Det Kongelig Bibliotek

:
juni 2008
Den nye indgangsfacade mod nord indrettes med læsesale og mødelokaler. Facaden er leveret af HSHansen. Rampen er sammen med skulpturen med til at understrege indgangspartiet.
Bibliotekets nye sydfacade forholder sig meget neutralt til omgivelserne. Bag facaden ligger det nye, lukkede magasin. Facaden er leveret af HSHansen.
Facaden er meget enkel og giver både indblik og udsyn uden forstyrrende elementer. Det synlige dæk indeholder alle installationer og er derved meget kompakt.
Magasinet er gemt inde bag facaden i fiberbeton, der er fremhævet ved et ovenlys langs den indre facade.
Facaderne er et specialdesignet glas- og aluminiumssystem fra HSHansen. De kileformede lodpostprofiler giver en lethed til facadeudtrykket.
previous next

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Dissing+Weitling har tegnet både 1. og 2. etape af magasinbygningen og har dermed fuldendt boksen til mange bogskatte

Byggefakta

Det Kongelig Bibliotek
Søren Kierkegaards Plads 1
1221 København
Danmark

Bygherre:
Det Kongelige Bibliotek
Bygherrerådgiver:
Dissing+Weitling architecture A/S
Arkitekt:
Dissing+Weitling architecture A/S
Totalentreprenør:
Anker Hansen & Co. a/s, HSHansen A/S, Jakon A/S, Kemp-Lauritzen A/S, C. Møllmann & Co’s Eftf. A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Første etape blev bygget for 10 år siden på en bar mark ved universitetet på Amager. Nu, hvor anden etape afslutter byggeriet, er magasinbygningen omgivet af spændende byggerier som det nye universitetskompleks, Tietgenkollegiet og DR Byen, hvor D+W har tegnet Nyhedshuset. Tilbygningen er foregået som en påbygning af det 10 år gamle magasin på henholdsvis nord- og sydsiden.

Arkitekturen og særligt facadeudtrykket er en fortsættelse af første etape, og det har heldigvis vist sig at være arkitektur, ”der holder”. Den tanke, der er bygget videre på, er en indre lukket, tung boks indeholdende de mange kilometer bogreoler, omgivet af en transparent klimaskærm. Den første etape friholdt den indre ”tunge” facade med et smalt atrium, der med gangbroer til magasinet fremhævede magien omkring de afskærmede bogskatte. Facaden var lukket stålfacade kombineret med den meget transparente, dobbelte glasfacade, med integreret luftventilation.

Ny trappe skaber sammenhæng

Tilbygningen rummer mod syd endnu et magasin, med direkte sammenhæng til de eksisterende magasin. Det er indrettet som kompaktreoler i 5 etager med klimastyring og sikring, der bedst muligt beskytter bøgerne. En af magasinerne er indrettet som koldt magasin af hensyn til fotografisk materiale. Første etapes 50 km reoler er derimod stationære. Facaden er her overvejende stålplader, der også er på dele af første etape. Et glasbånd nederst på facaden understreger facaden som en let klimaskærm. Mod nord åbner bygningen sig nu mere op med publikumsarealer og kontorer i 3 etager. Atriet langs den indre boks er fortsat, så det nu både kranser om vest og nordsiden af magasinet. Langs nordsiden er der også tilført et langt trappeforløb, der er meget enkelt og fint detaljeret. Atriet og trappen er med til at sammenbinde de offentlige arealer. Trappen er udført af Holbæk Ny Maskinværksted A/S, der i øvrigt har leveret stålværn og konstruktionsstål i bygningen.

Kontrastfyldt hus

Kernen med de mange kilometer værdifulde bøger er beskyttet af en tung isolerende boks af massive teglstensvægge, som fungerer som varme- og fugtakkumulatorer. Efter udbygningen af huset er de indre facader nu med lys fiberbeton i smalle, vandrette stave. En flade, der går op gennem atriet og tilføjer en dynamik og stoflighed til alle etagerne. Ovenlyset accentuerer den tredimensionelle facade og gør den ekstra levende, når sollys strejfer betonen. Det tunge massiv opvejes af balkonerne og gangbroernes lette glasværn og den omgivende glasfacade i øvrigt. Indretningen står tegnestuen Dissing+Weitling også for, og i denne nye etape er der en del flere kvadratmetre med opholdsarealer mod nord. Fordelt på 3 etager bliver der etableret læsepladser for individuelle studier og grupper. Mod vest er antallet af kontorer til administration øget. De aflukkede rum er udført i glas, der gør de åbne arealer lyse og luftige, som kontrast til det lukkede massiv med bøger. Alle gulve er belagt med Artigo multifloor, som er en gummiflade lagt i baner. Farven er lys grå og fremhæver de store, åbne flader. Artigo er leveret af Ege Contract, der er eneforhandler af det italienske produkt.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op