Bryggen

:
juni 2008
Bryggens mange skæve vinkler har skabt mange spændende udfordringer undervejs. Læg mærke til de afvaskede betonmosaikker.
En spændende arkitektur byder gæsterne velkommen i Bryggen. Det trekantede mønster fra de udvendige facader går igen på den indvendige stålkonstruktion.
Det hulmønstrede cortenstål giver en spændende kontrast til de stilfulde glasfacader og er med til at give byggeriet kant.
Den specialdesignede stålfacade krævede nøje planlægning af produktionen. En gennemarbejdet køreplan fik puslespillet til at gå op.
Flisegulvet er lagt i et uensartet mønster, der følger gangenes kurver og skaber dynamik. Det er CC Fliser, der har lagt de i alt 6.500 kvm fliser.
Det blå glasværn, som kan anes udefra gennem glasfacaderne er med til at give det lyse rum liv og farve. Også gulve og lofter er udformet, så de er med til at skabe et naturligt flow i centerets gange.
previous next

Shoppingcenter med industrielt look

Det nye shoppingcenter i Vejle har sin egen skæve og skulpturelle geometri – som en stor smuk prisme med et industrielt look

Byggefakta

Bryggen
Søndertorv 2
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Steen & Strøm Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
Evenden Denmark A/S
Arkitekt:
3XN A/S, Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
23000 kvm.
Byggesum: 
300 mio. kr.

Det er svært at komme uden om Bryggen i Vejle. Byens nye shoppingcenter ligger centralt placeret på én af byens vigtigste indfaldsveje med åen og gågaden som nærmeste naboer. Citycenteret skal være med til at give Vejle en endnu større tiltrækningskraft.
- Det forpligter at ligge på så god en beliggenhed, og vi har helt bevidst valgt at bygge stort for at skabe en magnet for enden af strøget, siger arkitekt Klaus Mikkelsen fra 3XN.

Arkitektsamarbejde

Bryggen er blevet til i et samarbejde mellem arkitektfirmaerne 3XN og schmidt hammer lassen. Det er ikke første gang, de to firmaer arbejder sammen om at skitsere et shoppingcenter – det var også dem, der stod bag Bruun’s Galleri i Århus.

Vejles nye citycenter er et meget markant byggeri i glas, beton og hulmønstret cortenstål – en bygning, som har sin helt egen, skæve geometri. Man kan sammenligne det med en stor, smuk prisme pakket ind i et råt og industrielt look – en spændende sammensætning, der giver bygningen kant.

- Centeret kommer til at fremstå mere intimt, end hvis det var blevet opført som en stor, firkantet kasse. Med sit tidsløse og dynamiske udseende, tror jeg, at Bryggen kommer til at fungere som en stor skulptur, der kommer til at tegne byen fremover, spår Klaus Mikkelsen.

Spændende materialemiks

Om materialevalget fortæller han, at man faktisk har valgt at bygge i nogle materialer, som ikke umiddelbart var de mest indlysende valg, nemlig cortenstål og beton. Cortenstål havde et dårligt rygte i 60’erne og 70’erne, mens beton ofte bliver betragtet som gråt og kedeligt.
Men da facadeelementerne er både gode og hurtige at arbejde med, valgte man at lege lidt med en betonrenoveringsteknik, hvor man vaskede en mosaik af store trekanter frem i materialet. De trekantede former går igen i stålets rustne overflade, som har fået et iøjnefaldende hulmønster. Idéen opstod, da man lod tekstildesignerne aggebo & henriksen lege med at sende lys gennem stålfacaderne. Der er flere fordele ved at anvende cortenstål – dels reducerer stålet det ellers store lysindfald, dels letter de store byggeklodser samlingen.

Ingen rette vinkler

Knud Nielsen fra 3D Structural Design (tidligere Sigma-Delta AET ApS) har været med i projekteringen. Han bekræfter, at der har været store udfordringer forbundet med de specielle facadepaneler.

- Den kantede geometri på Bryggen har gjort projektet til en spændende udfordring at arbejde med. Der er stort set ingen rette vinkler i byggeriet, men takket være et godt samarbejde med arkitekter og ingeniører er det hele lykkedes. Det specielle ved Bryggen var, at vi først lagde yderskallen fast og så modellerede os baglæns. Der var ingen styrende geometri at holde sig til, fortæller Knud Nielsen.

Han synes, det har været interessant at arbejde med et byggeri med så få standardløsninger.
- Særligt skallen som er udarbejdet i cortenstål har været en logistisk udfordring. I alt har vi transporteret 500 tons hjem, og vi har måttet planlægge alting meget nøje fra starten. Facadestålet kommer fra Kina og er produceret i felter. Der er tale om tusindvis af stumper, der skulle pakkes i bestemt rækkefølge, så det har været meget væsentligt, at vi fra starten fik lagt en køreplan, som vi kunne holde os til, siger han.

De trekantede former fra det hulmønstrede cortenstål og de vaskede betonmosaikker går igen på indvendige stålkonstruktioner lige bag glasfacaden for at skabe sammenhæng mellem det indvendige og udvendige design.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op