Fyrtårnet

:
juni 2008
Farvekonsulent og indretningsarkitekt har ladet farverne tale i en af lejlighederne – i entreen mødes man således af en varm orange.
Fyrtårnet
Boligbyggeriet Fyrtårnet er skabt af Lundgaard & Tranberg A/S og rummer 89 lejligheder i en karré, visuelt domineret udefra af tårnhuset på 48 meter.
Der er brugt 140.000 naturskifersten til bygningernes mørke og rustikke overflade med indbygget farvespil.
Vinkelhuset har et dynamisk formsprog med springende altaner og karnapper – træ/aluvinduerne er fra Pro Tec.
Der er brugt 140.000 naturskifersten til bygningernes mørke og rustikke overflade med indbygget farvespil.
previous next

Fyrige og skæve luksusboliger

Et frækt skrånende tårnhus og springende altaner og karnapper i en kåbe af skifer blæser på traditionerne og skaber enestående bomiljø

Byggefakta

Fyrtårnet
Pakhusvej 2-12
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Amerikaplads ApS
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
10000 kvm.
P-anlæg:
4000
Byggesum: 
330 mio. kr.

Det selvbevidste mesterværk Fyrtårnet er tegnet af Arkitekterne Lundgaard & Tranberg og ligger i den nye, eksklusive bydel ved Amerikakaj på Østerbro. Byggeriet indeholder 89 meget individuelle luksusboliger med et unikt lysindfald. Fra mange af lejlighederne har man en imponerende udsigt over sundet, historiske arealer og Københavns tage, kupler og spir.

Dynamisk formsprog

Tårnhuset er med sit karakteristiske skrånende snit og sine 48 meter et fyrigt vartegn for bydelen. En flot kontrast til det 62 m høje "Kobbertårn" mod nord .Det nye tårn adskiller sig dog klart fra det eksisterende tårn i både facon og materialer. Den tilstødende lavere bygning er vinkelformet i sin grundplan og kommer sammen med en ældre, eksisterende bygning til at udgøre en karré mellem Kalkbrænderihavnsgade og Dampfærgevej. Vinkelhuset byder på springende altaner og karnapper, der udover sit dynamiske formsprog suger lyset til sig – facadernes træ-/aluvinduer er fra Pro Tec.

Overvandt protest

Med sine 48 meter spændstige rækken mod himlen overskrider Fyrtårnet højdebestemmelserne i lokalplanen med hele 20 meter. Det var derfor nødvendigt at søge om dispensation, da bygningen skulle opføres. Og den besluttede Københavns Kommune at give, selvom der lokalt blev protesteret imod byggeriet. Ligesom der bliver protesteret hver gang der er byggeri i København, der vil forsøge at rage op over gennemsnittet.

I denne sag kom højdeskrækken til kort og historien fik en happy end, da Københavns Kommune udtalte, at ”Tårnet er tiltænkt en helt særlig arkitektonisk rolle. Tårnet vil med sin fritstående placering og højde fremstå som et markant vartegn, der i samspil med Kobbertårnet i nord ”udspænder” og definerer det nye byområde og giver det en stærk markering og identitet”. Sådan lød kommunens begrundelse, der gav det endelige startskud til byggeriet.

Beklædt med skifer

Stemningen ved Københavns Havn var idégrundlaget, da bygningen skulle skabes. Der blev derfor taget udgangspunkt i et gammelt rødstenspakhus i to en halv etage med skifertag, som allerede befandt sig på grunden. I stedet for at opføre en bygning i syv etager hele vejen rundt, sparkede arkitektfirmaet konventionerne til side og tænkte som en skulptør, da de 10.000 kvadratmeter bolig skulle fordeles.

Resultatet blev tårnet og en karré, dannet af tre hovedbygninger i henholdsvis 14, 6 og 3 etagers højde, der samles af en flisebelagt platform, som man går op til fra gadeplanet.

Bygningerne er flettet sammen på en hævet platform, hvor alle indgangspartier er samlet. Det særlige valg af naturskifer, der normalt bruges som tagbelægning til at dække den 5.000 kvadratmeter store overflade, havde ligeledes en ganske særlig sammenførende hensigt. Der blev valgt en grålig naturskifer, da den efter tegnestuens opfattelse giver et varieret farvespil og samtidig indgår i en positiv integration med de øvrige teglhuse i området, der også har skifertage.

Der er brugt 140.000 naturskifersten til bygningernes mørke overflade – resultatet er en udtryksfuld helhed, der ændrer sig med lyset og årstider.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op