Rosengårdcentret

:
december 2008
Centrets infokiosk har fået en ansigtsløftning og er flyttet til et grønt hjørne i Rød Gade. Bemærk de hvide lameller, hvor det udvendige aluminium smelter perfekt sammen med det indvendige træ i en nærmest usynlig overgang.
Capella Play optager den ene halvdel af Sølv Gades førstesal. Med en glad facade byder legelandet børnene velkomne, mens mor og far shopper.
Der foregår løbende indvendige renoveringer i Rosengårdcentret. Her er det torvet, der er lysnet med hvid maling, hvide møbler og et hyggeligt gulvspringvand med indbygget diodelys.
På første sal er det blandt andet Fitness.dk, der rykker ind i de nye lokaler. Her et glimt fra herrernes omklædningsrum, hvor armaturet fra Damixa hæver rummet over almindelig standard.
Et rullefortov forbinder Sølv Gades to etager, og er med til at understrege både rumligheden og de mange skæve linjer og spidse vinkler, der præger udvidelsen.
Fra Capella Play og Fitness.dk på førstesal er der kig til centergaden nedenfor. Omvendt løfter de store glaspartier kundernes blik opad og fortæller om den aktivitet, der foregår i lokalerne ovenpå – en detalje, der understreger et center i bevægelse.

Glasindgangspartiet til den nye røde gade. Tilsvarende glasbygninger er netop blevet opført ved samtlige af Rosengårdcentrets indgange.

Rød gade hedder den nye tilbygning til Rosengårdcentret. 14 butikker har fået til huse her, og selv om gaden har sit eget udtryk, hænger den fint sammen med resten af centerbyggeriet.

På gulvet i den nye røde gade har Ole Surland A/S lagt italienske Ariostea fliser fra Steffensens Bygningsartikler A/S i Esbjerg. Flisen er 40x40 cm og holdt i creme samt i en mørk grå.

I centrets kælderetage er etableret et nyt familierum med toiletter, pusleplads og ammefaciliteter for kunderne.

Ole Surland A/S har lagt et smukt cirkelmønster afgrænset af rustfri stålskinner. Både stålskinner og fliser er vandstråleskåret med meget stor nøjagtighed.

previous next

Udvidelse på skrå

Udgangspunktet for den seneste udvidelse af Rosengårdcentret er Sølv Gade med sin egen identitet i form af skæve linjer og spidse vinkler

Byggefakta

Rosengårdcentret
Ørbækvej 75
5220 Odense SØ
Danmark

Bygherre:
Rosengårdcentret
Hovedentreprenør:
Skanska Danmark A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, Alectia A/S
Andre aktører:
Bravida Danmark A/S
Areal:
7000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Rosengårdcentret i Odense blev opført i 70'erne. Siden er centret blevet udvidet løbende, og senest er det udbygget med ”rød gade”, en 5.200 kvadratmeter stor tilbygning, der så at sige er anbragt uden på den eksisterende bygning. Dermed er Rosengårdcentret med sine 145 butikker ét af Danmarks største butikscentre.

I den nyligt overståede byggeproces er alle centrets indgangspartier blevet fornyet med nye glasbygninger, der tager imod centrets besøgende, der er isat en række ovenlysplader i det eksisterende etagekonstruktioner for at lukke mere dagslys ind i centret, og der er foretaget en del gulvudskiftninger også i det eksisterende center.
- Ydermere har vi etableret et stort familierum i centrets kælderetage med toiletter, pusleplads og ammefaciliteter, fortæller arkitekt Henrik Mulvad fra Arkitema K/S i Århus, der har tegnet den nye tilbygning.

Selvstændigt udtryk

Netop fordi Rosengårdcentret er udbygget af mange omgange, kan det være vanskeligt at finde en specifik stil i byggeriet, og netop derfor har Arkitema A/S også valgt at give den nye tilbygning et selvstændigt udtryk – dog med elementer, der klart forbinder det nye byggeri med det eksisterende.

- Eksempelvis har vi fastholdt den måde, facaderne er bygget op på. De eksisterende bygninger er udført i 90 cm høje, 6 meter brede elementer med fritlagte søsten i. Vi har fastholdt målene 90x600 cm, men har i stedet valgt elementer i fiberbeton, forklarer Henrik Mulvad.

Indgangspartiet i den nye tilbygning er naturligvis det samme som de nye indgangspartier, der præger resten af Rosengårdcentret.

MT Højgaard har været totalentreprenør på projektet, og herfra lyder det, at de i alt 5.200 kvadratmeter, centret er udvidet med, er fordelt på 1.700 kvadratmeter i kælderen til lagerplads, 3.400 kvadratmeter i stueplan til 14 nye butikker og 100 kvadratmeter til frokoststue på første sal.

Den samlede investeringssum for Rosengårdcentret er i alt 72 mio. kr.

Mange hensyn skal tages

Når man foretager en udvidelse af et i forvejen enormt center, er der en række hensyn, der skal tages. Byggeteknisk såvel som brugervenligheden under byggeprocessen.
Brandkravene er naturligvis en væsentlig del af de bindinger, der er i et byggeri af den størrelse.

- Og vi har haft et virkelig godt samarbejde med Odense Brandvæsen omkring afklaringen af de brandtekniske foranstaltninger, brandskydeporte, udluftning med videre, fortæller Henrik Mulvad.

Men også andre byggetekniske problemstillinger har skullet afklares.
Således, fortæller Henrik Mulvad, ligger en bank i bygningen, der har kontorlokaler ud til den nye tilbygning.

- Et krav fra deres side var, at der fortsat skulle være vinduer i kontorerne, så der kunne komme lys ind. Derfor måtte vi etablere en indeliggende lysgård. Samtidig har der skullet tages hensyn til problemstillinger af installationsteknisk karakter samt lofthøjder og tagkonstruktioner, lyder det fra Henrik Mulvad.

Sammenspil med beton

Han fortæller, at råhuset er opført i en blanding af et betonsystem med bjælker, drager og dækelementer samt en del stålelementer, også her for at få tilbygningen til at spille sammen med den eksisterende bygningsmasse.

Hvad angår butiksarealerne indgår de nu som en del af det eksisterende ”gadesystem” i centret med butiksbelægning, stålbyggesystemer og facader i glas og aluminium.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation