Sejlhuset

:
juni 2008
Sejlhuset adskiller sig fra det øvrige byggeri i Ørestaden ved den mørke facade med de lyse bevægelige sejlduge.
Sejlhuset adskiller sig fra det øvrige byggeri i Ørestaden ved den mørke facade med de lyse bevægelige sejlduge.
Badekabinerne er præfabrikerede og lavet i letbeton. De er leveret af E.J. Badekabiner A/S.
To altaner i hver lejlighed giver et fantastisk lysindfald i lejlighederne.
I stueplan er der oprettet en kommunal daginstitution, hvor køkkenet er leveret af Scancold ApS.
previous next

En levende facade i Ørestaden

Sejlhusets stilistiske udtryk er krydret med bevægelighed i form af flytbare sejl, der kan skærme for sol og vind på de to altaner alle boliger har

Byggefakta

Sejlhuset
Edvard Thomsens Vej 33
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet KSB, Samvirkende Boligselskaber, Københavns Kommune
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
Vandkunsten
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.

Sejlhuset rejser sig i Ørestad City som en del af byen – men også som byens ”særling”, for byggeriet adskiller sig på flere områder fra de mange ejerboliger, der er med til at forvandle de tidligere marker til et levende miljø. Sejlhuset er et almennyttigt boligbyggeri, og sammen med Brohuset i Ørestaden er de, de to eneste af den slags byggeri.

Boligsamarbejde

Begge huse er med DOMINIA A/S som bygherrerådgiver, og begge er blevet til i et samarbejde mellem Samvirkende Boligselskaber (SAB) og Boligselskabet KSB. Sejlhuset med i alt 118 boliger på 2-4 rum, hvoraf SAB er bygherre for 64 boliger og KSB for 54.

De to københavnske boligorganisationer valgte at indgå en samarbejdsaftale og byde samlet på bygge- og driftsopgaven. Det skete ud fra et ønske om at udnytte fælles ressourcer, erfaringer og viden om at bygge og drive gode almene boliger og om at udvikle bylivet i en helt ny bydel. I 2004 blev KSB og SAB udpeget som byg- og driftsherrer for det nye hus. Tre år senere, i 2007, stod Sejlhuset klar til at byde de første beboere velkommen ombord.

Daginstitution i stueplan

Men Sejlhuset byder også velkommen til Ørestadens anden kommunale daginstitution, som er indrettet i stueplan. Daginstitutionen har fået leveret køkken fra Scancold ApS. Det er et lysegrå laminatkøkken med bordplade og enkelte hylder i rustfrit stål. Køkkenet er et miks af et almindeligt husholdningskøkken og et mere professionelt med dertilhørende maskiner som f.eks. en kartoffelskræller og røremaskine. Emhætte, køleskab og frys er også fra Scancold, mens det 6 blus store kogebord er fra Baron. Samtidig er der hæve-sænkeborde i køkkenet, produceret hos J.S. Stålmontage.

Udover daginstitutionen er der også placeret fællesarealer i stueplan for beboerne. I kælderen er der pulterrum til alle lejligheder. Her er der benyttet Cetus UR 350, som er et traditionelt modulopbygget netvægssystem til opdeling i pulterrum. Netvæggene er grå og leveret af Troax A/S.

Indfarvet beton

Sejlhuset er placeret med Byparken som nærmeste nabo, som er et fælles udendørs areal. Hovedparten af lejlighederne har direkte udsigt til Byparken.

Huset varierer i højden fra 8 til 12 etager. På 8. sal er der anlagt en fælles tagterrasse på 285 kvm som kan rumme maks. 149 personer. Der er adgang til terrassen via elevator eller trappe. Værn om terrassen er udført i lamineret sikkerhedsglas.

Tre opgange har direkte adgang til terrassen, hvorfra udsigten strækker sig ind over København, Amager Fælled og sågar Sverige.

Sejlhuset er opført i indfarvet beton og adskiller sig på den måde med en mørk facade frem for de mange lyse facader, der er kendetegnende for det øvrige byggeri i Ørestaden.

- Kigger man omkring, er der mange flødefarvede facader. Det her er en måde at skabe en anderledes facade på – det giver et lidt råt look, som jeg synes passer fint til området, fortæller Jan Albrechtsen, arkitekt fra Tegnestuen Vandkunsten, som har været hyret til opgaven med at tegne Sejlhuset.

Flytbare sejl

På trods af den mørke farver, toner byggeriet ikke frem som en sort mastodont. Tværtimod fremhæver farven kontrasten mellem de mange hvide sejl, der findes på hver af lejlighedernes to altaner – den største vender mod syd. Sejlene har inspireret til husets navn og forventes at have god indvirkning på indeklimaet.

- I starten legede vi lidt med, at sejlene skulle have forskellige farver, men det blev lidt for sjovt, så derfor har vi holdt os til én farve, siger Jan Albrechtsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op