Navitas Park

:
september 2014

Navitas har en fantastisk beliggenhed ud til havnebassinet i Aarhus. Bygningens store skala er i tråd med de kommende naboers skala; Bestseller og Dokk1 (Urban Mediaspace).

Navitas har en fantastisk beliggenhed ud til havnebassinet i Aarhus. Bygningens store skala er i tråd med de kommende naboers skala; Bestseller og Dokk1 (Urban Mediaspace).

Navitas har en fantastisk beliggenhed ud til havnebassinet i Aarhus. Bygningens store skala er i tråd med de kommende naboers skala; Bestseller og Dokk1 (Urban Mediaspace).

previous next

Stjernen Navitas

Stjerneformen søger ud og samler sig. Et fint billede på det liv der opstår blandt stedets mange studerende og virksomheder.

Byggefakta

Navitas Park
Inge Lehmanns Gade 10
8000 Aarhus
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune, , , Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S, Kuben Management A/S, Bascon A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Christensen & Co Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
62000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2011 - juni 2014

Spidse tagterrasser, værksteder og auditorier er nu taget i brug og er mødested for uddannelse, innovation og energi i Aarhus. Men det har været en lang proces at komme til den hverdag. Kuben Management A/S indledte med at udforme en udbudsstrategi og prækvalificere rådgivere og entreprenører for de tre bygherrer.

Et omhyggeligt byggeprogram blev skabt på baggrund af interviews og workshops med de mange kommende brugere af huset. Ifølge Jens Henrik Haahr fra Kuben Management A/S, et byggeprogram, der danner et godt grundlag for den videre proces, og som indeholder både tekniske specifikationer, ønsker, behov og visioner. Pihl & Søn vandt opgaven i 2010 og der blev etableret en fælles tegnestue med Arkitektfirmaet Kjaer & Richter, Christensen & Co Arkitekter, Alectia og Marianne Levinsen.

Efter opgavens overdragelse til Pihl & Søn valgte bygherren at genåbne konkurrencen om bygherrerådgivningen. Rambøll blev valgt, og har siden august 2010 fungeret som bygherrekredsens projektledelse i det daglige arbejde. Dels i form af den nødvendige koordinering blandt de enkelte institutioner, og dels varetagelse af bygherrernes interesser i forhold til Pihl & Søn, og derefter A. Enggaard A/S. Senior projektchef Jens Thomsen fra Rambøll har haft ansvaret for dette arbejde.

Komplekst formsprog

Navitas ligger på den del af Aarhus Havn, der kaldes de Bynære havnearealer, hvor kommunen har udstukket en overordnet plan for de store linjer. Derfor ligger den store bygning faktisk på en nyskabt ø, forbundet med byen via gang- og cykelbroer, mens bilisterne må køre under nabobygningen (Bestseller) til en stor parkeringskælder under Navitas. Her ligger samtidigt en offentlig parkeringskælder med 450 pladser etableret af Aarhus Kommune. Bygningens stjerneform er et udtryk for, at fire hjørner er trukket ud i grundens afgrænsninger, hvorved der opstår uderum mellem spidserne og bedre udkig fra byen til vandet.

Mod byen åbner bygningen sig op og de to nederste etage er erstattet af slanke søjler. Bygningen er højest mod nord, og trapper derefter ned mod syd og tilpasser sig derved den omkringliggende skala. Udover det centrale atrium har bygningen tre andre atrier eller gårdhaver, hvorved dagslys kommer ind fra flere retninger.

Spæncom A/S har leveret alle betonelementer til byggeriet. For eksempel søjler, vægge, huldækelementer og trapper. For Spæncom A/S har det været en spændende og udfordrende opgave. Her nævnes bygningens kompleksitet og tidspresset. Til gengæld har firmaet samtidigt oplevet et godt samarbejde med rådgiverne. Helge Frandsen A/S har også været på pladsen med stilladser til ventilationssystemet indendørs, for Brøndum VVS.

Også plads til eksperimenter

Fra hovedindgangen bevæger man sig op på den mest offentlige etage af en bred trappe til atriet. Fortsætter man i stedet rundt på indgangsetagen finder man forskellige værksteder til Aarhus Maskinmesterskole og interiøret er derfor mere råt med betongulve og fendere på væggene. Gennem store glaspartier får man mulighed for at følge med aktiviteterne i værkstederne.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!