Sømærket
Teglværkshavnen
København
Danmark
Det er en idealistisk dristighed i flere niveauer, der ligger bag byggeriet Sømærke i Teglværkshavnen. For det første en vision om, at byggeriet ikke blot skal være en ramme om bolig og livsform ved vandet, men en boform, hvor man lever sammen med vandet.
Den store forskel ligger i, at man frem for et byggeri, der passivt distancerer sig fra vandet, så har man valgt et byggeri, der er integreret med vandet med henblik på at indgå i et aktivt samspil med beboerne, siger Kristian Seier, arkitekt hos tegnestuen Vandkunsten og fortsætter:
- Derfor er byggeriet ført ud i vandet på søjler, og derfor er der etableret små, lukkede vandbassiner ud for hver bygningskrop, hvor scenen er sat til promenade, solbadning og ikke mindst – vandleg.
- Og derfor er der i tilknytning til byggeriets fælleshus etableret bådebro, hvor det er muligt for beboerne at forankre deres sejlbåde, forklarer Kristian Seier.
Den anden del af visionen har været et blandet byggeri mellem det private og det almene – derfor gik JM Danmark A/S (den private del senere overtaget af Finansgruppen A/S) og KAB Bygge- og Boligadministration sammen om projektet, hvor blokkene skifter mellem at være privat og alment byggeri. Virkeligheden ser dog indtil videre lidt anderledes ud. Prisudviklingen på projektmarkedet har været kraftigt faldende gennem det sidste halvandet år, og derfor er den private del af boligerne ved at blive udlejet i stedet for.
Teglværkshavnen er en del af Sydhavnen – et af de havneområder i København, der har været i rivende udvikling. Der har været konkrete vidnesbyrd om, at der rent faktisk har været placeret et teglværk på området, idet der under projekteringen er blevet bortfjernet store mængder af tegl i form af industriaffald.
Tegnestuen Vandkunsten vandt i 2003 konkurrencen om at skabe en ny måde at bygge boliger på Københavns Havn, og forslaget tog udgangspunkt i etableringen af en ny, kunstig ø i havnebassinet, indeholdende en underjordisk parkeringskælder. Tanken var, at man med byggeriet kom til at bo på vandet, og uderummene er formet som træ- og betondæk tæt ved vandoverfladen – fire af projektets boligblokke er placeret på vandet, mens de to øvrige ligger på land. På gangarealerne er der anvendt en M23 klinke fra IBF.
Der er spillet igennem på de maritime toner – især ved altangange og metaltrapper, der går ud over vandet, og giver associationer til tilstedeværelsen på et skib – bl.a. underbygget med små runde vinduer på dørene og skotlamper.
Byggeriet består af seks boliglænger, der fremtræder slanke og rationelle, associerende med en flåde, der stævner ud af havnen. De fire af blokkene ligger på øen, mens de to øvrige ligger på land. Facader og gavle er en kombination af vinduespartier i en ramme af mahogni og lukkede partier i en let konstruktion med en udvendig beklædning fra Rockpanel.
Som tekniske rådgivere har Lemming & Eriksson især været fokuseret på den fleksible konstruktion, der har gjort det muligt at indrette lejlighederne optimalt på hver etage.