Sejlhuset
Edvard Thomsens Vej 33
2300
København S
Danmark
Sejlhuset rejser sig i Ørestad City som en del af byen – men også som byens ”særling”, for byggeriet adskiller sig på flere områder fra de mange ejerboliger, der er med til at forvandle de tidligere marker til et levende miljø. Sejlhuset er et almennyttigt boligbyggeri, og sammen med Brohuset i Ørestaden er de, de to eneste af den slags byggeri.
Begge huse er med DOMINIA A/S som bygherrerådgiver, og begge er blevet til i et samarbejde mellem Samvirkende Boligselskaber (SAB) og Boligselskabet KSB. Sejlhuset med i alt 118 boliger på 2-4 rum, hvoraf SAB er bygherre for 64 boliger og KSB for 54.
De to københavnske boligorganisationer valgte at indgå en samarbejdsaftale og byde samlet på bygge- og driftsopgaven. Det skete ud fra et ønske om at udnytte fælles ressourcer, erfaringer og viden om at bygge og drive gode almene boliger og om at udvikle bylivet i en helt ny bydel. I 2004 blev KSB og SAB udpeget som byg- og driftsherrer for det nye hus. Tre år senere, i 2007, stod Sejlhuset klar til at byde de første beboere velkommen ombord.
Men Sejlhuset byder også velkommen til Ørestadens anden kommunale daginstitution, som er indrettet i stueplan. Daginstitutionen har fået leveret køkken fra Scancold ApS. Det er et lysegrå laminatkøkken med bordplade og enkelte hylder i rustfrit stål. Køkkenet er et miks af et almindeligt husholdningskøkken og et mere professionelt med dertilhørende maskiner som f.eks. en kartoffelskræller og røremaskine. Emhætte, køleskab og frys er også fra Scancold, mens det 6 blus store kogebord er fra Baron. Samtidig er der hæve-sænkeborde i køkkenet, produceret hos J.S. Stålmontage.
Udover daginstitutionen er der også placeret fællesarealer i stueplan for beboerne. I kælderen er der pulterrum til alle lejligheder. Her er der benyttet Cetus UR 350, som er et traditionelt modulopbygget netvægssystem til opdeling i pulterrum. Netvæggene er grå og leveret af Troax A/S.
Sejlhuset er placeret med Byparken som nærmeste nabo, som er et fælles udendørs areal. Hovedparten af lejlighederne har direkte udsigt til Byparken.
Huset varierer i højden fra 8 til 12 etager. På 8. sal er der anlagt en fælles tagterrasse på 285 kvm som kan rumme maks. 149 personer. Der er adgang til terrassen via elevator eller trappe. Værn om terrassen er udført i lamineret sikkerhedsglas.
Tre opgange har direkte adgang til terrassen, hvorfra udsigten strækker sig ind over København, Amager Fælled og sågar Sverige.
Sejlhuset er opført i indfarvet beton og adskiller sig på den måde med en mørk facade frem for de mange lyse facader, der er kendetegnende for det øvrige byggeri i Ørestaden.
- Kigger man omkring, er der mange flødefarvede facader. Det her er en måde at skabe en anderledes facade på – det giver et lidt råt look, som jeg synes passer fint til området, fortæller Jan Albrechtsen, arkitekt fra Tegnestuen Vandkunsten, som har været hyret til opgaven med at tegne Sejlhuset.
På trods af den mørke farver, toner byggeriet ikke frem som en sort mastodont. Tværtimod fremhæver farven kontrasten mellem de mange hvide sejl, der findes på hver af lejlighedernes to altaner – den største vender mod syd. Sejlene har inspireret til husets navn og forventes at have god indvirkning på indeklimaet.
- I starten legede vi lidt med, at sejlene skulle have forskellige farver, men det blev lidt for sjovt, så derfor har vi holdt os til én farve, siger Jan Albrechtsen.