Vejle Handelsskole

:
december 2008
Udfordringen med at skabe arkitektonisk balance og udvide i respekt for den eksisterende lave bebyggelse er lykkedes i renoveringen og udvidelsen af Vejle Handelsskole, som kombinerer de studerendes tidsånd med skolens sjæl og historie.
Indgangspartiet i glas er dekoreret med de studerendes forskellige håndskrifter, som er trykt med seriegrafisk tryk på bo-term ruderne fra bo-glas.
De store zinkskiver skyder sig ud af facaden og giver den et dynamisk og moderne udtryk. Indvendigt sørger karnapperne for god udsigt og optimal belysning i undervisningslokalerne.
Glasværnet omkring de rå betontrapper har fået påtrykt elevernes silhuetter med keramiske bo-deco farver på lamineret glas fra bo-glas a/s. Dekorationen er fremstillet af aggerbo & henriksen ved hjælp af Vancevaâ farvefolier. Herning Kleinsmedie har monteret de smukke værn.
Synlige konstruktioner giver skolen et råt udtryk og skaber rumlighed. Her er der kig til skolens torv, der giver direkte adgang til undervisningslokalerne på 1. og 2. sal. Undervisernes forberedelsesceller i glas nærmest svæver ud i rummet.
Handelsskolen har fået sit eget auditorium med plads til 144 personer. Birkemøblerne er fra Martela A/S og stolene har fuldpolstrede sæder i lilla, brunlige og grålige nuancer.
previous next

Handelsskole i tidens ånd

Opgraderingen af Vejle Handelsskole er et led i kommunens planer om at opbygge et dynamisk undervisningsmiljø langs Boulevarden

Byggefakta

Vejle Handelsskole
Boulevarden 25
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Vejle Handelsskole
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.

Boulevarden i Vejle skal danne ramme om et levende studiemiljø. Det har kommunen bestemt, og man er allerede godt på vej til at realisere visionen. Lige nu er det Vejle Handelsskole, der undergår en større ansigtsløftning, men også på nabogrunden er man godt i gang med at opgradere Teknisk Skole og overfor har kommunen opkøbt grunde, som allerede er øremærket uddannelse.

- Når vi er færdige har vi plads til 2.300 elever mod de nuværende 1.700, fortæller skolens direktør, Morten Weiss-Pedersen. Han forklarer, at der til projektet blev udskrevet en arkitektkonkurrence, som Cubo Arkitekter vandt.

Nyt ansigt udadtil

- For det første var det det mest økonomisk attraktive tilbud. Cubo havde udnyttet pladsen maksimalt og fået plads til 28 undervisningslokaler med tilhørende grupperum. Det var helt uden sammenligning, siger direktøren.

Bo Lautrup fra Cubo Arkitekter forklarer, at det har været meget vigtigt at bygge på en sådan måde, at handelsskolen fik et nyt ansigt udadtil.

- Der er lagt mange kræfter i at give skolen et dynamisk og tidssvarende udtryk, som signalerer en ny begyndelse. Skolen vender ud mod en befærdet vej, og man må gerne kunne se, at der sidder studerende og arbejder inden for murene, forklarer han.

Arkitekten understreger, at det allervigtigste dog har været, at få tilbygningen til at spille sammen med de eksisterende bygninger, som stammer fra henholdsvis 1964 og 1989. Disse er holdt i gule teglsten og har let skrånende tage, som er skolens særkende. Med andre ord skulle tilbygningen underordne sig den eksisterende skoles udtryk, men i en ny og moderne fortolkning. Derfor fremstår den nye hovedindgang også med lav taghældning ligesom de gamle fløje.

Arkitektonisk balance

- Vi synes, vi har opnået den bedst tænkelige arkitektoniske balance og gennem taghældninger og profiler skabt genkendelighed, der fletter nyt og gammelt sammen, siger Bo Lautrup og forklarer, at man har koblet sig på den lange midterakse, der går gennem skolens gamle fløje og skaber mulighed for at se hele vejen gennem bygningen.

- Vi har koblet os på midterstrøget og for enden af det skabt en kulmination med det nye indgangstorv, forklarer arkitekten.

Også skolens oprindelige skifergulve føres som en rød tråd gennem gamle bygninger og det nye indgangstorv.

Zinkskiver giver karakter

Set udefra ligger nybygningen som en plint på den gule tegl, hvilket igen er med til at sammenkæde den nye del med den gamle. Store skiver af zink folder sig ud af facaderne og giver den et skulpturelt og varieret udtryk. Indvendigt sikrer zinkskiverne en god udsigt til Boulevarden og lysbånd sikrer optimale lysforhold i undervisningslokalerne. Det er A.E. Stålmontage, der har leveret facadebeklædningen med 1 mm Antra Zink kassetter, der er behandlet, så de fremstår næsten sorte.

- Karnapperne har været et af projektets udfordringer, fordi de har krævet selvbærende dæk og helt specielle stålkonstruktioner, fortæller Claus Minds fra C.C. Contractor.

Selve trappeområdet med rampe er terrasseret og har nærmest karakter af en udvendig campus, hvor der gerne skulle skabes et godt udemiljø med bænke og grøn beplantning.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation