Rørfabrikken

:
marts 2009

Oluf Jørgensen A/S i Horsens har været ingeniører på opgaven og bl.a. haft udfordringen med at fundere den bløde undergrund, og landinspektørfirmaet Bonefeld & Bystrup A/S har bl.a. foretaget afsætning af den 10 etager høje bygning og den omfattende p-kælder.
Foto: RUMarkitekter

De smukke, hvide facader giver bygningerne en fin lethed, der understreger formsproget. Carl Nielsen Facadepuds ApS med Sto Danmark står bag de pudsede facader.

Den nederste etage af bygningerne og felter mellem de hvide partier er granitfacader i 30 mm granit. Det er leveret og monteret af Fruensgaard Byg A/S.

Thorn Lighting A/S har leveret udendørsbelysningen, her Jalon. Den er fint afstemt med den horisontale granitfacade, der er leveret og monteret af Fruensgaard Byg A/S.

Oluf Jørgensen A/S i Horsens har været ingeniører på opgaven og bl.a. haft udfordringen med at fundere den bløde undergrund, og landinspektørfirmaet Bonefeld & Bystrup A/S har bl.a. foretaget afsætning af den 10 etager høje bygning og den omfattende p-kælder.
Foto: RUMarkitekter

De store altandøre giver dels mulighed for udeophold, men også udsigt og et fantastisk dagslys i lejlighederne. 
Foto:RUMarkitekter

previous next

Markante boliger i højden

Byggefakta

Rørfabrikken
Godsbanegade
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Godsbanegade K/S, Svanen Development A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

En meget spændende, dynamisk og smuk bydel vokser op af de forladte fabriksområder i Horsens vestlige bydel. Med en beliggenhed lige op af banegården og den centrale bydel, har området et kæmpe potentiale. Nu er der opført 36 boliger, der tilmed har udsigt over byen.

Historisk beliggenhed

Først blev industrikomplekset Bastian vellykket ombygget til kontorlokaler, hvor bl.a. RUMarkitekter A/S bor i dag, siden Hede Nielsens Fabrikker (beskrevet i byggeplads.dk 6/08) og nu er Rørfabrikkens tidligere arealer delvist bebygget med helt nye boliger og erhvervslejemål. Bebyggelsen består af en 10-etagersbygning med erhverv i nederste etage og en 4 etagers bygning primært med erhverv og med boliger på øverste etage. Næste etape består af 1 tilsvarende højhus og 2 andre 4-etagersbygninger på samme grund. Komplekset kaldes Rørfabrikken, hvorved stedet har fået en klar identitet, men henviser samtidigt til den historiske beliggenhed i den ’genoplivede’ bydel.

Ny by i byen

Over for Rørfabrikken planlægger kommunen et omfattende byggeri på den tidligere slagteri-grund, hvor kulturelle institutioner kombineret med butikker danner et nyt fokus i Horsens. Det gamle arbejderkvarter med en karakteristisk karréstruktur har nærmest omgivet de gamle virksomheder, der lå ud til godsbanearealet. Nedrivningen af den gamle rørfabrik og slagteriet gav helt nye muligheder for især boliger. At der samtidigt er bevaret og ombygget fine, gamle industribygninger i bydelen giver en god variation i arkitekturen. 

Ved arbejdet med lokalplanen for arealet med Rørfabrikken var RUMarkitekter A/S med i udformningen. Tegnestuen så muligheden i at skabe nogle anderledes rumligheder ved at opbryde den traditionelle karréform og samtidigt bygge i højden. Derved er der også skabt en overgang mellem byens homogene skala og Hede Nielsens større skala. Bydelen er ellers ikke et område med bygninger på 10 etager, men kommunen var med på idéen. I 2003 lå lokalplanen klar efter et vellykket samarbejde mellem tegnestuen og kommunen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn