Frydkjær
Jens Baggesens Vej 88
8200
Århus
Danmark
I Skejby-området nord for Århus er det ene selvbevidste domicil efter det andet skudt frem gennem de senere år, som regel i tre etager. Derfor var det en udfordring for Cubo Arkitekter at få opgaven med at skabe et 1.300 kvm stort domicil for Frydkjær A/S – på to blot etager. For hvordan skulle denne lille dreng i skolegården overhovedet kunne gøre sig gældende i forhold til de store?
- Vi så en mulighed i at huset kunne få sin egen markante position ved at have nogle særlige kvaliteter. Da byggeriet er placeret i et tidligere landligt område er det blevet opført som et hus der korresponderer hermed – nemlig i form af et længehus med associationer til et gammelt gårdmiljø, og faktisk er det muligt, at der senere tilbygges en ny længe, så der opstår et nyt gårdmiljø i moderne vision, forklarer arkitekt Ib Valdemar Nielsen, Cubo Arkitekter A/S.
Arketypen på et længehus er opført med høj tagrejsning, så det tilnærmelsesvist når op i tredje sals højde, og så er det ellers enkle udtryk blevet forsynet med en særlig dynamik i form af teglskiver, der bryder facaden og skaber vindueshuller, der tillader en helt anden form for lysindtag – nemlig et indirekte lys fra siden frem et direkte lys. På den måde fungerer de drejede murskiver som solafskærmning for overetagens cellekontorer.
Bygningen er en nord/sydgående længebygning med facade i blådæmpet tegl, som ligger på en stor ”plint”. Bygningen er sammenhængende med ”plinten”, og fremstår i samme materiale – som om bygningen vokser op af ”plinten”. Et stærkt markant snit skærer sig ind i bygningen ud mod gårdspladsen – et stort glasparti som åbner bygningen op ud mod ankomstpladsen mod vest. Dette snit former et markant og særegent gavludtryk, som tegner hele bygningens udtryk.
Taget er udført i sort antracitzink med lodretstående false, og karakteristisk er der etableret en markant løsning med en langsgående kasse af rytterlys. Det eneste som udefra bryder det mørke udtryk er en rotunde og en facadedel i orange. Udførende facadeentreprenør på byggeriet har været H.S. Hansens Fabrikker.
Indenfor er det lyset der hersker i samklang med et rumligt overskud med en klang af kirkelig hvælving, hvis det ikke var de skarpe brydninger i formsproget. Indgangen fører nemlig ind til en hall i form af et markant dobbelthøjt rum til loft. Nederst er der showroom og udstilling samt salgskontorer med udstrakt åbenhed takket være fuldglasvægge og glasdøre fra DSG Industri med Dorma-beslag. I direkte tilknytning til showroomet ligger de 5 møderum adskilt af glasskillevægge, så en tæt kontakt mellem de 2 funktioner bevares. De 3 af møderummene kan slås sammen til et større mødelokale.
Det store ovenlys som kører igennem det dobbelthøje centrale rum og storrumskontorerne på 1. salen skaber markante lysindfald på loft- og vægflader.