Danske privathospitaler

:
december 2008
Indgangspartiet er et vigtigt arkitektonisk sted i et hospitalsbyggeri og opleves også som venligt og intimt. Samtidigt er det placeret, så man kan sidde og vente udendørs i solen. Vinduerne er fra Rationel Vinduer A/S. Betonelementerne er fra Midtjydsk Betonvare- og Elementfabrik A/S. Den "grønne" parkeringsplads er græsarmeringssten fra IBF.
Årstiderne Arkitekter har understreget den fine beliggenhed på kanten af ådalen ved at lade bygningen pege ude i landskabet.
Receptionen er centralt placeret ved den luftige trapper med glasværn. Vanger, trin og greb er udført af Herning Kleinsmedie ApS. De store klinker er lagt af Byggefirmaet Mogens Lund A/S.
I administrationen er der lagt tæpper fra ege contract a/s, der har vist sig at dæmpe trinstøjen markant.
Vinduespartierne er skråstillede for at patienterne fra sengen kan se ud i det åbne landskab, her med skulpturen Elia af kunstneren Ingvar Cronhammar. Alle stuer har eget badeværelse. Vinduerne er fra Rationel Vinduer A/S.
Gangforløbet i begge etager er udformet med nicher, der giver en naturlig placering for håndvasken på stuerne og i undersøgelsesrummene.
previous next

Elegant og udfordrende i hvidt

På en gang placeret smukt i landskabet og blandt kunstmuseer ligger Danske Privathospitalers nye bygning i Herning

Byggefakta

Danske privathospitaler
Birk Centerpark 28
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Danske Privathospitaler
Bygherrerådgiver:
Årstiderne Arkitekter A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
1800 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Birk Centerpark er en spændende bydel, der funktionsmæssigt spænder vidt, men arkitektonisk er holdt i kort snor.

På den langstrakte udstykning ligger hvide, modernistiske bygninger pænt fordelt med skulpturen Eliasom det sorte punktum. Et forløb, man oplever på motorvejen nær Herning. Danske Privathospitaler ønskede en landskabelig placering og ligger nu som sidste byggeri, med et levende hegn på den ene side.

Trods hedens få koter er det en beliggenhed på kanten af bakken ned mod ådalen med banen og motorvejen. Et fint oplæg for tegnestuen Årstiderne, der i arkitekturen har accentueret oplevelsen af at ligge på kanten af de store vidder og skabe udkig til ansatte og patienter på hospitalet. Danske Privathospitaler i Herning fandt den attraktive grund og bemærkede Dansk Tekstil & Beklædnings hus, også tegnet af Årstiderne Arkitekter (dengang Kobra Arkitekter).

Kridhvide elementer

For C.C. Contractor A/S har entreprenøropgaven været udfordrende i forhold til de utroligt mange installationer huset rummer. Blot ventilationssystemets dimensioner kan imponere de fleste. Dertil kommer de helt særlige forhold omkring scannere og røntgenudstyr. Huset er opført i hvide betonelementer fra Midtjydsk Betonvare- & Elementfabrik A/S.

Firmaet kalder det både en fin lille sag og en udfordring – hvilket skyldes arkitekturens uregelmæssige former. Elementerne er hvide sandwichelementer med en ekstra hvid farve og glat struktur – derudover tilsat hvidt tilslag! Som mange af de andre hvide byggerier i Birk er vinduerne et markant arkitektonisk element. I fløjen, der strækker sig ud i landskabet, er vinduespartierne placeret som skrå karnapper i et stort felt af sorte alulameller med vertikal orientering. En ligeledes skrå alubeklædt vinge tager imod ved indgangen.

Danske Privathospitaler har træ-/aluvinduer fra Rationel Vinduer A/S af typen Aldus. Ved ankomsten til hospitalet parkerer man langs byggeriet på græsarmeringsten, der allerede er ganske grønne. IBF A/S har leveret alle fliser, græsarmeringssten (75 % græs) bordurefliser. Indgangen ligger orienteret mod sydvest og opleves derfor som en lys og varm velkomst – en vigtig pointe for arkitekt Charlotte Birn, der har deltaget i alle faser af byggeriet. Et udgangspunkt for hele byggeriet er tanken om hospitalet som et hotel, et sted, hvor patienten skal føle sig godt tilpas.

En trappe med klasse

Privathospitalet er enkelt struktureret omkring receptionsområdet, som knudepunkt for både patienter og ansatte. Herfra er der kontakt til etagen ovenover via et dobbelthøjt rum, hvori husets hovedtrappe er placeret. Ved receptionen er der venterum, der kan rykkes udendørs på en lun dag. Et aktivt og velfungerende sted i huset. Til venstre for receptionen ligger undersøgelsesrum og i gavlen kantine for medarbejdere. Vinkelbygningen, der skyder sig ind til højre for indgangen, omfatter husets administration. Ovenpå er sengestuerne placeret til venstre med et fælles opholdsrum i gavlen med udsigt over ådalen. Til højre og lige over sengeelevatoren ligger operationsafsnittet og opvågningen.

Omklædningen for læger er i kælderen, der kan bruge en lokal trappe direkte op til operationsafsnittet. Hovedtrappen er naturligvis vigtig for færdslen i huset, men står også elegant som en udsmykning i rummet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation