Kennedy Centret

:
januar 2009
Lameller af kobber samt overgange mellem bygningsafsnit ligeledes af kobber tilfører Kennedy Centret en nordisk elegance. Centret er bygget op omkring fire længder, der atter er delt ind i afsnit. Mellem hver afsnit er der identiske gårdmiljøer, der dog beplantes forskelligt.
Kennedy Centrets nye domicil er skabt i lys beton blandet med elementer af kobber. Det familiære har været i fokus, så brugere af centret oplever en tryghed.
Statens Øjenklinik har fået til huse i det nye domicil. Der er benyttet linoleum og vinyl i alle deciderede arbejdsrum, leveret af Eriksen Gulv- og Tømrerentreprise ApS.
På familiehotellet er der fælles samtalekøkken og opholdstue. Køkkenet er i lys birkefiner og leveret af Kolon Skabssystemer. Der er brugt smalle vinduer i væg til væg-glaspartierne. Det giver mulighed for at ændre på størrelsen i kontorer og laboratorier ved hjælp af en ekstra væg.
Der er brugt lys ahorn til de massive døre indvendig. Ahornen går igen på væg-/akustikplader og giver byggeriet et blødt og varmt præg.
Laboratorieafsnittet er delt ind i mindre laboratorier adskilt af glaspartier, der får afsnittet til at syne større. DEKO loft + væg p/s har leveret og monteret DEKO FG Fuldglasvægge.
previous next

Familievenlig øjenklinik

Kennedy Centret har fået nyt domicil i Glostrup med et forskudt byggeri i flere niveauer og i raffineret, minimalistisk stil

Byggefakta

Kennedy Centret
Gamle Landevej 7
2600 Glostrup
Danmark

Bygherre:
Socialministeriet
Bygherrerådgiver:
Slots- og Ejendomsstyrelsen
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Man kan nærmest se sig selv tøffe rundt i sutsko og morgenhår, mens man får brygget sig en kop kaffe i samtalekøkkenet – man er på hjemmebane. Men stedet er familiehotellet på Kennedy Centrets nye domicil i Glostrup. Et familiehotel, der mere læner sig op af trygge og hjemlige omgivelser end et "klorinduftende" standardværelse med minibar. Hotellet er blot en af mange funktioner, som centrets domicil huser. Her er også et laboratorieafsnit, statens øjenklinik og en administrationsdel, som skal danne ramme for forskning, rådgivning og behandling.

Føllings Syge

Det er her børn med Føllings Syge (PKU) går til kontrol og sammen med deres forældre og bliver undervist i en diætkost, der er livslang for personer med PKU.

Føllings Syge (eller phenylketonuri) er én blandt mange sygdomme, der opstår som følge af defekter i nedbrydningsvejene for aminosyrer. Aminosyrer er de byggesten, der indgår i proteiner. Der fødes hvert år seks til syv børn med PKU i Danmark (1 per 10-12.000 fødsler), men hyppigheden er meget forskellig fra land til land. Sygdommen kan føre til svær hjerneskade og epilepsi, hvis den ikke bliver behandlet.

- Det er godt nok et domicil, men vi har lagt stor vægt på det familiære, og derfor valgt at underspille byggeriet som et domicil. Det skal være nogle størrelser, man kender hjemmefra, som giver forældre og børn tryghed, og derfor har vi forsøgt at pille det lidt i stykker og fjerne det institutionelle præg. Det skal ikke opleves som noget stort og uoverskueligt for brugerne, forklarer Bo Lautrup, partner og arkitekt hos Cubo Arkitekter, der har tegnet det nye domicil.

I sygehusets baghave

Kennedy Centret ligger på et mindre åbent parkområde i et industrikvarter i Glostrup – i baghaven til Glostrup Sygehus. På trods af, at det er en selvstændig institution, er tanken at skabe et bindeled mellem centret og sygehuset via gangsystemer og køremuligheder.

På den store grønne plæne lå der tidligere to gamle pavilloner, der fungerede som Kennedy Centrets hovedbygning. Ideen var, at de skulle bevares som en del af centrets nye domicil.

- Pavillonerne indgik i konkurrencebetingelserne, men vi lavede et alternativt forslag uden dem, og fandt heldigvis penge til at kunne droppe dem, forklarer Bo Lautrup.

Ønsket var nemlig at lave et ensartet byggeri med lige gode faciliteter for alle i stedet for at "lappe" på nogle gamle slidte pavilloner.

Plads til kørestole

Ankomsten til centrets hovedindgang er både rummelig og handicapvenlig. Der skal være mulighed for, at brugeren kan blive sat af helt oppe ved døren. Derudover er der to p-plads-anlæg øst og vest for centret. Her plantes der frugttræer. Igen et forsøg på at fjerne noget af det formelle. Op til hovedindgangen er der lagt lyse betonfliser. I midten giver en stribe fliser mulighed for svagtseende og blinde at følge pladsen hele vejen op til hovedindgangen. Det sker ved hjælp af en belægning i fliserne med ledelinjer i stenene.

- Der er gjort meget ud af tilgængeligheden for svagtseende og handicappede, siger Bo Lautrup.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation