Valby Maskinfabrik

:
september 2014
valby maskinfabrik-front

Boligprojektet er forsynet med præfabrikerede altaner med betonbund og matterede glasbrystninger. Ingeniørprojektet er af Erik Pedersen Rådg. Ingeniører ApS

valby maskinfabrik-altan

Nyeste boligprojekt på nabogrunden til F.L. Smidths hovedsæde i Valby: Valby Maskinfabrik C1, 48 BREEAM—certificerede boliger. WR Entreprise A/S har opført dem.

valby maskinfabrik-murværk

De Forenede Ejendomsselskaber er bygherre for en fin og varieret arkitektur, bl.a. med afvekslende murværk. Stregerne er slået af Vilhelm Lauritzen og Kim Bjørn Arkitekter A/S.

valby maskinfabrik-bolig

Valby Maskinfabrik C1 tilbyder lyse og moderne boliger med bl.a. asketræsgulve og hvidlakerede køkkener.

previous next

Bo godt - bo grønt!

Endnu et bæredygtigt boligbyggeri efter den britiske standard BREEAM står klar til indflytning på F.L. Smidth grunden i Valby

Byggefakta

Valby Maskinfabrik
Buster Larsens vej / Lily Brobergs Vej
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
De Forenede Ejendomsselskaber A/S
Bygherrerådgiver:
Aicon A/S
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Kim Bjørn Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
WR Entreprise A/S
Ingeniør:
Erik Pedersen ApS
Andre aktører:
WR Entreprise A/S
Areal:
4710 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2013 - Februar 2015

I Valby – 10 minutter fra København C – skyder et nyt boligkvarter hastigt op. Det sker på det 230.000 kvm store jordstykke, som engang var rammen om en betydelig del af industrigiganten F.L. Smidths aktiviteter. De er for længst ophørt på denne adresse; i stedet har flere bygherrer realiseret boligprojekter på stribe efter en masterplan for området af Henning Larsen Architects.

Nyeste skud på den stamme er en vinklet bygning med 48 boliger, bygget af WR Entreprise på den grund, hvor F.L. Smidth virksomheden Valby Maskinfabrik indtil for 22 år siden havde hjemme. Her udbød De Forenede Ejendomsselskaber 98 lejeboliger allerede for halvandet år siden, men DFE fortsætter nu med to nye etaper, der også omfatter 63 lejligheder til indflytning i februar næste år. I alle tilfælde opleves det samme arkitekt-team ved tegnebordene; Vilhelm Lauritzen Arkitekter står for formgivningen af facaderne med masser af skalmur på bærende beton, mens Kim Bjørn Arkitekter A/S har sørget for resten – og det meste – i form af beslutningerne vedr. plandisponering og indretning.

Det er samtidig i alle projekter et gennemgående tema, at De Forenede Ejendomsselskaber går foran i udviklingen imod et bæredygtigt samfund med f.eks. boliger, der lever op til lavenergiklassens energikrav 2015, f.eks. ved hjælp af solceller som et bidrag til en uafhængig energiforsyning, med højisolerede facader og vinduer med tre-lags glas. Det betyder, at det aktuelle projekt – døbt Valby Maskinfabrik C1 – som det første herhjemme modtager det britiske bæredygtigheds-certifikat, BREEAM.

- Vi har med DFE en bygherre, som er klar til at investere lidt mere for at få den bedste kvalitet og, som også tror på, at lejerne er klar til at betale for det, forklarer projektleder Mads Refshauge, WR Entreprise A/S, som glæder sig over en glidende byggeproces med f.eks. gulvvarme overalt, veludstyrede præfabrikerede bademiljøer og strømonterede Tarkett asketræsgulve.

Metodeudvikling

- Der er megen produkt- og metodeudvikling i et projekt som dette, vurderer ingeniøren med ansvar for projektering af både installationer og statik, Erik Pedersen Rådg. Ingeniører ApS. Ingeniør Allan Rosenkilde peger på, at projekteringen i hele processen er blevet underlagt et hensyn til den praktiske udførelse, så stregerne er blevet slået i samarbejde med de udførende. Det har skabt sikkerhed for, at alle idéer og visioner fra bl.a. arkitekterne har været realiserbare.

Et andet resultat af et godt samarbejde er noget så usædvanligt som en ingeniørgang til de tekniske føringsveje. Ingeniørgange har i årtier været sparet væk, fordi de optager plads til installationer, som i stedet har været anbragt i og ved f.eks. etagedækkene.

- Med en ingeniørgang er huset imidlertid nemmere og enklere at vedligeholde, samtidig med at man har sparet tilbagekørsel af jord til opfyld, forklarer Allan Rosenkilde. Erfaringerne her viser derfor, at man bør udføre en nøje rentabilitetsberegning og sammenregne fordelene ved en ingeniørgang med de besparelser, der kan opnås – nu og senere. At samle installationerne i en gang er ganske vist ikke altid den bedste løsning, men det var tilfældet her, pointerer Allan Rosenkilde.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!