Actona Company

:
juni 2008

Actona Companys showroom-bygning med mørk beton og skråtstillede glaspartier.

Pro Tec Vinduer og mørke elementer fra S.E. Beton indgår i facaden.

De tre etager med udstillingsareal er forbundet gennem åbne trappeskakter med akrylpendler fra Halodan.

previous next

Trefoldigt showroom

Livsstilsleverandøren Actona Company udstiller sig selv og sine produkter i en oplyst kube af beton og glas

Byggefakta

Actona Company A/S
Smedegårdsvej 6
7500 Holstebro
Danmark

Bygherre:
Actona Company A/S
Arkitekt:
Søren Andersen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Gråkjær Erhverv A/S
Ingeniør:
Gråkjær Erhverv A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.

Det kan tage vejret fra én at vandre rundt på højlagrene hos Actona Company A/S i Tvis ved Holstebro. Hylderne med papkasser tårner sig op i ni meters højde, og varenumrenes antal på de emballerede boligindretningsprodukter synes uendeligt. På bare 22 år er indehaveren Orla Dahl Jepsens forretning vokset fra beskeden marmor- og kurveforhandling til at være en af Skandinaviens største leverandører til detailforhandlere af møbler m.m.

Den lagerhal, som totalentreprenøren Gråkjær Industribyg A/S netop har afleveret til Actona Company, er på 5.000 kvm og har forøget virksomhedens samlede lagerkapacitet med en tredjedel. Nybyggeriets og virksomhedens blikfang er det 6.000 kvm store showroom i tre etager. 1.000 kvm mellembygning fuldender udvidelsen.

Tilbud afgivet på 14 dage

Møbler kræver plads, og Actona Company havde hårdt brug for både volumen og præsentable forhold til at vise kunderne de nyeste produktserier. Virksomhedens domicil i Tvis blev oprindeligt opført af NCC, men denne byggegigants pristilbud på udvidelsen blev vurderet til at være for dyrt af bygherren. Det førte til en henvendelse til Gråkjær Industribyg, en relativt nystartet forgrening af Gråkjær Staldbyg, som stammer fra Tvis, men nu har domicil i Holstebros nordlige industrikvarter.

- Vi fik 14 dage til et udarbejde tilbud og skitser, eftersom der ikke var udarbejdet detailprojekt på dette tidspunkt i slutningen af 2006. Actona-udvidelsen var dengang det største projekt, Gråkjær Industribyg havde lagt billet ind på, men vi fik opgaven og har fuldført den til tiden i perioden april 2007 til marts i år, fortæller divisionschef Brian Slot Nielsen, Gråkjær Industribyg A/S.

Gråkjær har været hovedentreprenør, idet projektet er tegnet af Søren Andersen Arkitekter A/S i Holstebro med Rambøll A/S i Herning som rådgivende ingeniør på konstruktioner, mens Gråkjær har projekteret installationer, afløb og jord/kloak. Anlæg af ny tilkørselsvej, en regnvandssø og i alt 12.000 kvm belægning indgik i projektet.

Lys i mørket

Showroom-bygningen fremstår som et kubistisk udseende fort med mørkegrå facader af sorte afsyrede betonelementer fra S.E. Beton A/S i Støvring. De aflange træ-/aluvinduer med smalle sprosser fra Pro Tec Vinduer A/S i Holstebro synes placeret tilfældigt i forhold til elementsamlingerne, hvilket er med til at åbne og levendegøre de massivt mørke flader. Vinduesmontage og indvendigt tømrerarbejde med gipsvægge, døre og lofter er udført af Ab Montage i Roslev.

Endnu mere lys leverer nogle store gennemgående og indadskrånende glas-/alupartier leveret og monteret af DFE A/S og med markante, brede Dasolas sol-lameller. En midtersektion med en lettere facadebeklædning er trukket en smule ind i bygningen.

- Bygningen er delt op sektioner på 9x9 m og opført i beton som traditionel søjle-/bjælkekonstruktion. For bygherren var det vigtigt at få så meget dagslys ind i bygningen som muligt, men at undgå direkte sollys. Der er ovenlys med røgventilationsåbninger over de to atrieåbninger med trapper i hver sin ende af showroomet, fortæller Brian Slot Nielsen.

Huldæk til projektet er leveret af Tinglev Elementfabrik A/S. De tre udstillingsetager er i princippet ens, men med varierende gulvbelægning, bl.a. med lys travertin og sorte granitfliser, leveret af bygherren, og tæpper fra Ege Contract A/S.

Midtersektionen af de store åbne rum er en træbeklædt servicesektion med bl.a. køkkener og serveringsfaciliteter. Flugtvejstrapper og en stor vareelevator er placeret i kerner langs ydervæggene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op