IDEmøbler, Sønderborg

:
december 2008
Den elegant proportionerede facade i moderne finish vender direkte ud mod en af Sønderborgs mest befærdede trafikårer. Facadesystemet er produceret af Glasalu A/S af typen "51". Dette system er valgt på grund af dets smalle profiler og er blevet leveret med en naturanodiseret finish og monteret med grøntonede glas.
For arkitekterne Blaavand & Hansson A/S var store mængder lys og gennemskuelighed af altoverskyggende betydning for den nye IDEmøbler i Sønderborg, her set igennem et af trappeskulpturens udstillingshuller.
I det smukke dobbelthøje rum er der 6 m til loftet. Det dæk, der udgør førstesalen, nærmest svæver i luften. Det er trukket en smule tilbage fra facaden og bliver understøttet af en række søjler på midten.
Når man som besøgende, træder ind i den store hall, er det enten muligt at følge det forprogrammerede gangforløb ved at gå op af trappen, eller man kan vælge at gå på jagt efter tilbehør til hjemmet i IDEmøblers accessory-afdeling på højre hånd.
Dansk VVS Import a/s har stået for leverancen af strålevarme af typen ZIP 2000 fra Zehnder, som er blevet leveret i en særlig aluminiumshvid.
previous next

Møbelsignaler i to etager

I Sønderborgs mest befærdede kryds har IDEmøbler netop slået dørene op for et moderne møbelhus, der på værdig vis rammer tidens møbler ind

Byggefakta

IDEmøbler, Sønderborg
Grundtvigs Alle 180
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Hansson Invest ApS
Arkitekt:
Arkitekterne Blaavand & Hansson A/S
Ingeniør:
Hans-Jørn Lauritzen ApS
Areal:
4650 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.

Med 37 møbelhuse er IDEmøbler Danmarks største møbelkæde, en kæde der i løbet af det seneste halvår er vokset med 4 nye led blot i Danmark. Samtidig findes der butikker over det meste af kloden, fra Grønland til Qatar. Kæden har eksisteret i næsten 40 år, siden dengang vi med god smag i munden indrettede med brune, grønne og orange farver, men der er sket meget siden da, og det lader bygningen i Sønderborg ingen tvivl om.

- Det jeg er glad for, er at man har formået at få nogle arkitektoniske kvaliteter ind i bygningen, som viser møblerne i en moderne kontekst og giver vores møbler en merværdi, fortæller arkitekt Christian Lyhne, der er indretningschef for koncernen.

- Det, der er vigtigt inde i mit hoved er, at vi har formået at skabe et byggeri, der udsender møbelsignaler i to etager, i et samlet forløb, samtidig med at et imponerende dobbelthøjt rum tager imod kunderne og giver dem en fornemmelse af, at her har man styr på tingene, siger Christian Lyhne.

Lang smal grund

Tegnestuen bag byggeriet er de lokale arkitekter fra Blaavand & Hansson A/S, som har specialiseret sig i erhvervs- og institutionsbyggeri i det sønderjyske. De har især udmærket sig med et smukt Hospice-byggeri i et naturskønt område ved Haderslev. For tegnestuen, som har 5 arkitekter ansat, lå designet ligefor:

- Den rektangulære udformning er hovedsageligt givet ud fra beliggenheden, som er en meget smal og langstrakt grund. Vi ønskede at skabe en meget åben bygning, hvor man kan få indtryk af aktiviteten og blive lukket indenfor, fortæller Bjarne Blaavand fra tegnestuen.

For at danne moderne rammer om møbelhusets sortiment, indså man tidligt på tegnestuen, at store mængder lys og gennemskuelighed var af altoverskyggende betydning.

- Bygningen virker meget åben selvom den er i to etager, blandt andet fordi vi ikke har ladet dækket gå helt ud til facaden, og dermed lukke førstesalen af. I stedet virker førstesalen mere som et svævende plateau, som er en fortsættelse af grundplanet. Når man kommer ind i bygningen, vil man hurtigt kunne få et overblik og se eller fornemme udstillingen både i grundplanet og på førstesalen, siger Bjarne Blaavand.

Udfordrende tilpasning

Projektet er forløbet planmæssigt, men som ofte når man ønsker at presse lokalplanerne til det yderste, har der været nogle udfordringer, Christian Lyhne fortæller:

- Det har faktisk været en kompliceret grund at håndtere. Hele myndighedssiden har været svær at have med at gøre. Der har været mange instanser sagen skulle igennem, og det har været en langsommelig proces. Ikke mindst fordi, man har været nød til at etablere ekstra vej og lyskurver, siger Christian Lyhne og tilføjer:

- Det største problem har været at få plads til huset på en forholdsvis lille grund, og derfor har vi været nød til at bygge huset lidt ind i en skråning i første sals højde, hvor der er et jordtryk, fra lastbiler, der kører kort derfra. Det har igen medført, at vi måtte forstærke konstruktionen på grund af tryk på bygningen, siger Christian Lyhne.

Denne opgave er dog på fin vis blevet løst af ingeniørfirmaet Hans-Jørn Lauritzen.

Glidende gangforløb

Indretningen af hver en kvadratmeter i det nye byggeri er nøje planlagt. Fra det øjeblik den besøgende træder ind i det imponerende rum med 6 m til loftet, lades han på intet tidspunkt i stikken under bevægelsen igennem det omfattende hus.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation