Forfatterhuset

:
oktober 2014
forfatterhuset-gård

Et gammel fredet træ er bibeholdt og giver skygge til børnene på legepladsen.

forfatterhuset-facade

Forfatterhusets facade bølger sig og er beklædt med tegl baguettes. Kjær & Lassen A/S har været hovedentreprenør på Forfatterhuset.

forfatterhuset-hovedtrappe

Hovedtrappen i fælleshuset er bygget på stedet af metalrør.

previous next

Daginstitution som potteplanter

Forfatterhuset består af to elementer. Et hus og en have til børn i De Gamles By på indre Nørrebro

Byggefakta

Forfatterhuset
Edith Rodesvej 12
2200 København N
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Totalrådgiver:
COBE ApS
Hovedentreprenør:
Kjær & Lassen A/S
Ingeniør:
d.a.arkitekter ingeniører as
Areal:
1650 kvm.
Byggesum: 
49 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2013 - juli 2014

Midt inde på Nørrebro i København omkranset af De Gamles By, som tæller plejehjem og ældreboliger, er der flyttet en ny generation ind. Børn i alderen 0-6 år. Her er bygget en ny integreret daginstitution, Forfatterhuset, som består af to elementer. Et hus og en have, der smelter sammen.

Forfatterhuset er opført som fem små huse. Udefra synes daginstitutionen som en landsby for børn, men indefra sammenhængende og effektiv. Totalrådgiver og arkitekt Cobe A/S har skabt sammenhæng mellem ude og indearealer gennem en blød hegn- og bygningsform.

Frodige taghaver

De fem små huse fremstår som en række ‘urtepotter’. Et fredet træ måtte lade livet, mens et andet stadig står og pryder institutionen. Samtidig er der skabt et grønt miljø på tagene i form af frodige taghaver, hvor der også er gjort plads til leg med legeredskaber.

Husene er forsøgt integreret i de etablerede omgivelser. Der er i den forbindelse arbejdet med form, farve og højde for at tilpasse byggeriet til De Gamles Bys særlige parkkarakter og gamle institutionsbygninger.

Røde tegl baguettes

Byggeriet har en unik beklædning i røde mursten, som matcher de øvrige bygninger, men i stedet for at bruge traditionelle vandrette mursten, så består facaden af såkaldte tegl baguettes – altså lodrette lameller, der fortsætter som et bånd fra hus til hus og på den måde binder de forskellige huse sammen. De lodrette baguettes er skruet uden på et stålskelet med en facadepuds i en indfarvet orange tone.

Den kurvede facadebeklædning gør det endvidere muligt at differentiere sol- og lysindfald ved selektivt at benytte tegllamellerne som afskærmning foran vinduerne. Lamellerne udgør ligeledes værnet på tagterrasserne. Hegn og skure er udformet i tilsvarende stil som facaden.

- Byggeriet adskiller sig helt klart fra andre institutioner med valget af gode og spændende materialer. Der har også klart været udfordringer grundet byggeriets runde hjørne og forskellige niveauer. Også den specielle facadebeklædning var et kapitel for sig, fortæller salgschef Michael Christensen fra Kjær & Lassen A/S, der har været hovedentreprenør på Forfatterhuset. Ud over de lodrette tegl baguettes, så fremhæver han desuden hovedtrappen i Forfatterhusets alrum.

- Den er bygget på stedet af metalrør og også malet på stedet. Det plejer man normalt ikke at gøre. Det er uden tvivl et eksklusivt og meget specielt byggeri, og der er ikke sparet på noget, siger Michael Christensen.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!