IDEmøbler, Sønderborg
Grundtvigs Alle 180
6400
Sønderborg
Danmark
Med 37 møbelhuse er IDEmøbler Danmarks største møbelkæde, en kæde der i løbet af det seneste halvår er vokset med 4 nye led blot i Danmark. Samtidig findes der butikker over det meste af kloden, fra Grønland til Qatar. Kæden har eksisteret i næsten 40 år, siden dengang vi med god smag i munden indrettede med brune, grønne og orange farver, men der er sket meget siden da, og det lader bygningen i Sønderborg ingen tvivl om.
- Det jeg er glad for, er at man har formået at få nogle arkitektoniske kvaliteter ind i bygningen, som viser møblerne i en moderne kontekst og giver vores møbler en merværdi, fortæller arkitekt Christian Lyhne, der er indretningschef for koncernen.
- Det, der er vigtigt inde i mit hoved er, at vi har formået at skabe et byggeri, der udsender møbelsignaler i to etager, i et samlet forløb, samtidig med at et imponerende dobbelthøjt rum tager imod kunderne og giver dem en fornemmelse af, at her har man styr på tingene, siger Christian Lyhne.
Tegnestuen bag byggeriet er de lokale arkitekter fra Blaavand & Hansson A/S, som har specialiseret sig i erhvervs- og institutionsbyggeri i det sønderjyske. De har især udmærket sig med et smukt Hospice-byggeri i et naturskønt område ved Haderslev. For tegnestuen, som har 5 arkitekter ansat, lå designet ligefor:
- Den rektangulære udformning er hovedsageligt givet ud fra beliggenheden, som er en meget smal og langstrakt grund. Vi ønskede at skabe en meget åben bygning, hvor man kan få indtryk af aktiviteten og blive lukket indenfor, fortæller Bjarne Blaavand fra tegnestuen.
For at danne moderne rammer om møbelhusets sortiment, indså man tidligt på tegnestuen, at store mængder lys og gennemskuelighed var af altoverskyggende betydning.
- Bygningen virker meget åben selvom den er i to etager, blandt andet fordi vi ikke har ladet dækket gå helt ud til facaden, og dermed lukke førstesalen af. I stedet virker førstesalen mere som et svævende plateau, som er en fortsættelse af grundplanet. Når man kommer ind i bygningen, vil man hurtigt kunne få et overblik og se eller fornemme udstillingen både i grundplanet og på førstesalen, siger Bjarne Blaavand.
Projektet er forløbet planmæssigt, men som ofte når man ønsker at presse lokalplanerne til det yderste, har der været nogle udfordringer, Christian Lyhne fortæller:
- Det har faktisk været en kompliceret grund at håndtere. Hele myndighedssiden har været svær at have med at gøre. Der har været mange instanser sagen skulle igennem, og det har været en langsommelig proces. Ikke mindst fordi, man har været nød til at etablere ekstra vej og lyskurver, siger Christian Lyhne og tilføjer:
- Det største problem har været at få plads til huset på en forholdsvis lille grund, og derfor har vi været nød til at bygge huset lidt ind i en skråning i første sals højde, hvor der er et jordtryk, fra lastbiler, der kører kort derfra. Det har igen medført, at vi måtte forstærke konstruktionen på grund af tryk på bygningen, siger Christian Lyhne.
Denne opgave er dog på fin vis blevet løst af ingeniørfirmaet Hans-Jørn Lauritzen.
Indretningen af hver en kvadratmeter i det nye byggeri er nøje planlagt. Fra det øjeblik den besøgende træder ind i det imponerende rum med 6 m til loftet, lades han på intet tidspunkt i stikken under bevægelsen igennem det omfattende hus.