TAS

:
juni 2008
Skyerne spejler sig i de store glasfacader, som giver affaldsanlægget et åbent og stilrent udseende.
Fra mødelokalet er der udsigt direkte ind i den åbne ovnhal. De stilfulde møbler giver en god kontrast til de rå, industrielle konstruktioner.
Et imponerende kig fra svalegangen ned gennem den store ovnhal, hvor både linjerne og gulvene er rene.
I kontrolrummet er der glasfacader i begge sider, så både affaldskranen og lastbilerne, der kommer for at læsse af, kan overvåges.
previous next

Affaldsanlægget oser af stil

Trekantsområdets Affaldsselskab har fået en ny tilbygning, der huser en splinterny ovnlinje og selskabets administration

Byggefakta

TAS
Bronzevej 6
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Trekantsområdets Affaldsselskab (TAS)
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.

Man bliver meget overrasket, når man træder indenfor i TAS’ nye tilbygning. Selvom det er et affaldsselskab, der har til huse her, oser det mere af stil end af røg og affald.

- Jeg synes, vi har en forpligtelse til at tage hensyn til omgivelserne, når vi bygger så højt og så bombastisk, som vi har gjort. Vi ligger ved én af hovedindfaldsvejene til Kolding, og blandt andet derfor ønskede vi at bygge et arkitektonisk og pænt anlæg. Det koster mere omtanke at bygge pænt, end det koster penge, siger Lasse Knudsen, projektchef hos TAS om bygningen, der rager 30 meter op i luften.

Industrielt udtryk

Og pænt, det er det. Tilbygningen blev igangsat, da to af Koldings gamle ovnlinjer måtte nedlægges. I stedet opførte man det nye Anlæg 5, som er et topmoderne forbrændingsanlæg med fjernvarmeproduktion og røggasrensningsanlæg.

Udvendigt fremstår byggeriet meget stilrent i beton, glas og metal. Betonskallen strækker sig ti meter ned under jorden og lige så langt over jorden. Herover svæver en stor, transparent glasbygning tyve meter op i vejret. Ovnhallens imponerende maskiner er en naturlig del af facadeindtrykket og styrker det industrielle udtryk. Om dagen spejler solen og skyerne sig i glasset, men selv om natten er byggeriet et kik værd.

- Det er jo et meget åbent byggeri, hvor man kan kigge ind til det store anlæg. Vi ville ikke have, at det skulle stå og se skummelt ud og ligne en kæmpedinosaur om natten, så derfor valgte vi at bruge penge på en lysdesigner. En udvendig belysning langs svalegangene giver huset et ordentligt udtryk - også om natten, forklarer Lasse Knudsen.

Åben for publikum

Indvendigt mødes man af et lige så rent udtryk som udvendigt. I den dobbelthøje foyer er der indpasset en balkon med et lille auditorium til besøgende, og ovenover indgangen svæver det nye kontrolrum. Via en elevator kommer man op til selskabets administrationslokaler, hvor farvevalget også er enkelt i sort, hvidt og stål. Væggene er udført med elegante DEKO FG fuldglas, som giver lethed og et maksimalt lysindfald, og som passer til åbenheden i facaden. For at bevare den fulde åbenhed er også dørene i rent glas. De er styret med gulvpumpe. DEKO loft + væg har også leveret skydedøre i glas.

Lofterne er af typen Ecophon Focus D i format 600x2400 mm. Der er tale om et skjult skinnesystem, hvor hver enkelt plade er demontérbar. Loftet er lydklasse A absorbent og leveret af Saint-Gobain Ecophon A/S.

Et stort mødelokale er placeret i bygningens ene langside, hvor man mødes af en fantastisk udsigt over landskabet til den ene side og et kig direkte ind i Anlæg 5 og den store ovn til den anden.

Drift og funktion i fokus

Peter Dalsgaard fra Cubo Arkitekter fortæller om idéen bag byggeriet:

- Hoveddækket er placeret ti meter over jorden, fordi man så kunne placere pumperum, kalksiloer og den slags birum i den tunge, lukkede del af konstruktionen, hvor betonvæggene lukker af for støjen. De funktionelle rum er placeret i den åbne del, så man kan se dem gennem glasfacaderne. Hele udtrykket afspejler industrien, og det er driften og funktionen, der har været omdrejningspunktet i den nye tilbygning. Og så er der en rigtig god kontrast mellem den fine møblering indvendigt og de store gitterkonstruktioner, der bærer administrationen, siger Peter Dalsgaard.

Den nye tilbygning er bygget sammen med det gamle anlæg i en harmonisk enhed, hvor de samme udvendige aluminiumsplader er anvendt for at flette de to bygninger naturligt sammen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op