas til tagterrasserne. Tagudhæng over terrassen samt den øvrige tømrerentreprise har Østergaard Byg & Montage stået for. Glasdørene på tagterrassen er Royal SC 65 fra Glasbyggerne, der også har leveret de store vinduespartier i Schüco FW 50+. Det samme system er anvendt til tre store vinduespartier på tårnenes facader.

Store udvendige alupersienner er anvendt som solafskærmning på de to kontortårne, og noget af det, der er med til at give bygningerne deres særlige karakter, er de farvede glasværn på bygningens 186 franske altaner.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation