Ikea Aarhus

:
september 2014
Ikea-front

Ikea Aarhus er trukket lidt tilbage i landskabet, men er også højere. Varehuset står som et markant landmark, understreget af de velkendte farver.

Ikea-kantine

Restauranten i varehuset er Aarhus’ største med 550 siddepladser og en skøn panoramaudsigt over Egå Engsø.

Ikea-trapper

Varehusets mange bærende stålkonstruktioner og talrige trapper er leveret af Kærsgaard A/S. En stor del af parkeringen ligger under bygningen og bringer kunderne tørskoet ind og ud af Ikea.

previous next

Ikea som Landmark

Én dag holdt Ikea Aarhus lukket, og onsdag den 11.juni 2014 åbnede en nyt IKEA på nabogrunden med 31.500 kvm varehus

Byggefakta

Ikea Aarhus
Graham Bells Vej 7-11
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Ikea Ejendomme ApS
Totalrådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
31000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2013 - juni 2014

Kører man i bil fra den nordlige tilkørsel til Aarhus, møder man et storslået landskab med dalstrøg og bakker. Skalaen understreges af et nyere vejsystem fra motorvejsafkørslen svarende til en millionby. Ikea ligger fortsat godt placeret, hvor Aarhus’ urbanisering starter – den nye Ikea-bygning er opført på den bagvedliggende grund.

De otte meters fald på grunden har betydet et omfattende jord- og spunsarbejde inden fundamenterne kunne støbes. Under de to etager møbelvarehus ligger en parkeringskælder med plads til 630 biler. Det ‘gamle’ Ikea foran varehuset er nu revet ned og giver plads til i alt 1.200 p-pladser. Betonbrokker fra de nedbrudte bygninger er anvendt til underlag for belægningerne. Selvom varehuset rummer mange kvadratmetre, er bygningen fint placeret ind i terrænet og bliver en del af den nordlige indfaldsvejs pejlemærker.

Tilpasset koncept

- Ikea har et færdigt og detaljeret koncept for arkitektur og design, når det gælder nye varehuse over hele verden. Og dog er beliggenheden altafgørende succeskriterium for Ikea’s varehuse. Derfor har det også været en spændende opgave at tilpasse konceptet til den skrånende grund og lokale forhold i øvrigt, fortæller arkitekt Max Møller fra arkitektfirmaet Mangor & Nagel A/S, der tidligere har udført opgaver for Ikea.

Projektets omfang kræver en dygtig ledelse og et velvilligt samarbejde, hvilket der også har været. Totalrådgiver Moe A/S har haft tre byggeledere på pladsen, der har ledet de 30 fagentreprenører og op mod 200 håndværkere. Udover at være en stor byggesag, har den også været spændende, fordi Ikea har valgt at have en strategi for bæredygtighed, fortæller projektleder Sten Ejsing fra Moe.

- Der har været fokus på genbrugsmaterialer, 80 procent af taget er dækket af solceller, varehuset er stort set belyst af LED lys, ekstra isolering … Varehuset lever op til energikravene i 2015 og endda lidt mere, fortæller Sten Ejsing begejstret.

Velkendte leverandører

En af de store fagentrepriser, der har været med under hele byggeforløbet, er Kærsgaard A/S, som har leveret alt bærende stål i form af bjælker og søjler, som også blev monteret i højt tempo. Derudover har Kærsgaard A/S leveret alle 40 ståltrapper med værn, indvendige gelændere, overdækning ved indgangen og rygealtan for personalet. Bent Kærsgaard fra firmaet fortæller, at netop det at kunne levere mange forskellige elementer til én byggesag, er et af firmaets styrker. Alle portene i det nye Ikea er fra det tyske firma Hörmann Danmark A/S, som i øvrigt har leveret til mange andre Ikea varehuse, både i Danmark og i udlandet. Til Aarhus har Hörmann Danmark A/S leveret 14 udvendige porte, fem lasthuse og syv indvendige hurtig-rute-porte til lageret.

Også facade entreprenøren har tidligere haft et godt samarbejde med Ikea. Fjelsø Alu Facader A/S har haft lukningsentreprisen, som er løst med facadeprofilsystemet Hueck Trigon. Dørene er valgt som Schüco ADS 70 HI med specielle beslag sammensætninger fra Dorma, da dørene skulle indeholde krav til flugtvej iht. EN 179, oplåselige brandadgange samt automatiske til luft ved f.eks. røgudvikling ved brand, hvilket er en ret vanskelige funktion at få kombineret. Glasset er leveret af Bo Glas som en tre-lags lagenergiglas (U-værdi 0,6). Fjelsø Alu Facader har også udført teknikhusene på taget som en stålkonstruktion fra Give Stålspær.

Kødboller til 400 gæster

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!