Scania Danmark

:
juni 2008

Administrationsbygningen adskiller sig fra resten af anlægget på det nye servicecenter hos Scania Danmark A/S. Her er facaden er beklædt med fibercement-facadeplader, mens de øvrige bygninger er i beton og Sinus stålplader.

Anlægget ligger på en knap 45.000 kvm stor grund på Industribuen i Ishøj belagt med 9 cm tykke SF-Coloc belægningssten fra IBF på ca. 20.000 kvm

Receptionen hos Scania Danmark er rummelig og med en rød tone, der bryder den mørke farve.

Der er lagt vægt på orden, tilgængelighed og indeklima i de to værksteder for henholdsvis busser og lastbiler. F.eks. sørger ovenlys for både lys og ventilation.

Omklædningsrummene er smukt holdt i lyse farver med en antracitgrå som modspil i brusekabinerne – farver, der går igen både udvendig og indvendig.

Kantinen er placeret øverst i administrationsbygningen. Her er trægulv, og både cafemøbler og almindelige spiseborde med stole og med mulighed for at spise ude på tagterrassen.

previous next

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Ved motorvejsudfletningen ved Ishøj har Scania Danmark A/S placeret Europas største lastbil- og busværksted. Stilen er topmoderne med arkitektoniske rene linjer og med en effektiv logistisk opbygning

Byggefakta

Scania Danmark
Industribuen 19
2635 Ishøj
Danmark

Bygherre:
Scania Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
Rådgivende ingeniør Dambyg
Arkitekt:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
8200 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.

Der er langt fra det traditionelle bilværksted med vægge klistret til af side 9-piger, halvtomme kaffekopper, en skrattende transistorradio og værktøj spredt ud over det hele og så til Scania Bilers splinternye servicecenter for lastbiler og busser. Anlægget ligger på en knap 45.000 kvm stor grund på Industribuen i Ishøj og består af en administrationsbygning, to værksteder og et skadescenter. Værkstederne er nærmest hospitalsagtige rene med en orden, som selv den mest aktive husmoder vil misunde – og ikke mindst logistisk opbygget, hvilket giver et optimalt flow for kunder og de knapt 100 medarbejdere. Det er et topmoderne byggeri, der er holdt i rene kubistiske linjer med fladt tag og med antracitgrå og hvid som de gennemgående farver både ude og inde.

Bygget på rekordtid

Anlægget er bygget på rekordtid, hvilket skyldes, at det er opført efter et modulsystem med fast arkitektur og værkstedsindretning. S.E. Beton har leveret i alt 30 byggemoduler af hver 7 meter i indfarvet beton. Modulerne har endvidere fået en syrebehandling, der gør, at betonen ser sandblæst ud. Ved at benytte byggemoduler, er der sparet ca. et års byggetid, så anlægget kunne stå klart efter blot 16 måneders intensivt bygge- og anlægsarbejde. Administrations- og værkstedsbygningerne dækker et areal på ca. 8.200 kvm med faciliteter som bl.a. dækanlæg, et miljøvenligt bioanlæg til vask, avanceret skadescenter, glasfiber-reparationer, hydraulik, autoriseret lift- og kraneftersyn og tankanlæg. Til sammen får de nye værksteder i alt 28 gennemgående værkstedsbaner på op til 38 meters længde med i alt 55 reparationspladser.

Forskellige facadevalg

Når man kører ind til anlægget, passerer man først skadescentret og tankanlægget, som ligger separat fra de øvrige bygninger. Det skyldes, at chaufførerne skal have mulighed for at komme til disse faciliteter 24 timer i døgnet. Åbningen ind til resten af anlægget kan lukkes af om aftenen med et elektrisk hegn. Bagved ligger resten af anlægget i en lige linje dog med administrationsbygningen trukket frem med en central placering i forhold til værkstederne. Det giver bl.a. et lysindfald fra siden til administrationsbygningen, så man opnår de mest mulige optimale lyse rum i bygningen.

Samtidig har administrationsbygningen fået en anderledes facade, end resten af byggeriet. På administrationsbygningen har man valgt at beklæde facaden med indfarvede fibercement-facadeplader, Plan Flint, i farven flint (antracitgrå), leveret af Cembrit A/S. Pladerne er hydrofoberede, så de ikke optager fugt. Hydrofoberingen sammen med den farvede cementmasse gør, at facaden ikke kræver malerarbejde og er vedligeholdelsesfri.

- Vi har valgt to forskellige facader for at bryde byggeriet og vise, at i denne bygning, sker der noget andet, forklarer tegnestueleder og konstruktør Per Bonde fra Myhlenberg v/Søren Vangsted Vest A/S, der er totalentreprenør og arkitekt på anlægget.

Facaderne på værkstederne er holdt i samme antracitgrå farve som administrationsbygningen. Til gengæld adskiller facaderne sig ved at være i indfarvet beton på den nederste halvdel. Den øverste halvdel er beklædt med mørke Sinus stålplader. De to facader klæder hinanden, så der på trods af forskelligt materialevalg opstår en helhed og et ensartet look.

Lyst modspil

På selve pladsen giver de lyse sten et modspil til de mørke bygninger. Hele pladsen er belagt med belægningssten 9 cm tykke SF-Coloc – ca. 20.000 kvm – i en traditionel grå farve. Stenene er beregnet til tung trafik, og de er leveret af IBF Nørresundby.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op