Regionshospitalet Viborg
Søndersøparken 11
8800
Viborg
Danmark
Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg er rehabiliteringssted for personer med lammelser i arme og ben som følge af en rygmarvsskade. Patienter fra hele Jylland og Fyn genoptrænes på det højtspecialiserede center, som er bygget og udvidet for over 100 mio. kroner.
Det nye center rummer i alt 6.600 kvm med 33 ensengsstuer – mod tidligere 26 – med eget bad og toilet, to træningslejligheder, fællesarealer, varmtvandsbassin, moderne træningsfaciliteter og forskningsfaciliteter med plads til både store ambitioner og nær kontakt til den praktiske hverdag på centret.
Genfinder balancen
Vestdansk Center for Rygmarvsskade er en del af Regionshospitalet Viborg, men holder til i selvstændige lokaler ved Søndersø, hvor medarbejderne tager imod rygmarvsskadede patienter fra hele Vestdanmark. Patienterne har som følge af sygdom eller ulykke fået en rygmarvsskade, som har medført hel eller delvis lammelse fra nakken eller livet og ned. På centret i Viborg får de hjælp til at genfinde balancen i livet. Både fysisk og mentalt.
Efter den omfattende om- og tilbygning af centret kan patienterne nu træne i topmoderne rammer med udsigt over Søndersø og naturen omkring den. Netop beliggenheden midt i Viborg og med byen og søen lige uden for vinduerne gør en forskel i forhold til genoptræningen.
- Det giver patienterne muligheden for at træne dagligdags-opgaver som indkøb og lære at færdes i en kørestol i en virkelighed, som mest muligt ligner den, de på et tidspunkt skal hjem til igen, fortæller klinikchef Rikke Middelhede Hansen.
Hjemligt center
Patienterne er typisk indlagt på Vestdansk Center for Rygmarvsskade i flere måneder, og derfor er huset forsøgt indrettet så hjemligt som muligt. Målet har været et attraktivt rehabiliteringscenter med åbne og imødekommende rammer, hvor patienterne kan finde plads til både socialt samvær i fællesrummene og ro og privatliv egen enestue.
Samtidig er der tænkt en række praktiske og funktionelle løsninger ind i byggeriet. Eksempelvis har Cetonia fra Bjerringbro – ud over adgangsdøre – leveret omkring 100 vinduespartier, hvoraf mange er med indbyggede persienner mellem glassene. Det er rengøringsvenligt og sikrer persiennerne lang levetid uden risiko for at blive beskadiget. Salgschef Allan Kjeldsen påpeger også en anden funktionel og praktisk detalje som små trækvinduer med motoropluk, så personale og patienter kan betjene vinduerne uden at flytte møbler eller strække sig på tå.
Paneler på væggene
Hos DK Panels i Holstebro har man også formået at forene det praktiske med det æstetiske. Firmaet har for tømrerfirmaet Jens Jensen leveret vægpaneler, der skulle overholde brandkrav (K1 10 A2-s1, d0) og være maks. 11 mm tykke samt have en overflade med askefinér.
- Udfordringen lå i at finde en plade, hvor fineren havde en god vedhæftning. Efter en del prøvelimninger faldt valget på en Fermacell fibergipsplade, forklarer indehaver Jesper Larsen fra DK Panels.
Han tilføjer, at den nederste del af vægpanelerne er forsynet med højtrykslaminat, der fungerer som en ‘fender’ og både tåler slag og ridser fra f.eks. hospitalssenge. Foruden ca. 700 kvm vægpaneler med finér har DK Panels også leveret receptionsdisk, garderobe, skabe, bænke og lamelvægge med samme høje brandkrav.
Intelligent hus