Lille Tingbakke

:
september 2014
Lille Tingbakke-front

Nedrivningen af fire boligblokke har skabt luft i bebyggelsen med plads til aktiviteter og fællesskab. Legeplads, internetcafe og lektieværksted skal tiltrække moderne børnefamilier.

Lille Tingbakke-udsigt

Udsigt over Hammer Bakker fra en af Lille Tingbakkes nye toetagers lejemål. På den anden side er der adgang til fællesarealer med fælleshuset som centrum.

Lille Tingbakke-bolig

Renoveringen indebar sammenlægning af de mindste lejemål, som har fået ovenlysvinduer, stort glasparti med udsigt og adgang til en ekstra etage.

previous next

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

En tung 70’er-dyne er blevet løftet fra bebyggelsen på Lille Tingbakke i Vodskov uden for Aalborg

Byggefakta

Lille Tingbakke
Lille Tingbakke
9310 Vodskov
Danmark

Bygherre:
Vivabolig
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet Nord A/S
Hovedentreprenør:
Arne Andersen Vrå A/S
Ingeniør:
Frandsen & Søndergaard K/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
88 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - juni 2014

I sin kompakte bygningskrop, bestående af betonelementer og grå facader, er 70’ernes almene boligbyggerier et oplagt mål for renovering. Lille Tingbakke, 20 km nord for Aalborg, er ingen undtagelse, hvor et årelangt renoveringsprojekt har vendt op og ned på både fysiske rammer og et blakket ry.

Nedrivning af fire ud af i alt 13 boligblokke og sammenlægning af de mindste lejligheder på 27 kvm har resulteret i en gedigen reduktion i antallet af lejemål fra 117 til 60. Topmoderne lejligheder med klimaanlæg, bæredygtige detaljer som LED-belysning og enkelte to-etagers boliger med udsigt over Hammer Bakkers naturrige landskab er tegn på, at der blæser nye vinde over det tidligere så kontroversielle boligområde.

Ifølge en rapport var der i 2007 en fraflytningsprocent på hele 47, og den alarmerende statistik skal, ifølge en af det netop afsluttede renoveringsprojekts arkitekter Kim Flensborg Jensen fra Arkitektfirmaet Nord A/S, ses i den hidtidige beboersammensætnings manglende tilhørsforhold.

- Afdelingen har fået en ny start med øget konkurrenceevne, som ikke alene skyldes den fysiske renovering, men den strategiske plan for hele bebyggelsen. Den massive til- og fraflytning medførte stor slitage på bygningerne og ikke mindst manglende kontinuitet – beboerne nåede aldrig at få et tilhørsforhold, fortæller Kim Flensborg Jensen.

Workshops med beboerne

Løsningen skulle findes i en fysisk og social helhedsplan samt en række workshops afholdt af bygherren Viva Bolig, som samlede og involverede beboerne, så renoveringen foregik via forståelse og kompromisser mellem beboere, bygherre og arkitekter.

- Der blev diskuteret alt fra tøjsnore til et nyt supermarked nede på hjørnet, og Viva Bolig skal have stor ros for at involvere og tage beboerne seriøst. Den indstilling og tillid kvitterede beboerne for med stort engagement, og i sidste ende er det den forvandling, vi ønskede på Lille Tingbakke, påpeger Kim Flensborg Jensen.

Den boligsociale indsats slog for alvor igennem via støtte og finansiering fra Landsbyggefonden, som gjorde det muligt at etablere en internetcafe til seniorerne, et lektieværksted til studerende og ikke mindst ansættelse af en beboerrådgiver, der iværksatte aktiviteter og beboerinitiativer samt fungerede som primus motor for områdets forvandling.

Fryd for øjet

Helhedsplanens udfordring var at forene design og funktionalitet. Den sociale boligindsats skulle infiltreres i en fysisk renovering og med et budget på 88,5 mio. kr. og delvist frie hænder til bygge- og projektlederne, efterlod det ikke mange spor af blomstret tapet. Gennemgribende ind- og udvendig renovering, nedrivning og miljøsanering af sløjfede boligblokke samt nybygning af et fælleshus har sat sit præg på forvandlingen og udfordret det haltende image.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!