Istårnet

:
oktober 2014
Istårnet-front

Præstationen er at bygge et tårn på 16 etager uden at dominere nabogrundens rækkehuse på to. Projektet er udviklet af NCC Constructions Danmark sammen med Arkitema.

istårnet-overflader

Boligtårnene i Havnevigen har et lyst og transparent udtryk. De silikatbehandlede overflader er udført af malermesteren V.S. Larsen & Søn A/S.

istårnet-køkken

Interiøret i boligerne er præget af masser af dagslys gennem store glaspartier. Køkkenernes udsugning sker gennem emhætte som en del af ventilationsløsningen fra Exhausto.

istårnet-ventilation

Primatag A/S har udført tagbelægningen på Vesttårnet, hvor Exhaustos tekniske anlæg samles som hjertet i ventilationsløsningen.

previous next

Udsigt er standard

København vokser med 10.000 nye borgere om året ... Pladsen til flere boliger får man bl.a. ved at bygge i højden. Boligtårnet er blevet en ny normal – som i Havnevigen

Byggefakta

Istårnet
Havnevigen 3
2300 København
Danmark

Bygherre:
NCC Property Development A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
NCC Construction Danmark A/S
Andre aktører:
Exhausto
Areal:
6700 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2012 - juni 2014

Skal København fremadrettet fastholde og tiltrække børnefamilierne, skal der fortsat bygges nye, store boliger med attraktive, grønne nærmiljøer og gode, private udendørs opholdsarealer i form af altaner eller haver.

Det er ordene i en analyse af bosætningsmønstre og boligpræferencer i hovedstadsområdet, udført af Københavns kommune. Hvordan den målsætning kan blive til virkelighed i en både sammenhængende og bæredygtig by, viser totalentreprenøren NCC Construction Danmark i sit seneste arbejde. I Havnevigen, yderst på Islands Brygge, er der ikke bare tale om et udbud af nyopførte boliger, men om en udvidelse af selve metropolen. Et område, som tidligere lå hen i forladt ørkesløshed efter udflytning af mindre industrier og håndværksfag, er med NCC Construction ved roret under hastig forandring til et idyllisk kanalkvarter med rækkehuse, strandhuse og højhuse … nå, ja, efter fladdanske forhold er et boligtårn på 16 etager trods alt højt.

Og det er netop, hvad der her er tale om: Etape 1 af Havnevigens tre tårne, også kaldet Vesttårnet, indeholder 64 boliger, stablet på 16 etager à fire stk. Typologien er sådan set ikke ny; det forfriskende anderledes er kombinationen af en geometrisk retvinklet tårnbygning, omkranset af amorft formgivne altandæk, baseret på en geometri med flere excentriske cirkelslag. Den løsning muliggør ekspansive altaner på størrelse op til 58 kvm og plads nok til, at man kan flytte hele familielivet udenfor med flere tilbud om læ, sol eller skygge og en 180 graders udsigt.

Boligtårnenes karakteristiske arkitektur får dermed organiske, afrundede former, der ændrer sig fra etage til etage med et varieret og moderne udtryk, som vil være synligt hele vejen fra Sjællandsbroen til Langebro. Men boligerne i selve tårnet har de rette linjer, som gør de varierende lejlighedstyper lette at indrette. Boligerne har store vinduespartier med lysindfald, udsigt og rumoplevelse.

Lyse farver

Det har været en pointe for arkitekturens udtryk, at de monumentale tårnkroppe ikke fuldstændig tager magten fra de umiddelbare naboer i form af terrængående strandhuse, rækkehuse og byhuse på bare to-tre etager.

Et centralt virkemiddel er byggeriets transparens og lyse farvegengivelse. Temafarven er hvid, og den har malermestrene V.S. Larsen & Søn mestret i flere versioner.

- I interiøret med spartling, filt og maling i glans 7, lyder beretningen fra V.S. Larsens René E Pedersen, som kalder hele opgaven for ‘egentlig meget enkel’. Mere opsigtsvækkende er det, at V.S. Larsens malere også har behandlet de udvendige overflader og vel at mærke nu med sin egen importerede silikatmaling. Der er tale om den tyske producent Beecks Renosil, som V.S. Larsens har eneforhandlingen af herhjemme. Det sker gennem datterselskabet KR Farveteknik A/S. Renosil er en enkelkomponents silikatmaling på basis af vandglas. Den er ekstra holdbar. For tårnenes eksteriør skal med deres kystnære beliggenhed ved havnen og Sluseløbet være af robust og klimafast karakter.

Energimærke A

Den vindomsuste placering stiller også krav til tårnboligernes energidata, som er fornemt klassificeret i gruppe A, den bedste. Den er opnået med energiruder med tre-lagsglas, højisolerede facademoduler og ikke mindst en energieffektiv ventilationsløsning. Bag den står Exhausto med en balanceret ventilation med varmegenvinding.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!