Ordrup Multihal
Ejgårdsvej 11
2920
Charlottenlund
Danmark
Ordrup i Gentofte Kommune indså for et par år siden, at der var mangel på indendørs idrætsfaciliteter til gymnasium og skole, på fleksible undervisningslokaler og på et godt bibliotek for de studerende med et tidssvarende auditorium. Men opgaven virkede uoverkommelig. Og det ville den også have været, hvis det ikke var for et par kreative arkitekter og kommunens avancerede SKUB-program.
- Man havde egentlig ikke overvejet at kombinere bygningerne, før jeg, på en lokalplan til borgmesteren tegnede en skitse med et samlet hus på grunden ved parken, fortæller den ene af de to arkitekter bag projektet, Søren Robert Lund fra SRL Arkitekter. Huset er blevet til i samarbejde med Morten Rask Gregersen, ejer af Nord Arkitekter, som tilføjer:
- Alle parter blev derefter indbudt til at tænke huset sammen med os i en brugerinddragelsesproces, som virkelig har formet byggeriet. Vi blev hurtigt klar over, at vi ikke ville følge de gængse dogmer for, hvordan f.eks. et bibliotek indrettes, for den bygning, vi ville lave, skulle være noget helt nyt – den første kompakte hybridbygning i Danmark, og derfor måtte vi se på de reelle behov og skabe nogle helt unikke synergier.
Til at starte med var den vigtigste opgave at få alle parter til at indse, hvad de kunne bidrage med hver især. I denne fase var det især en hjælp at henvise til et byggeri i Haraldslund ved Aalborg, som kombinerede svømmehal og bibliotek i umiddelbar nærhed af hinanden. Et sted, hvor ungerne kan svømme, mens forældre tygger bøger. Arkitekterne bag Ordrup Multihal ville dog gerne forfine dette koncept og skabe et byggeri, hvor mange muligheder lå under samme tag på de samme kvadratmetre og i en endnu mere koncentreret form.
- Den strategi, som Morten Gregersen fra Nord Arkitekter og jeg havde, var at lave en enormt kompakt bygning, hvor alt blev pakket med så få vægge og ganglinjer som muligt, da sportsbanerne alene optog op mod 70 procent af kvadratmetrene, fortæller Søren Robert Lund fra SRL Arkitekter og fortsætter:
- Derefter drejede vi de to volumener, multisalene og sportsbanen, i forhold til hinanden, så foyeren fik en kilform, der åbnede mod parken. Denne drejning fortsætter op på 1.sal, hvor vi har lagt biblioteket, som i virkeligheden er foyerens rum, men med glas i siden, så man føler, det er en anden etage. På en plantegning minder byggeriet om en knogle med udposninger i hver ende i en Z-form.
Kvaliteten i dette kaotiske lærings- og bevægelseshus ligger mere end noget andet i den daglige anvendelse. Når sønnen spiller basket med vennerne, mens faderen læser sin avis i loungen eller overværer et foredrag i auditoriet. På sigt er huset også forberedt til, at der kan indrettes cafe, fitnesscenter eller lignende, for som Søren Robert Lund nævner:
- Der har jo ikke været et samlingspunkt som dette i lokalmiljøet før. Ligeså snart huset kommer til at leve vil vi se en masse af disse tiltag.
Byggeriet er hele vejen rundt pakket ind i glasfiber, undtagen over portalerne i øst og vest, hvor undersænkede aluminiumsglasfacader virker som indbydende portaler. Det er første gang, man anvender dette glasfiber-produkt i Nordeuropa, som bliver produceret af swissfiber ag.
- Materialet er translucent og står og sitrer lidt i lyset. Tilmed kan du skære glasfiber meget præcist, og det giver en meget skarp form udadtil, fortæller Søren Robert Lund.
Og Morten Rask Gregersen tilføjer: