Flodhestehuset

:
juni 2008
Den nye savanne og flodhestehuset er et sammenhængende anlæg grænsende op til Søndermarken. Flodhestene lever bag glasfacaden i et vandbassin, og publikum passerer gennem huset, der er bygget ind i en bakke. Kai Andersen har været entreprenører på facaden.
Glasfacaden giver indblik i flodhestenes tropiske verden og er samtidigt et smukt arkitektonisk element i Zoologisk Have. Dall & Lindhardtsen arkitekter har tegnet anlægget, der både er en oplevelse for dyr og gæsterne i Zoo.
Flodhestene har mulighed for at svømme ud om sommeren, men stolperne forhindrer dem i at gå ind på savannen.
Indgangen, med det in situ-støbte beton, der fortsætter indenfor, er en fin og tydelig overgang mellem gæsternes tur gennem anlægget og landskabet, der grænser op til den fredede Søndermarken, udført af PERI A/S.
Inde i flodhestehuset er bagvæggen og delvist loftet in situ-støbt beton, der er utrolig smukt udført med smalle, buede forskallingsbrædder, leveret af PERI A/S.
Gennem 80 mm hærdet glas ser man dyrene ligge og dase i vandet. Den elegante stålkonstruktion over bassinet er leveret af CSK Stålindustri A/S.
previous next

Tropisk bolig i organisk form

Det nye flodhestehus i Københavns Zoo er en vellykket sammenstilling af et tropisk glashus og et smukt rum for tilskuerne – mødet med dyrene er iscenesat på en måde, der gør rummet opslugende

Byggefakta

Flodhestehuset
Roskildevej 32
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Foreningen Zoos Dyrefond
Arkitekt:
Dall & Lindhardtsen A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S, Kai Andersen A/S, Anders Matthiessen, Wicotec A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Finn Jørsboe
Areal:
1140 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Zoologisk Have er et sted, hvor forandringer og fornyelser bliver udført med stor omtanke for dyrene og tilskuernes oplevelser. Den nye savanne, der dækker et areal på 1½ ha, fører tilskuerne rundt om ad et stisystem, der har sit absolutte klimaks i flodhestehuset.

På savannen lever mange dyrearter sammen, zebraer, giraffer, antiloper, strudse, næsehorn m.fl. Flodhestene lever primært i vand inden døre, men kan svømme direkte ud til savanneområdet, uden dog at kunne blande sig med de andre dyr. 

Udfordring

At skabe optimale forhold og sikkerhedsforanstaltninger for så blandet en flok, er en udfordring, tegnestuen i samarbejde med zoo har arbejdet intenst med. Rækker af træsøjler, lader visse dyr passere og andre ikke. De ligner tilfældigt placerede stubbe, men er solidt forankret i undergrunden. Området omkring savannen er meget landskabeligt og naturligt omkranset af træer. Ruten rundt i området fremhæver stedets skiftende terræn og rumligheder, og arbejdet med ”dyreboliger” er gjort til en arkitektonisk helhedsoplevelse.

Et udfordrende projekt

Tegnestuen Dall & Lindhardtsen A/S har udført den arkitektoniske del af projektet, hvilket er meget naturligt eftersom de har tegnet mange af Zoos andre bygninger, f.eks. girafhuset, der støder op til den nye savanne. At bygge i Zoo er oftest under stort tidspres, og ifølge arkitekt Mette Seiding hænger et succesrigt projekt sammen med god kommunikation og holdånd, der kendetegner tegnestuen og dens efterhånden mangeårige samarbejde med Zoo. Flodhestehuset omfatter et indvendigt bassin, der hænger sammen med et udvendigt, stald med ovenlys, hvor dyrene fodres, og et publikumsareal. Bassinet er orienteret mod nord og savannen, mens publikumsdelen er inde i skrænten.

Der er også en del areal til teknik og vandbehandling, da de 400.000 l vand renses en gang i timen. Huset er kompliceret og er bygget i in situ-støbt beton. Heldigvis havde alle involverede en vilje til, at byggeriet stod klar til efterårsferien, hvilket gav alle parter en stærk tilknytning til projektet.

Oplevelsen i centrum

Turen rundt om savannen leder tilskuerne forbi flodhestehusets skrå glasfacader, der spejler savannen og giver huset blikfang i det ellers meget naturlige miljø. En rampe fører gradvist ned i huset langs mure, der fortsætter ind i huset. Det gigantiske bassin fanger straks øjnene med sit grønne vand og det markante lysindfald fra den store glasfacade og glastaget. Gennem 80 mm hærdet glas ser man de 3 flodheste svømme rundt eller dase på en banke midt i bassinet. En voksen kan se over vandoverfladen, mens børn må op på den buede bænk eller på plateauet bagest i publikumsområdet for at se dyrene.

Til gengæld kan man så også være heldig at se girafferne gå forbi udenfor. Tilskuerrummet er en anelse mørkere end udstillingsrummet uden at virke kælderagtigt. Som i et teater befinder beskueren sig i mørke og det beskuede (dyrene) i lys. Gulvbelægningen er utrolig smuk og velvalgt til stedet. Det er indisk skifer (fevi), der med sin meget brogede, varme spil er robust over for den store gennemstrømning af mennesker og klapvogne og samtidigt er iøjnefaldende og fremmed. Belysningen fra Erco er også markant ved at skabe en særlig stemning af intimitet i rummet. Akustikken har også været i fokus, som en vigtigt parameter for den gode oplevelse. Glasvæggen mellem bassinet og tilskuerne går ikke til loftet, for at man skal opleve dyrene med alle sanser, altså også lugte- og høresansen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op