Spektrum Odder
Parkvej 5
8300
Odder
Danmark
Odder er en mindre, østjysk by, som så vidt vides kun har været i verdensoffentlighedens søgelys den ene gang, da byens brandstation for mange år siden brændte ned til grunden. Byen har imidlertid et aktivt idrætsliv, der af og til udvikler talenter, som fortsætter karrieren i større udenbys rammer.
De har nu fået tidssvarende faciliteter at træne og agere i. Odder Kommune og Odder Idræts Center har fuldført en gennemgribende udvidelse og modernisering af det bygningskompleks, der tidligere blev kaldt Odder Hallen.
Selv om det nye navn Spektrum Odder lyder stort, er det først og fremmest lokalbefolkningen, der er målgruppen for dette sammenhængende sports-, kultur- og undervisningscenter. Ud over de egentlige idrætsfaciliteter tilbyder kommunen nu et internet-opdateret værested samt en fleksibel ramme om kulturelle arrangementer og har desuden fået integreret byens kommunale musikskole i centret.
Spektrum Odder er resultatet af en lang proces, hvor lokale foreninger og medarbejdere har samarbejdet med kommunen og byggevirksomheder. Økonomien har været stram og har kaldt på kreative og rationelle løsninger. Den lokale tegnestue ARKIpartners A/S skitserede hovedideen og integrerede de ønsker og forslag, der kom fra tre nedsatte arbejdsgrupper, i et forprojekt. Da opgaven siden blev udbudt, først i totalentreprise og dernæst i partnering, indtog ARKIpartners rollen som kommunens bygherrerådgiver.
- Min senere kompagnon Nils Engelund havde i første omgang tegnet en selvstændigt beliggende Hal 3 til aflastning af de to eksisterende haller i idrætscentret, men det var ikke helt det, man ville have. Da jeg kom ind i billedet, skitserede jeg et forslag, hvor man rev alt ned mellem de to haller og integrerede en ny multihal med ny hovedgang og servicefaciliteter i det samlede byggeri. Jeg havde erfaring med brugerinddragelse fra helhedsorienterede byfornyelsesprojekter, og snart havde vi omkring 200 mennesker involveret i processen. Kultur og idræt kom på talefod, og det var man ikke vant til, fortæller arkitekt Allan Pedersen, en af de to partnere i ARKIpartners.
Centret har hidtil haft hovedindgang i gavlen på den hidtidige opvisningshal ud mod p-pladsen ved Parkvej. Den nye hovedindgang er en tårnbygning i glas, tegl og stålbeklædning vendt mod fodboldanlæggets opvisningsbane. Murstenen, der er valgt, er mørkflammende gul i skarp kontrast til den gamle hals røde sten.
- Oprindelig havde vi skitseret en sort sten, men efter samråd og diverse studier valgte vi sammen med centerleder Kurt Christensen den gule. Det er frækt, men vi har ønsket at fremhæve, at centrets profil er det nye byggeri, og at de to gamle haller visuelt skulle nedtones, siger Allan Pedersen.
Byggeopgaven blev i første omgang udskrevet i totalentreprise, som blev vundet af Pihl & Søn A/S. Snart blev formen ændret til partnering, med Pihl, Odder Kommune og dennes bygherrerådgiver samt arkitektfirmaet Poulsen & Partnere og ingeniørfirmaet ALECTIA A/S som deltagere.
- Det har været en fin, men usædvanlig samarbejdsproces, hvor der hele tiden er dukket nye ideer og ønsker op fra de mange involverede. Vores opgave som entreprenør har været at få så mange af ønskerne indpasset i den stramme økonomi. Det blev mildt sagt ikke lettere af, at vi vandt konkurrencen i starten af 2006, som var det år, hvor der indtraf store prisstigninger på byggematerialer, fortæller projektleder Bernhard Sarg Petersen, Pihl & Søn A/S.