Vestas R&D Center

:
januar 2009
Vestas på spidsen – set fra Randersvej.
Gangbroer forbinder udviklingskontorerne tværs over atriet med den runde, træbeklædte møderumskerne til højre.
Glas/alu i Schüco profiler, monteret af Kai Andersen A/S, veksler med brøstninger i den blå Vestas-farve langs den lange sydfacade.
En gennemskåret møllevinge bliver stillet op i atriet. På de øverste etager kigger vi ind i udviklingsafdelingen, hvor virksomheden vil træffe foranstaltninger mod industrispionage. Atriets loft er en stålkonstruktion fra Thy Stål-Byg.
B.B. Fiberbeton har leveret specialstøbte elementer til den nederste del af væggene i atriet.
Schack Trapper har produceret trapperne, der forbinder husets tre etager.
previous next

Værktøjskasse for vindkraft

Verdens største vindmølleproducent bygger trekantet udviklingscenter med udstrakt medarbejderindflydelse på udformningen

Byggefakta

Vestas R&D Center
Hedeager 42
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
Vestas Wind Systems A/S
Totalrådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Areal:
18500 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.

Med et volumen på 34 procent af verdensmarkedet for vindmøller er Vestas blevet et dansk industri- og teknologieventyr uden sidestykke. Koncernen, som har sin oprindelse i en beskeden maskinfabrik i den vestjyske landsby Lem, har i dag så megen fart på, at det nyopførte forsknings-, udviklings- og overvågningscenter i Århus Nord sprænger sine rammer, endnu inden det er taget i brug.

Vestas Research & Development Center er primært beregnet på at samle koncernens danske udviklingsaktiviteter under samme tag, efter at de hidtil har været spredt på 5-6 adresser. Centret blev projekteret til at huse 500 medarbejdere, men for at holde trit med udbygningen af Vestas fabrikker og de for tiden bugnende ordrebøger, forberedes huset nu som arbejdsplads for i alt 900 mennesker, som forventes at være på plads i løbet af det næste par år. Ud over produktudvikling skal bygningen fungere som overvågningscenter for vindmølleparker.

Aktiv medarbejderinddragelse

Netop medarbejderne er omdrejningspunktet for byggeriet. Arkitema Architects A/S i Århus blev for flere år siden efter en konkurrence udpeget af bygherren til at tegne en elektronikfabrik på grunden i Århus Nord. Projektet blev opgivet, da Vestas-aktien pludselig tog et drastisk dyk. Nogle år senere vendte Vestas imidlertid tilbage til arkitektfirmaet og bestilte et udviklingscenter. Vigtigste præmis for opgaven var, at medarbejderne skulle inddrages direkte i tilblivelsesprocessen.

- Der blev lavet en brugerundersøgelse, og der blev sammensat en gruppe af erhvervspsykologer, antropologer, arkitekter og et større antal Vestas-medarbejdere fra geografisk spredte afdelinger og forskellige led i organisationen. Resultatet blev en rapport, som i ord og billeder fortalte, hvad man skulle arbejde hen imod. Nu blev der nedsat en projektgruppe med otte medarbejdere fra Vestas og vi arkitekter, fortæller kreativ leder Glenn Elmbæk, Arkitema Architects.

Den øverste ledelse i Vestas med topchef Ditlev Engell i spidsen ønskede ikke at blande sig i gruppens arbejde, så længe de ikke gik helt på tværs af intentionerne.

Studier i kontormiljø

- Målet var det sublime udviklingshus, men hvordan sådan et ser ud og hvad det skal kunne, var hverken Vestas-medarbejderne eller vi som fagfolk i stand til at sige på forhånd. Der blev arbejdet i workshop, der blev foretaget studieture, der blev bygget modeller i LEGO, og der opstod undervejs et interessant fællesskab, hvor vi opdagede, at vi var ret ens med hensyn til, hvad der skal fungere, for at vi kan arbejde kreativt, fortæller arkitekten.

Man ville undgå kæmpestore åbne rum, hvor alle forstyrrer alle. Omvendt måtte huset ikke splittes op i cellekontorer, for så opstår der ingen faglig og kreativ ping-pong. Det gjaldt om at kunne sidde så tæt ved hinanden som muligt for at begrænse bygningens volumen og spare på skridtene.

Vestas udvikler i grupper fra 2 personer op til flere end 100 medarbejdere. De samme mennesker deltager ofte sideløbende i flere grupper, og der er et tæt samarbejde med underleverandører og med ekstern ekspertise. Det sidste kan eksempelvis være en australsk ekspert i sandflugt, som kan bidrage med viden om forudsætninger for opstilling af vindmøller i ørkenområder. Disse behov skulle huset understøtte.

Glasspids ud mod hovedvejen

COWI A/S blev undervejs koblet på som totalrådgiver på konstruktioner og installationer. Da det færdige projekt forelå, valgte Vestas at udbyde det i en totalentreprise, som tilfaldt Hoffmann A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation