Grundtvigs Hus Kollegiet
Gøteborg Alle 14
8200
Aarhus N
Danmark
Grundtvigs Hus Kollegiet er opført i 1969 i en hesteskoform i to etager, hvor i alt 130 studerende flyttede ind i 2-rums lejligheder. Siden er kollegiet tilføjet bl.a. et fælleshus i midten af hesteskoen. Kollegiet betragter sig selv som byens mest sociale kollegium, som gårdrummet og den omsluttende bebyggelse også lægger op til. At kollegiet på mange måder er socialt velfungerende, var et af udgangspunkterne, da man i 2012 tog fat på energirenovering og tilbygning med 60 nye 1-rums boliger.
Udadtil er den to etagers gulstensbygning meget anonym og lidt hengemt bag træer og parkeringspladser, men den ændrer markant karakter, når man bevæger sig indenfor eller i gårdrummet, hvor man ikke er i tvivl om, at det er kollegium. Fælleshuset (som ikke er renoveret) er centrum for fællesspisning, grill, boldspil og andre fælles aktiviteter. En ny hestesko af boliger er bygget på ‘indersiden’ af den oprindelige murede hestesko og boligerne har alle franske altaner eller døre ud til gårdhaven, hvorfor disse boliger har ekstra tilknytning til fællesarealerne.
Skal vi rive det hele ned?
De oprindelige 130 kollegieboliger var efterhånden i en dårlig stand og ikke mindst fyldt med kuldebroer, der gjorde det vanskeligt at holde på varmen. Det dårlige energiregnskab og indeklima var bekosteligt at renovere og en mulig løsning var at rive ned og bygge op.
Løsningen blev i stedet at bevare bygningerne og renovere dem, men også at tilføje nye boliger, som en fordobling af kollegiets hesteskoform indadtil. En løsning der også økonomisk gav mening. Denne tilføjelse af ‘bygningsmasse’ har ydermere givet en indre gade i kollegiet mellem de nye og gamle fløje, hvilket i sig selv er isolerende og er et rum for socialt fællesskab.
Renoveringen og tilbygningen er tegnet af Årstiderne Arkitekter P/S, der har en del erfaringer med almene boliger, og de udfordringer den type opgaver ofte har. Arkitekt Lisbet Wolters er ansvarlig for opgaver med almene boliger hos Årstiderne og fortæller:
- Det har været en spændende opgave at lave en ny version af Grundtvigs Hus Kollegiet i Aarhus. Udfordringen var at forbedre nogle eksisterende boliger, men det populære kollegium har samtidigt fået flere boliger (og beboere), indendørs adgangsforhold og nye fællesområder.
Undervejs i processen, hvor Søren Jensen Rådgivende Ingeniører A/S har været totalrådgivere, er der afholdt møder med beboerne for at sikre de rigtige løsninger blev fundet. Lisbet Wolters fortæller ligeledes:
- Stedets identitet har vi ønsket at fastholde så vidt muligt, og blandt andet derfor har vi valgt at bevare de oprindelige fløjes homogene teglfacader med de svenskrøde vinduer og de detaljer, der hører til arkitekturen anno 1969. Tilbygningerne har et moderne udtryk og er anderledes indrettet, men underbygger stedets karakter og fællesskabs-ånd’.
Fra 50 til 200
Det Aarhus baserede entreprenør- og murerfirma Poul Pedersen A/S har haft den omfattende murer- og råhusentreprise på kollegiebyggeriet. De oprindelige fløje er energirenoveret ved bl.a. at fjerne den murede ydermur, skifte de 50 mm isolering ud med 200 mm og mure facaden op igen på et nyt fundament. Disse bygninger har i øvrigt fået nye vinduer og tage. I de nye fløje har Poul Pedersen A/S udført pælefundamenterne og terrændækkene og øvrige betonelementer. Opgaverne omkring jordarbejde, kloakforhold og til slut gartnerarbejdet har entreprenørvirksomheden også varetaget.
Find andre byggerier på oversigtskortet