Ørestadshuset
C. F. Møllers Allé 56
2300
København
Danmark
Ørestad City Parken i det efterhånden fuldt udbyggede Ørestad City, er omkranset af en række store beboelsesblokke, der ligger som fæstninger i landskabet. En af de seneste af disse er Ørestadshuset som indeholder 127 ejerlejligheder, de øverste beliggende på 11. sal med en storslået udsigt ud over Amager.
Byggeriet er hesteskoformet med hovedfacaden ud mod parken og lukker sig til den anden side om et gårdareal ud mod adgangsvejen.
Myhlenberg Søren Vangsted A/S har været totalentreprenør på projektet for bygherren Sjælsø Gruppen A/S, mens Lundgaard & Tranberg har været arkitekt.
Grundplanen er stort set givet i de guidelines, som ligger for huset i lokalplanen for området, og det samme gælder ønsket om et byggeri, som går op i højden, men er opbygget med forskellige niveauer, fortæller Filip Heiberg fra arkitektfirmaet Lundgaard og Tranberg, som har været medsagsarkitekt på projektet.
- Kravene er ret ens for alle huse i Ørestad City, så vores opgave, sammen med Sjælsø Gruppen, har været at lave et hus som var rationelt at bygge, men som alligevel har stor variation i facaden, siger Filip Heiberg og fortsætter:
- Huset har en monolitisk krop og er muret op som én stor blok, nærmest industrielt som et kraftværk, som Svanemølleværket, og variationen opstår så ved at forskyde facadeelementerne i forhold til hinanden, både altanerne og vinduerne, som ikke står lige over hinanden. Det har vi arbejdet meget med. Det gør det også mere enkelt at bygge og isolere i forhold til, hvis selve facaden går ind og ud, og det giver samtidig et hav af variationer i lejlighederne, at vinduer og altaner er placeret forskelligt fra lejlighed til lejlighed.
De færdige betonelementer til Ørestadshuset er produceret på flere af Spæncoms fabrikker rundt om i landet, både huldæk, bjælker, vægge og søjler. Spæncom har også monteret råhuset, og efterfølgende, da skalmuringen var færdig, monteret altanerne.
De hvide altaner står i kontrast til den tunge bygningskrop med teglsten fra Randers Tegl, changerende i mørke grå og brunlige nuancer. De mørke fuger, hvor mørtlen er indfarvet med jernoxid, er med til at fremhæve det monolitiske i bygningen.
Vinduerne fra SA Vinduer er et lamineret produkt, hvor indersiden er hvidmalet, mens ydersiden står i ubehandlet teaktræ, som med tiden vil få en sølvgrå overflade, som glider mere i ét med facaden.
Det mest karakteristiske facadeelement er altanerne, der som tynde, bukkede, hvide skaller tilsyneladende tilfældigt er drysset ud over facaderne på tre sider af bygningen.