Sygehus Vendsyssel

:
juni 2008
Hovedindgangen til sygehuset er placeret i den nybyggede forbindelsesgang mellem den eksisterende og den nye sengebygning. ”Med stor vægt på en overskuelig logistik,” siger arkitekt Lars Fich fra Arkitektfirmaet Nord AS.
Den lyse forbindelsesgang har en helt central placering i hele sygehuskomplekset med publikumsadgang til nederste niveau – og gangbroen forbeholdt sygehusets personale.
Forbindelsesgangens lette glasfacader spiller op mod de tungere mursten i sengebygningen, hvor ambulatorierne desuden er smykket med lyse natursten.
Radius Møbler ApS. Har leveret omkring 600 Cirkum- og Must-stole til sygehusbyggeriet i Hjørring – samt borde ligeledes af typen Must.
Region Nordjylland får 65 nye tosengsstuer i den nye medicinske sengebygning i Hjørring. Stuerne er smykket med individuelle farvekoder. Malerarbejdet har været lagt i hænderne på Anton Lassens Eftf. A/S.
Sengeelevatorer fra ThyssenKrupp Elevator forbinder de to niveauer.
previous next

Elegant forbinding

Det eksisterende Sygehus Vendsyssel i Hjørring er blevet forbundet med ny og lys medicinsk sengeafdeling

Byggefakta

Sygehus Vendsyssel
Bispensgade 37
9800 Hjørring
Danmark

Bygherre:
Region Nordjylland
Totalrådgiver:
Arkitektfirmaet Nord A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Nord A/S, Aart Architects A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum: 
240 mio. kr.

Med indvielsen af den nye medicinske sengeafdeling på Sygehus Vendsyssel i Hjørring udvider Region Nordjylland sin kapacitet med 65 nye tosengsstuer. I et byggeri, der samtidig markerer linjerne i en eventuel yderligere udvidelse af det nordjyske sygehus.

Nybyggeriet, der hæfter sig på det eksisterende sygehus, præsenterer sig som et stort T, hvor den lange sengebygning forbindes med det ”gamle” sygehus af en markant forbindelsesgang.

Hovedstrøg i sygehuset

To bygninger, der arkitektonisk fremtræder meget forskellige.

- Forbindelsesbygningen mellem det eksisterende sygehus og den nye sengebygning får nu funktionen som en slags hovedstrøg i sygehuset – med stor vægt på lys og på en venlig modtagelse af patienter og gæster, siger arkitekt Lars Fich fra Arkitektfirmaet Nord A/S, der sammen med arkitekter fra aart a/s har stået i spidsen for byggeriet – med ingeniøropgaverne lagt i hænderne på Alectia.

- Samtidig har vi ønsket at sikre en enkel og overskuelig logistik, hvor gæster uden videre kan finde rundt i byggeriet.

Hovedindgangen til sygehuset er nu placeret i den nye forbindelsesbygning – i hjørnet ind mod det eksisterende byggeri. Adgangen sker via et markant vindfang i mørke teglsten, der allerede ved første øjekast skiller sig ud fra de store glasfacader på forbindelsesbygningen. Og umiddelbart inde bag karruseldøren tager sygehusets reception mod gæster bag en lav skranke i træ.

- Herfra er der adgang til den ældre del af sygehuset til venstre – mens forbindelsesbygningen til højre fører til de nye sengestuer og nye ambulatorier, siger Lars Fich.

Selve forbindelsesbygningen rejser sig i dobbelt højde bag glasfacaderne med et lyst naturstensgulv under en nedhængt gangbro bag delvist matterede glasværn.

To niveauer

- Tanken er, at publikum benytter det nederste niveau – mens læger, patienter, portører osv. bevæger sig rundt i bygningen via gangbroen, siger arkitekten.
Adgangen mellem nederste niveau og gangbroen sker dels via trapper i selve forbindelsesgangen – dels via seks sengeelevatorer fra Thyssenkrupp Elevator A/S.

Fire elevatorer er således placeret i et elevatorcenter midt i mellembygningen, mens de to sidste sørger for den lodrette trafik i hver sin ende af bygningen.

Elevatorerne er tovbårne konstruktioner med en hastighed af 1,6 meter i sekundet, hvilket er væsentligt hurtigere en normal elevatorhastighed. Elevatorerne kører i gruppe, hvilket betyder, at den nærmeste elevator altid vil reagere på kaldet. Dog kan elevatorerne også prioritetsstyres, således at automatikken sættes ud af kraft ved nøglebetjening, så særligt presserende transporter kan springe køen over. Hensynet til hastigheden af den indendørs transport betyder også, at de nye elevatorer på Sygehus Vendsyssel ”tyvstarter” en smule på døråbningen inden ankomst til stop.

Kobberklædt boks

Et meget markant mødelokale bryder desuden linjerne i forbindelsesgangen – i skikkelse af en kobberbeklædt boks, der med adgang fra øverste niveau både hænger under loftet i gangen – og fortsætter ud gennem facaden.

Kobbermaterialet går i øvrigt igen i forbindelsesgangens lofter, der til begge sider afsluttes af en kobberbane i hele gangens længde. En effekt, der både tilfører lethed og en større oplevelse af rum.

Alt inventar i forbindelsesbygningen er leveret af Duba-B8 A/S: Skranke med specielle borde i eg og ruminddeling i sort MDF, automatstandere og blomsterkasser i massiv eg – tegnet af Arkitektfirmaet aart a/s og fremstillet hos Spørring A/S.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op