Frydkjær

:
juni 2008
Frydkjær-domicilet: Et længehus opført med høj tagrejsning, udtænkt af Cubo Arkitekter og med Tri-Consult som tekniske rådgivere.
Huset er blevet tilført en særlig dynamik i form af teglskiver, der bryder facaden og skaber vindueshuller med sidelæns lysindtag.
Indgangen fører ind til en hall i form af et markant dobbelthøjt rum til loft – akustiklofterne i model Gedina kant E er leveret af Saint-Gobain Ecophon A/S.
Det markante ovenlys kører igennem det dobbelthøje centrale rum samt storrumskontorerne på 1. salen og skaber markante lysindfald på loft- og vægflader.
previous next

Det frække længehus

Cubo Arkitekter A/S har nyfortolket et længegårdsmiljø til nyt domicil for Frydkjær A/S, der selv er specialist i arkitekttegnede huse til private

Byggefakta

Frydkjær
Jens Baggesens Vej 88
8200 Århus
Danmark

Bygherre:
Frydkjær A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør:
Tri-Consult A/S
Areal:
6200 kvm.
Byggesum: 
105 mio. kr.

I Skejby-området nord for Århus er det ene selvbevidste domicil efter det andet skudt frem gennem de senere år, som regel i tre etager. Derfor var det en udfordring for Cubo Arkitekter at få opgaven med at skabe et 1.300 kvm stort domicil for Frydkjær A/S – på to blot etager. For hvordan skulle denne lille dreng i skolegården overhovedet kunne gøre sig gældende i forhold til de store?

Simpelthen ved at være lidt fræk

- Vi så en mulighed i at huset kunne få sin egen markante position ved at have nogle særlige kvaliteter. Da byggeriet er placeret i et tidligere landligt område er det blevet opført som et hus der korresponderer hermed – nemlig i form af et længehus med associationer til et gammelt gårdmiljø, og faktisk er det muligt, at der senere tilbygges en ny længe, så der opstår et nyt gårdmiljø i moderne vision, forklarer arkitekt Ib Valdemar Nielsen, Cubo Arkitekter A/S.

Drejede murskiver

Arketypen på et længehus er opført med høj tagrejsning, så det tilnærmelsesvist når op i tredje sals højde, og så er det ellers enkle udtryk blevet forsynet med en særlig dynamik i form af teglskiver, der bryder facaden og skaber vindueshuller, der tillader en helt anden form for lysindtag – nemlig et indirekte lys fra siden frem et direkte lys. På den måde fungerer de drejede murskiver som solafskærmning for overetagens cellekontorer.

Bygningen er en nord/sydgående længebygning med facade i blådæmpet tegl, som ligger på en stor ”plint”. Bygningen er sammenhængende med ”plinten”, og fremstår i samme materiale – som om bygningen vokser op af ”plinten”. Et stærkt markant snit skærer sig ind i bygningen ud mod gårdspladsen – et stort glasparti som åbner bygningen op ud mod ankomstpladsen mod vest. Dette snit former et markant og særegent gavludtryk, som tegner hele bygningens udtryk.

Taget er udført i sort antracitzink med lodretstående false, og karakteristisk er der etableret en markant løsning med en langsgående kasse af rytterlys. Det eneste som udefra bryder det mørke udtryk er en rotunde og en facadedel i orange. Udførende facadeentreprenør på byggeriet har været H.S. Hansens Fabrikker.

Rumligt overskud

Indenfor er det lyset der hersker i samklang med et rumligt overskud med en klang af kirkelig hvælving, hvis det ikke var de skarpe brydninger i formsproget. Indgangen fører nemlig ind til en hall i form af et markant dobbelthøjt rum til loft. Nederst er der showroom og udstilling samt salgskontorer med udstrakt åbenhed takket være fuldglasvægge og glasdøre fra DSG Industri med Dorma-beslag. I direkte tilknytning til showroomet ligger de 5 møderum adskilt af glasskillevægge, så en tæt kontakt mellem de 2 funktioner bevares. De 3 af møderummene kan slås sammen til et større mødelokale.

Det store ovenlys som kører igennem det dobbelthøje centrale rum og storrumskontorerne på 1. salen skaber markante lysindfald på loft- og vægflader.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op