DAFA

:
juni 2008
DAFA A/S set fra Holmstrupgårdsvej. Hovedindgangen til den hævede bygning ses bag alubøjlen. Det røde parti er personaleindgang. Foto: Jan Knudsen
UnikFunkis har leveret vinduesbånd, hvor faste og oplukkelige ruder er adskilt af enkeltsprosser. Foto: Jan Knudsen
Plannjas glasklædte panelelementer danner en markant facadeløsning, der rummer isolering og er tidsbesparende at montere med kran uden behov for stilladser. Foto: Jan Knudsen
Thy Stål-Byg har leveret de bærende stålkranse, der er synlige som omvendte L’er i den nye produktionshal. Foto: Jan Knudsen
Fra kantinen på 1. sal har man overblik ud over den nye produktionshal. Foto: Jan Knudsen
Sluseportene fra Jena Stålindustri er integreret i bygningen. Foto: Jan Knudsen
previous next

Højloftet domicil

Raunstrup og Prisme Arkitekter vandt projekt på at rive ned og bygge nyt til produktions- og handelsvirksomheden DAFA

Byggefakta

DAFA
Holmstrupgårdvej 12
8220 Brabrand
Danmark

Bygherre:
Norby Invest, DAFA A/S
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Prisme Arkitekter
Totalentreprenør:
Raunstrup A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
7000 kvm.
Byggesum: 
65 mio. kr.

Foto: Jan Knudsen

Egentlig skulle det ikke have været så omfattende. DAFA A/S havde ønsket sig en ekstra kontortilbygning på produktionshallerne ud mod Holmstrupgårdsvej i Brabrand ved Århus. Projektet blev udbudt i konkurrence til fem totalentreprenører. Raunstrup Entreprise A/S, der var et af dem, havde engageret Prisme Arkitekter A/S til at stå for udformningen, men efter at have tygget på sagen ville den århusianske tegnestue have lov til at bryde oplægget.

Start forfra

- I dette tilfælde ville der aldrig komme noget godt ud af at sammenbygge gammelt med nyt. Vi ville hellere rive den gamle administration ned og starte forfra med et byggeri, der så kunne gemme de gamle haller bagved lidt af vejen. Vi forelagde ideen fra Raunstrup og lagde ikke skjul på, at risikoen for at blive vraget i konkurrencen var pænt stor, fortæller Uwe Reiss, partner i Prisme Arkitekter A/S.

Men arkitekten havde en pointe, og totalentreprenøren var med på ideen: Det ville have krævet temmelig mange arbejdstimer ved skrivebord og stillads at få sammenføjet detaljerne i det gamle og det nye. Så teamet endte med at tage chancen med sit totale nybygningsforslag – og vandt.

Leverandør til byggesektoren

Bygherren, der blev støttet af sin rådgiver Grontmij | Carl Bro A/S, ved noget om byggeri. DAFA A/S startede i 1939 med at forhandle tætningslister til vinduer m.m. Senere gik man i stigende grad også over til at være ordreproducerende leverandør til industrien af specialprodukter, såsom pakninger og teknisk isoleringsmateriel, der forarbejdes i Brabrand ud af halvfabrikata.

På det seneste har DAFA sideløbende med industriopgaverne opprioriteret byggesektoren med fuge- og isoleringsprodukter, som opfylder kravene til BR 08. Bygningsmæssigt var der som følge af virksomhedens vækst blevet for lidt plads til de 120 medarbejdere og ikke mindst de mange maskiner og de pladskrævende halvfabrikerede råvarer af gummi og skum.

- Vi har holdt til på adressen i Brabrand siden 1975. Anlægget er udvidet i flere omgange, og for ca. fire år siden købte vi nabogrunden, hvor der har ligget en maskinfabrik og en tømmerhandel. Vi har også i en periode haft en produktionsafdeling i Risskov, hvilket gav os temmelig megen lastbiltransport. Det overordnede spørgsmål var, om vi skulle udvide her på stedet eller finde en anden grund, siger administrerende direktør Jacob Norby, der er tredje generation i spidsen for DAFA A/S.

Beliggenheden tæt på både by og motorvej endte med at blive udslagsgivende. I dag fortryder ingen i DAFA, at man blev på stedet og tog det store skridt med en ny administrationsbygning og en ny produktionshal i tilknytning til de eksisterende produktions- og lagerhaller.

- Vi har fået et særdeles præsentabelt domicil med et godt arbejdsmiljø. Som noget nyt har vi fået en kantine, som fungerer som samlingspunkt for timelønnede og funktionærer. Og endelig har vi fortsat en central beliggenhed, som gør det attraktivt at søge arbejde hos os, siger en tilfreds Jacob Norby.

Speciel stål- og betonkonstruktion

DAFA er blevet hævet op på en piedestal. Langs den 110 m lange facade ud mod Holmstrupgårdsvej er der ramper og trapper op til hoved- og sideindgangen.

- Den gamle administration lå en halv meter under gadeniveau, hvilket gav medarbejderne en kælderfornemmelse, når de orienterede sig ud mod omgivelserne. Det ville vi undgå ved at placere det nye hus på en betonsokkel, fortæller Uwe Reiss.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op