Copenhagen Port Company House

:
september 2014
Copenhagen Port-tårne

Med sine 59 m vil Portland Towers rage højt op over områdets kommende kareer, der højst må være 19 m høje. Foto: Jan Pasternak.

Copenhagen Port-tagterrasse

Fra kantinen er der adgang til en stor tagterrasse med fantastisk udsigt over både København og Øresund.

Copenhagen port-kantine

12. etage rummer fælles kantine og mødecenter, der betjener alle husets lejere.

previous next

'Stueetage' i 24 meters højde

Med udgangspunkt i et sæt gamle betonsiloer, har DesignGroup Architects skabt et bæredygtig kontorbyggeri, der vil fungere som vartegn for en af Københavns nye bydele langt ud i fremtiden

Byggefakta

Copenhagen Port Company House
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
Danmark

Bygherre:
NCC Property Development A/S
Arkitekt:
DesignGroup Architects A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, NCC Construction Danmark A/S
Areal:
13000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
oktober 2012 - juni 2014

Mens resten af området endnu er byggepladser eller bar mark, er vartegnet for den nye bydel Århusgadekvarteret i Nordhavn allerede på plads og ibrugtaget; nu og i fremtiden vil Portland Towers med sine 59 meter rejse sig højt over de omgivende byggerier, og kontorhuset symboliserer samtidig meget bogstaveligt syntesen af det gamle og det nye i området.

Startende i 24 meters højde, er byggeriet hængt uden på de to oprindelige betonsiloer, der således fungerer som bærende struktur. Det har sparet store mængder beton, og hænger godt sammen med det bæredygtige udgangspunkt for både Århusgadekvarteret og NCC’s fleksible og miljøcertifcerede Company House grundkoncept, som projektet er den seneste udløber af. Bæredygtigheden er også vigtig for lejeren af de tre øverste etager, Dansk Standard, der står for bl.a. miljømærkerne Svanen og Blomsten.

Siloerne på Sandkajen i frihavnen er opført af Aalborg Portland i 1979 til opbevaring af cement, som blev sejlet til stedet fra fabrikken i Ålborg.

Ni meter udkragning

- Kontorcylindrene på hver bygning udkrager ni meter. De nederste, udkragede dæk er understøttet af massive stålkonsoller, der viser, hvordan de store kræfter overføres til siloerne, og danner basis for det søjle/dæksystem, der bærer de øvrige etager, fortæller Morten Ulf Jørgensen, der er partner i DesignGroup Architects.

Det indvendige af siloerne fungerer som installationsskakt, og rummer trapper, elevatorer og teknikrum samt receptionsområde i stueetagen. Der er kontoretager i de udvendige etager fra 6. til 11., mens 12. etage rummer fælles mødecenter og fælles kantine med adgang til en stor tagterrasse.

- Det har været afgørende for os, at vinduerne gik helt til gulv uden brystninger, så man får maksimal glæde af udsigten, men hvis vi havde lavet et rent glashus ville det simpelthen skabe overophedning, så af hensyn til energibalancen, har vi måttet arbejde med nogle blændpartier, som vi udnytter arkitektonisk til at skabe en variation i facaderne, der understreger vertikaliteten i facadekompositionen, fortæller Morten Ulf Jørgensen.

Byens bedste udsigt

Overlapningen mellem de runde kontoretager skaber en ottetalsformet grundplan, der er udnyttet maksimalt med et lidt mere åbent område i midten, mens alle arbejdspladser ligger langs periferien og kan drage fordel af den fantastiske udsigt, der er 360 grader rundt om huset. De fleste møde- og stillerum ligger sammen med de sekundære rum inderst, rundt om betonkernerne. Hver etage kan i princippet deles op i tre lejemål, og hele huset kan således rumme lige fra en til 18 lejere.

Holger Gotfredsen fra Dansk Klimateknik A/S, der har stået for byggeriets ventilations-, køle-, og CTS-anlæg fortæller, at den store udfordring var af logistisk art, fordi man ikke har haft noget plateau eller stillads at arbejde ud fra. Bl.a. måtte aggregater og andet til de to store hovedteknikrum på 5. etage løftes ind med kran fra toppen af siloerne. Teknikrummene betjener de seks etager ovenover, mens anlæg på taget betjener køkken, kantine og møderum på øverste etage.

Fjelsø Alufacader A/S har leveret adgangsveje med mere til stueetagen. Der er tale om bl.a. 13. stk. facadepartier i Hueck Trigon 50 med trelagsruder, døre i facaderne i System Shüco og skydedøre i facade med Geze Slimdrive automatik. Desuden er der postkasse til facaden, og indvendige glasskydedøre. Til 12. etage har firmaet leveret 18 vinduer fra Hueck Lambda 77 systemet med trelagsruder.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!