Kennedy Centret
Gamle Landevej 7
2600
Glostrup
Danmark
Man kan nærmest se sig selv tøffe rundt i sutsko og morgenhår, mens man får brygget sig en kop kaffe i samtalekøkkenet – man er på hjemmebane. Men stedet er familiehotellet på Kennedy Centrets nye domicil i Glostrup. Et familiehotel, der mere læner sig op af trygge og hjemlige omgivelser end et "klorinduftende" standardværelse med minibar. Hotellet er blot en af mange funktioner, som centrets domicil huser. Her er også et laboratorieafsnit, statens øjenklinik og en administrationsdel, som skal danne ramme for forskning, rådgivning og behandling.
Det er her børn med Føllings Syge (PKU) går til kontrol og sammen med deres forældre og bliver undervist i en diætkost, der er livslang for personer med PKU.
Føllings Syge (eller phenylketonuri) er én blandt mange sygdomme, der opstår som følge af defekter i nedbrydningsvejene for aminosyrer. Aminosyrer er de byggesten, der indgår i proteiner. Der fødes hvert år seks til syv børn med PKU i Danmark (1 per 10-12.000 fødsler), men hyppigheden er meget forskellig fra land til land. Sygdommen kan føre til svær hjerneskade og epilepsi, hvis den ikke bliver behandlet.
- Det er godt nok et domicil, men vi har lagt stor vægt på det familiære, og derfor valgt at underspille byggeriet som et domicil. Det skal være nogle størrelser, man kender hjemmefra, som giver forældre og børn tryghed, og derfor har vi forsøgt at pille det lidt i stykker og fjerne det institutionelle præg. Det skal ikke opleves som noget stort og uoverskueligt for brugerne, forklarer Bo Lautrup, partner og arkitekt hos Cubo Arkitekter, der har tegnet det nye domicil.
Kennedy Centret ligger på et mindre åbent parkområde i et industrikvarter i Glostrup – i baghaven til Glostrup Sygehus. På trods af, at det er en selvstændig institution, er tanken at skabe et bindeled mellem centret og sygehuset via gangsystemer og køremuligheder.
På den store grønne plæne lå der tidligere to gamle pavilloner, der fungerede som Kennedy Centrets hovedbygning. Ideen var, at de skulle bevares som en del af centrets nye domicil.
- Pavillonerne indgik i konkurrencebetingelserne, men vi lavede et alternativt forslag uden dem, og fandt heldigvis penge til at kunne droppe dem, forklarer Bo Lautrup.
Ønsket var nemlig at lave et ensartet byggeri med lige gode faciliteter for alle i stedet for at "lappe" på nogle gamle slidte pavilloner.
Ankomsten til centrets hovedindgang er både rummelig og handicapvenlig. Der skal være mulighed for, at brugeren kan blive sat af helt oppe ved døren. Derudover er der to p-plads-anlæg øst og vest for centret. Her plantes der frugttræer. Igen et forsøg på at fjerne noget af det formelle. Op til hovedindgangen er der lagt lyse betonfliser. I midten giver en stribe fliser mulighed for svagtseende og blinde at følge pladsen hele vejen op til hovedindgangen. Det sker ved hjælp af en belægning i fliserne med ledelinjer i stenene.
- Der er gjort meget ud af tilgængeligheden for svagtseende og handicappede, siger Bo Lautrup.
Find andre byggerier på oversigtskortet