Ordrup Multihal

:
december 2008
Når man ankommer til Ordrup Multihal er det et græsgrønt tæppe, der ruller sig ud foran én og indbyder til fysisk udfoldelse. Og den grønne farve stopper ikke ved indgangspartiet, men følger én ind i husets grundplan, hvor de grønne sportsbanerne ligger.
I biblioteket på 1. sal vil der ikke blive tysset af de besøgende, området er nemlig tænkt som en løst programmeret aktivitetszone, hvor der skal være en stemning af liv og læring. Alle reoler er for eksempel tegnet, så de indbyder til spontan brug, derfor er alle vandrette overflader polstrede som et græstæppe.
Hele huset er beklædt med halvtransparente glasfiberplader fra Swissfiber AG, skåret hyperpræcist med CNC teknik
Sportshallerne, der er placeret på hver side af foyerens, rum kan deles i mindre haller, alt efter hvilket formål, de skal bruges til. Fra biblioteket vil forældre kunne overvære deres barns udfoldelser, mens de søger informationer på internettet eller slapper af med en god krimi.
Sundby Trapper A/S har leveret hovedtrappe og gangbro i enden af den store hal, der forbinder auditoriet på langs.
Bygningen byder også på muligheder for stille læsning med dette loungeområde.
previous next

Lærings- og bevægelseshuset

Ordrup har fået et nyt omdrejningspunkt. Et bibliotek med en lounge, tre auditorier, der kan blive til ét, og en sportshal, der kan deles i to

Byggefakta

Ordrup Multihal
Ejgårdsvej 11
2920 Charlottenlund
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune
Arkitekt:
Nord Arkitekter ApS, SRL Arkitekter
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
3400 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Ordrup i Gentofte Kommune indså for et par år siden, at der var mangel på indendørs idrætsfaciliteter til gymnasium og skole, på fleksible undervisningslokaler og på et godt bibliotek for de studerende med et tidssvarende auditorium. Men opgaven virkede uoverkommelig. Og det ville den også have været, hvis det ikke var for et par kreative arkitekter og kommunens avancerede SKUB-program.

- Man havde egentlig ikke overvejet at kombinere bygningerne, før jeg, på en lokalplan til borgmesteren tegnede en skitse med et samlet hus på grunden ved parken, fortæller den ene af de to arkitekter bag projektet, Søren Robert Lund fra SRL Arkitekter. Huset er blevet til i samarbejde med Morten Rask Gregersen, ejer af Nord Arkitekter, som tilføjer:

- Alle parter blev derefter indbudt til at tænke huset sammen med os i en brugerinddragelsesproces, som virkelig har formet byggeriet. Vi blev hurtigt klar over, at vi ikke ville følge de gængse dogmer for, hvordan f.eks. et bibliotek indrettes, for den bygning, vi ville lave, skulle være noget helt nyt – den første kompakte hybridbygning i Danmark, og derfor måtte vi se på de reelle behov og skabe nogle helt unikke synergier.

Formgivning

Til at starte med var den vigtigste opgave at få alle parter til at indse, hvad de kunne bidrage med hver især. I denne fase var det især en hjælp at henvise til et byggeri i Haraldslund ved Aalborg, som kombinerede svømmehal og bibliotek i umiddelbar nærhed af hinanden. Et sted, hvor ungerne kan svømme, mens forældre tygger bøger. Arkitekterne bag Ordrup Multihal ville dog gerne forfine dette koncept og skabe et byggeri, hvor mange muligheder lå under samme tag på de samme kvadratmetre og i en endnu mere koncentreret form.

- Den strategi, som Morten Gregersen fra Nord Arkitekter og jeg havde, var at lave en enormt kompakt bygning, hvor alt blev pakket med så få vægge og ganglinjer som muligt, da sportsbanerne alene optog op mod 70 procent af kvadratmetrene, fortæller Søren Robert Lund fra SRL Arkitekter og fortsætter:

Forberedt til mere

- Derefter drejede vi de to volumener, multisalene og sportsbanen, i forhold til hinanden, så foyeren fik en kilform, der åbnede mod parken. Denne drejning fortsætter op på 1.sal, hvor vi har lagt biblioteket, som i virkeligheden er foyerens rum, men med glas i siden, så man føler, det er en anden etage. På en plantegning minder byggeriet om en knogle med udposninger i hver ende i en Z-form.

Kvaliteten i dette kaotiske lærings- og bevægelseshus ligger mere end noget andet i den daglige anvendelse. Når sønnen spiller basket med vennerne, mens faderen læser sin avis i loungen eller overværer et foredrag i auditoriet. På sigt er huset også forberedt til, at der kan indrettes cafe, fitnesscenter eller lignende, for som Søren Robert Lund nævner:

- Der har jo ikke været et samlingspunkt som dette i lokalmiljøet før. Ligeså snart huset kommer til at leve vil vi se en masse af disse tiltag.

Klimaskærm af fiberglas

Byggeriet er hele vejen rundt pakket ind i glasfiber, undtagen over portalerne i øst og vest, hvor undersænkede aluminiumsglasfacader virker som indbydende portaler. Det er første gang, man anvender dette glasfiber-produkt i Nordeuropa, som bliver produceret af swissfiber ag.

- Materialet er translucent og står og sitrer lidt i lyset. Tilmed kan du skære glasfiber meget præcist, og det giver en meget skarp form udadtil, fortæller Søren Robert Lund.

Og Morten Rask Gregersen tilføjer:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation