Sømærket

:
juni 2008
Sømærket er seks boliglænger skabt af tegnestuen Vandkunsten ApS, fire af længerne er placeret på en kunstig ø i vandet, let svævende på søjler.
De maritime toner klinger i byggeriet – især ved altangange og metaltrapper, der går ud over vandet. Tekniske rådgivere på byggeriet har været Lemming & Eriksson A/S.
Ved den sidste boliglænge er der tilføjet et fælleshus, der rager ud i bassin med moler, hvor beboerne kan have deres både forankrede.
Lejlighederne er lyse og gennemlyste. Til gulvbelægning i ejerlejlighederne er anvendt 22 mm Ask Prima i mat hvid lak fra Everfloor.
previous next

Mærket af havnen

Sømærket er seks boliglænger i tæt interaktion med vandet – de fire af længerne er placeret på en kunstig ø i Teglværkshavnen

Byggefakta

Sømærket
Teglværkshavnen
København
Danmark

Bygherre:
Finansgruppen Invest A/S, KAB Bygge- og Boligadministration
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
Vandkunsten
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.

Det er en idealistisk dristighed i flere niveauer, der ligger bag byggeriet Sømærke i Teglværkshavnen. For det første en vision om, at byggeriet ikke blot skal være en ramme om bolig og livsform ved vandet, men en boform, hvor man lever sammen med vandet.

Den store forskel ligger i, at man frem for et byggeri, der passivt distancerer sig fra vandet, så har man valgt et byggeri, der er integreret med vandet med henblik på at indgå i et aktivt samspil med beboerne, siger Kristian Seier, arkitekt hos tegnestuen Vandkunsten og fortsætter:

Leg ved vandet

- Derfor er byggeriet ført ud i vandet på søjler, og derfor er der etableret små, lukkede vandbassiner ud for hver bygningskrop, hvor scenen er sat til promenade, solbadning og ikke mindst – vandleg.

- Og derfor er der i tilknytning til byggeriets fælleshus etableret bådebro, hvor det er muligt for beboerne at forankre deres sejlbåde, forklarer Kristian Seier.

Den anden del af visionen har været et blandet byggeri mellem det private og det almene – derfor gik JM Danmark A/S (den private del senere overtaget af Finansgruppen A/S) og KAB Bygge- og Boligadministration sammen om projektet, hvor blokkene skifter mellem at være privat og alment byggeri. Virkeligheden ser dog indtil videre lidt anderledes ud. Prisudviklingen på projektmarkedet har været kraftigt faldende gennem det sidste halvandet år, og derfor er den private del af boligerne ved at blive udlejet i stedet for.

Kunstig ø

Teglværkshavnen er en del af Sydhavnen – et af de havneområder i København, der har været i rivende udvikling. Der har været konkrete vidnesbyrd om, at der rent faktisk har været placeret et teglværk på området, idet der under projekteringen er blevet bortfjernet store mængder af tegl i form af industriaffald.

Tegnestuen Vandkunsten vandt i 2003 konkurrencen om at skabe en ny måde at bygge boliger på Københavns Havn, og forslaget tog udgangspunkt i etableringen af en ny, kunstig ø i havnebassinet, indeholdende en underjordisk parkeringskælder. Tanken var, at man med byggeriet kom til at bo på vandet, og uderummene er formet som træ- og betondæk tæt ved vandoverfladen – fire af projektets boligblokke er placeret på vandet, mens de to øvrige ligger på land. På gangarealerne er der anvendt en M23 klinke fra IBF.

Maritim atmosfære

Der er spillet igennem på de maritime toner – især ved altangange og metaltrapper, der går ud over vandet, og giver associationer til tilstedeværelsen på et skib – bl.a. underbygget med små runde vinduer på dørene og skotlamper.

Byggeriet består af seks boliglænger, der fremtræder slanke og rationelle, associerende med en flåde, der stævner ud af havnen. De fire af blokkene ligger på øen, mens de to øvrige ligger på land. Facader og gavle er en kombination af vinduespartier i en ramme af mahogni og lukkede partier i en let konstruktion med en udvendig beklædning fra Rockpanel.

Som tekniske rådgivere har Lemming & Eriksson især været fokuseret på den fleksible konstruktion, der har gjort det muligt at indrette lejlighederne optimalt på hver etage.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op